Στην λογική του νέου Ρωσικού ναυτικού δόγματος, που ανακοινώθηκε πρόσφατα από τον Πούτιν, ο Τούρκος απόστρατος ναύαρχος, Τζεμ Γκιουρντενίζ, που θεωρείται ο «πατέρας» του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», δηλώνει σε ανάλυσή του για αυτό, πως η χώρα του "θα πρέπει να γράψει και να δημοσιεύσει το Τουρκικό Ναυτικό Δόγμα υπό την ηγεσία των Ναυτικών Δυνάμεων το συντομότερο δυνατό".
Αφού κάνει μια ιστορική αναφορά στο ρωσικό ναυτικό δόγμα στον προηγούμενο αιώνα, αλλά και στα τελευταία χρόνια σημειώνει:
Το νέο ναυτικό δόγμα της Ρωσίας μπορεί αναμφίβολα να θεωρηθεί ως ανοιχτό μανιφέστο για την περικύκλωση της Ρωσίας στον Αρκτικό Ωκεανό. Διότι το δόγμα του 2015 πήρε θέση κατά της πολιορκίας στη Βαλτική, τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα. Ο Αρκτικός Ωκεανός παρουσιάζεται σε αυτό το έγγραφο. Η αναφορά και η ρητή αναφορά του Svalbard, της Γης του Franz Joseph, του αρχιπελάγους Novaya Zemlya και του νησιού Wrangel, και η ιδιαίτερη έμφαση στη Βόρεια θαλάσσια διαδρομή, αποκαλύπτουν μια κατάσταση ετοιμότητας για την πιθανή ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν μπορούν καν να ανεχθούν την προσέγγιση των ασιατικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, στους ωκεανούς. Ωστόσο, η κατάσταση είναι πέρα από τον έλεγχο των ΗΠΑ. Η υπογραφή της Συμφωνίας Σιτηρών από την Τουρκία, τη Ρωσία και την Ουκρανία από κοινού εξελίχθηκε ενάντια στα συμφέροντα των ΗΠΑ. Ακόμη και αυτή η κατάσταση είναι στρατηγική απώλεια για τις ΗΠΑ. Η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την αμερικανική βιομηχανία όπλων και την ενσωμάτωση στο ΝΑΤΟ. Η διακοπή αυτού του πολέμου θα προκαλέσει απώλεια ενδιαφέροντος και στους δύο τομείς.
Η γεωπολιτική διάσταση του ζητήματος είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η απομόνωση της Ρωσίας από τη Βαλτική, τη Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Βόρεια Θάλασσα είναι ζωτικής σημασίας, και η Ρωσία γνωρίζει ότι η διαδικασία αποσύνθεσης θα ξεκινήσει όταν απομονωθεί από αυτές τις περιοχές. Η δήλωση του Πούτιν «Υπόσχομαι να απαντήσω με αστραπιαία ταχύτητα σε όποιον αποφασίσει να καταπατήσει την κυριαρχία και την ελευθερία μας» συνοψίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Η Τουρκία πρέπει να διδαχθεί από αυτό το δόγμα. Οι ΗΠΑ και το μέτωπο του Ατλαντικού δεν επιτρέπουν στις ασιατικές δυνάμεις να πάνε στη θάλασσα και να τις ανταγωνίζονται στις θάλασσες. Η Τουρκία βρίσκεται στην ίδια θέση με τη Ρωσία.
Η ανάδυση της Τουρκίας με τη Γαλάζια Πατρίδα και η διατήρηση της εθνικής της βούλησης στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι το 2020 τάραξε πάρα πολύ τον ιμπεριαλισμό. Υπάρχουν μαθήματα που πρέπει να ληφθούν από τη Ρωσία, η οποία πολιορκήθηκε και απομακρύνθηκε από τις θάλασσες. Στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσα σε δύο χρόνια, σχεδόν όλες οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστίνης, μπήκαν στο σύστημα συμμαχίας εναντίον μας.
Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η υπογραφή διμερούς αμυντικής συμφωνίας από την Ελλάδα με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, καθώς και οι συμφωνίες βάσης και άμυνας κατά της Τουρκίας και της ΤΔΒΚ, επιπλέον των ιδρυτικών συμφωνιών στην ελληνοκυπριακή διοίκηση. Ενώ η Τουρκία είναι στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα προχώρησε σε σύναψη διμερούς αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία ή υπόκειται σε εμπάργκο όπλων μετά την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο. Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε τη διάθεση εκατομμυρίων δολαρίων από τον αμερικανικό αμυντικό προϋπολογισμό στο PKK και το YPG/PYD;
Το νέο θαλάσσιο δόγμα της Ρωσίας βασίζεται σε ρεαλιστικά θεμέλια και εκτίμηση απειλών. Η Τουρκία θα πρέπει να γράψει και να δημοσιεύσει το Τουρκικό Ναυτικό Δόγμα υπό την ηγεσία των Ναυτικών Δυνάμεων το συντομότερο δυνατό.