Society

Σακχαρώδης διαβήτης και κορονοϊός σε παιδιά - Τι δείχνει νέα έρευνα

Η έρευνα αφορούσε τη συχνότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι ερευνητές στον Καναδά ανέλυσαν δεδομένα από ψηφιακές βάσεις δεδομένων από τον Ιανουάριο του 2017 έως τον Σεπτέμβριο του 2021. Μέσα σε αυτό το δείγμα εντόπισαν περίπου 2,7 εκατ. παιδιά και νέους στο Οντάριο που ήταν κάτω των 18 ετών το 2021, με μέση ηλικία τα 9 έτη, εκ των οποίων περίπου ο μισός πληθυσμός ήταν κορίτσια. Μεταξύ Νοεμβρίου 2020 και Απριλίου 2021 εκτιμάται ότι 3,3% των παιδιών στο Οντάριο είχαν λοίμωξη από κορονοϊό. Οι νέες διαγνώσεις διαβήτη σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα αφορούν κυρίως σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ποσοστό νεοεμφανιζόμενου σακχαρώδη διαβήτη ήταν κατά 15%-32% χαμηλότερο κατά τους πρώτους τρεις μήνες της πανδημίας, δηλαδή το διάστημα Μαρτίου-Μάϊου 2020 (1,67-2,34 περιπτώσεις ανά 100.000), συγκριτικά με το μηνιαίο ποσοστό προ πανδημίας το 2017, το 2018 και το 2019 (2,54-2,59 περιπτώσεις ανά 100.000).

Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν κατά 33% έως 50% υψηλότερο από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο του 2021 (3,48-4,18 περιπτώσεις ανά 100.000) συγκριτικά με το ποσοστό πριν από την πανδημία. Τα μηνιαία ποσοστά πριν από την πανδημία και κατά την πανδημία ήταν παρόμοια για τους άλλους μήνες. Συμπερασματικά, συνολικά, ο σχετικός κίνδυνος ήταν ίδιος κατά τους πρώτους 18 μήνες της πανδημίας covid-19 σε σύγκριση με τα προηγούμενα τρία έτη.

Τα αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση με τα ευρήματα προηγούμενων μελετών, μίας αμερικανικής και μίας γερμανικής, που κατέδειξαν σημαντική αύξηση στην εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη σε παιδιά και νέους μετά από covid-19. Επισημαίνεται ότι η διεθνής καταγραφή περιστατικών νεοεμφανιζόμενου σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 σε παιδιά και εφήβους στα πλαίσια της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένων και των περιστατικών από ελληνικά παιδιατρικά νοσοκομεία, βρίσκεται σε εξέλιξη.

Διεθνώς, ο στόχος είναι να αποσαφηνιστούν τα πραγματικά ποσοστά νέων περιστατικών που θα αποδοθούν είτε στην ίδια τη λοίμωξη covid-19 είτε στο στρες ή και άλλα προβλήματα που προέκυψαν κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας σε αυτές τις νεαρές ηλικίες.

CONTINUE READING

Οι καθηγήτριες της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ που συνόψισαν τα κύρια σημεία της μελέτης είναι οι Χριστίνα Κανακά-Gantenbein (καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας), Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Κυριακή Καραβανάκη (καθηγήτρια Παιδιατρικής-Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας) και Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής).

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR