Greek-Turkish Relations
Updated at:

Σφυροκόπημα κατά Ερντογάν: Η πορεία του Abdülhamit Han δικαιώνει την Ελλάδα-Δεν μπορούμε να πάμε νότια του Καστελόριζου

Είπαμε χθες, ότι η NOTAM της Άγκυρας για το 4ο πλωτό της γεωτρύπανο προς περιοχή βόρεια και έξω από την κυπριακή ΑΟΖ, δικαιώνει απόλυτα την στάση της Ελλάδος στις τουρκικές προκλήσεις, και καταδεικνύει το γεγονός ότι ο άξονας Ελλαδα-Ισραήλ-Κύπρο-ΗΠΑ έχει το πάνω χέρι στην περιοχή.

Ο Ερντογάν βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, αφού η δύση έχει τα δικά της γεωπολιτικά και ενεργειακά σχέδια στην περιοχή, τα οποία έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα τουρκικά σχέδια.    

Σήμερα, ο επικεφαλής σύμβουλος του Κόμματος IYI και βουλευτής  Σμύρνης Aytun Çıray υποστήριξε ότι η τοποθεσία όπου το πλοίο «Abdülhamit Han» θα κάνει γεώτρηση, σε περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων αποτελεί μεγάλη απογοήτευση για την πολιτική του Ερντογάν.

Ο Σύμβουλος του Προέδρου του Κόμματος IYI και επικεφαλής του κόμματος στην Σμύρνη Aytun Çıray έκανε δήλωση για το πλοίο "Abdülhamit Han", το οποίο εστάλη στην Ανατολική Μεσόγειο για γεώτρηση:

«Το πλωτό γεωτρύπανο με το όνομα Abdülhamit Han στάλθηκε με μια υπέροχη τελετή που πραγματοποιήθηκε από το λιμάνι Taşucu στο σημείο γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο, και αυτή η δραστηριότητα προβλήθηκε ως μεγάλη εθνική επιτυχία για να εξαπατηθεί ο τουρκικός λαός.

Έκανες ( προς Ερντογάν) τα κόκκαλα μας να πονούν», είπε ο ίδιος

Ο ίδιος τόνισε εμφατικά ότι η τοποθεσία γεώτρησης δεν θα συμβάλει στα τουρκικά συμφέροντα.

"Η τοποθεσία όπου έχει οριστεί να διεξάγει εξόρυξη το  Abdülhamit Han είναι το τεμάχιο Yörükler-1.
Αυτή η τοποθεσία είναι πολύ κοντά στις ακτές μας (55 χλμ.), και δεν μπορούμε να έχουμε οικονομικά και πολιτικά οφέλη, αντίθετα, η ΕΕ, οι ΗΠΑ και η Ελλάδα, είναι πολύ χαρούμενες από την όλη εξέλιξη .

Δεν μπορούμε να πάμε νότια του Καστελόριζου, επαληθεύοντας την Ελλάδα.

Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2020, το ερευνητικό πλοίο Oruç Reis διεξήγαγε έρευνα στην περιοχή που διεκδικεί η Ελλάδα στα νότια του ίδιου νησιού, με την εξαιρετική υποστήριξη του Πολεμικού μας Ναυτικού, αλλά η αντίδραση ΗΠΑ και ΕΕ με σκληρές προειδοποιήσεις, κατάφεραν να αναστείλουν κάθε δραστηριότητα μας.

Η επιλεγμένη τοποθεσία στο τεμάχιο Yörükler-1, είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας.

Η δράση του 4ου πλωτού μας γεωτρύπανου σε σημείο που δεν ενοχλεί ΗΠΑ/ΕΕ (περίπου 30 ναυτικά μίλια από τις τουρκικές ακτές) είναι κίνηση εσωτερικής πολιτικής όπως πάντα, και δεν μας δίνει πολιτικό ή οικονομικό κέρδος, ενώ ο χώρος γεώτρησης είναι συμβατός με τις διεκδικήσεις της Ελλάδας.

Αν στόχος ήταν η προστασία των εθνικών μας συμφερόντων και αντί αυτού του σημείου, για παράδειγμα, κάναμε γεωτρήσεις σε ένα σημείο εντός των Περιοχών Τουρκικής Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας νότια του Καστελόριζου, θα είχαμε πολλαπλά οφέλη.

CONTINUE READING

Σε όλη την προηγούμενη περίοδο που ο κ. Ερντογάν αποσπούσε την προσοχή του έθνους μας με γενναιότητα, στο τεμάχιο 6 της ελληνοκυπριακής ΑΟΖ έχουμε έρευνες από ιταλική εταιρεία (ENI) και γαλλική TOTAL.

Επιπλέον, σημαντικό μέρος αυτού του τεμαχίου βρίσκεται στην τουρκική ναυτική δικαιοδοσία.

 Γιατί δεν υπήρξαν αντιρρήσεις από τους κρατικούς φορείς για τις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν εκεί;

Ποια ήταν τα αποτελέσματα των ερευνητικών δραστηριοτήτων που πραγματοποίησε το Oruç Reis για 2 μήνες στα νότια του Καστελόριζου το 2020, σε βάρος της έντασης με την Ελλάδα;

Υπάρχει άλλη περιοχή γεώτρησης σε αυτή την περιοχή;

Πόσο είναι σε δολάρια το ημερήσιο κόστος των δραστηριοτήτων γεώτρησης του Abdulhamid Han;

Αποσυρόμαστε σε περιοχές χωρίς προβλήματα, δηλαδή στα δικά μας χωρικά ύδατα, λόγω των σκληρών προειδοποιήσεων της ΕΕ και των ΗΠΑ;’, καταλήγει ο ίδιος.

Σύμφωνα με το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, και δηλώσεις Τούρκου δημοσιογράφου: “η εντύπωση που πήρα από τους έμπειρους ξένους φίλους δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον είναι ότι τα ελληνικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη δεν θα ήταν τα μόνα που θα αντιμετώπιζε η Τουρκία στην κρίση.

Οι αμερικανικές δυνάμεις προετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν επίσης τα τουρκικά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη που θα συνοδεύουν το τουρκικό γεωτρύπανο Abdülhamid Han.

Η εντύπωση που αποκόμισα κατά τη συνάντησή μου με τον ανώτερο διπλωμάτη της Πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα ήταν, ότι αμερικανικά και ελληνικά πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη θα κινούνταν από κοινού.

Σύμφωνα με τον εν λόγω Αμερικανό διπλωμάτη με στρατιωτική προϋπηρεσία, ο οποίος επίσης υπηρέτησε για μεγάλο χρονικό διάστημα στην Άγκυρα, όχι μόνο οι ΗΠΑ αλλά και οι ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας και της Γερμανίας θα στηρίξουν τον ελληνικό στρατό”.

Η Τουρκία έκανε πίσω με το 4ο γεωτρύπανο έναντι της Ελλάδος, και το μόνο ερώτημα εδώ είναι για πόσο χρονικό διάστημα;

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR