Δεν προέκυψε τυχαία η τακτική υποχώρηση του Τούρκου προέδρου στο θέμα των γεωτρήσεων δηλώνει ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος, στο Mega Channel.
Ο κος Καθηγητής μεταξύ άλλων σημειώνει: Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ασκηθεί πολλαπλές πιέσεις λόγω των διπλωματικών παρεμβάσεων της Ελλάδας στο εξωτερικό. Έχει ασκηθεί πίεση προς την Τουρκία και έτσι ενώ το τουρκικό σκάφος ήταν να βγει στις 15 Ιουλίου όπως μας είπαν αρχικώς, τελικός βγήκε χθες και καταλήγει σε μία περιοχή η οποία νομίμως ανήκει στην Τουρκία.
Είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας οπότε δεν υπάρχει καμία παραβίαση του Διεθνούς δικαίου. Επιβεβαιώνεται έτσι αυτό που είχαν δηλώσει οι Τούρκοι και σε Αμερικανούς πριν από λίγες ημέρες ότι μέσα στον Αύγουστο δεν πρόκειται να έχουμε κανένα πρόβλημα με την Ελλάδα. Μην ανησυχείτε.
Επίσης είναι σημαντικό σε σχέση με αυτό που είπατε για την πορεία του Ορουτς Ρέις, το Ορούτς Ρέις είναι ένα σεισμογραφικό σκάφος το οποίο περιφέρεται και κάνει έρευνες. Το Γεωτρητικό σκάφος πηγαίνει σε ένα σημείο, αγκυροβολεί και κάνει γεώτρηση στο βυθό. Επομένως δεν έχει τη δυνατότητα που έχει το Ορούτς Ρέις να κινείται δεξιά αριστερά. (...) ένα τέτοιο πλοίο στοιχίζει την ημέρα από 60 έως 100.000 ευρώ η γεώτρηση του, επομένως μπορεί να θέλει κάποιος να το κάνει για επίδειξη σημαίας αλλά στοιχίζει λίγο ακριβά η επίδειξη σημαίας από ένα σημείο και μετά.
Ένα ακόμη σημείο, οι Τούρκοι δεν έχουν στοιχεία για όλη αυτή τη μεγάλη περιοχή, έχουν αρκετά στοιχεία για την Κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (...) Έχουμε καιρό τους επόμενους μήνες να δούμε πώς θα κινηθεί και κατά πόσον θα παίξει το παιχνίδι του Ερντογάν,
Η Τουρκία έχει τέσσερα γεωτρητικά πλοία από τα οποία τα τρία βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα όπου υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι έχει βρεθεί κοίτασμα φυσικού αερίου και υπάρχουν ισχυρότατες ενδείξεις ότι είναι εμπορικά εκμεταλλεύσιμο. Ο στόχος του Ερντογάν είναι να βγάλει φυσικό αέριο από το κοίτασμα στη Μαύρη θάλασσα μέσα στο 2023 για να το παρουσιάσει το λαό του ή δυνατόν τον Ιανουάριο Φεβρουάριο. Οπότε όλη του η προσοχή είναι στραμμένη προς τα εκεί και η παρουσία Αμπντουλχαμίντ στην Ανατολική Μεσόγειο συνδέεται με τις στρατηγικές βλέψεις της Τουρκίας.
Δεν είναι κάτι που προέκυψε τυχαία η απόφαση της Τουρκίας να μην προκαλέσει την Ελλάδα. Είναι αποτέλεσμα μιας σειράς κινήσεων, επί παραδείγματι διπλωματικές επαφές με όλες αυτές τις χώρες στις οποίες προαναφέρατε, άσκηση διπλωματικών πιέσεων από τους Αμερικανούς και τους Γερμανούς σίγουρα γιατί το ξέρουμε ότι έχει συμβεί τις τελευταίες ημέρες να μην κάνουνε κινήσεις οι οποίες θα οδηγήσουν σε αύξηση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και η δέσμευση ουσιαστικά της περιοχής από το Καστελόριζο έως στην Κρήτη μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου από το ελληνικό πολεμικό ναυτικό για να αποτραπεί η παρουσία του Τουρκικού γεωτρύπανου σε αυτές τις περιοχές. (...) ο Ερντογάν έχει αυτή τη στιγμή στόχο την πολιτική του επιβίωση, πάση θυσία, διότι εάν θα χάσει στις εκλογές υπάρχει ισχυρότατο ενδεχόμενο να περάσει από δικαστήριο και να φυλακιστεί και αυτό το οποίο είναι κάτι που το φοβάται άμεσα.
Από κει και πέρα οι κινήσεις που κάνει προσπαθούν να περάσουν μία αίσθηση οθωμανικού μεγαλείου Είπε δύο πράγματα χθες το ένα είναι ότι κάναμε τόσα λίγα πράγματα που δεν είχαν γίνει εδώ και το σε τόσα χρόνια το δεύτερο είναι ότι παίζει με τον συμβολισμό, είναι η περιοχή στην πριν από 130 τόσα χρόνια βρέθηκε στην περιοχή από την Οθωμανική αυτοκρατορία πετρέλαιο. Επομένως εμείς συνεχίζουμε. Επίσης ο Ερντογάν προχθές αναφέρθηκε και στην Ελλάδα και στην Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στη Συρία. Τα έχει όλα πάνω στο τραπέζι δηλαδή εξακολουθεί να ενδιαφέρεται να κάνει κάτι και κατά μήκος των τουρκοκυπριακών συνόρων.
Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το Μια σταλιά ιστορία και επικαιρότητα