Greek-Turkish Relations
Updated at:

Στρατιωτικές πηγές στο Πενταπόσταγμα: Η Άγκυρα δεν θα επιλέξει να πάει σε μια πιο θερμή αντιπαράθεση με την Ελλάδα

Στην Άγκυρα συνεδρίασε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο με κυρίως θέμα τις κρίσεις των ανωτάτων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ παραμένει στην θέση του για ένα ακόμα χρόνο ενώ οι αρχηγοί Ναυτικού και Αεροπορίας αποστρατεύονται.

Αυτό εκλαμβάνεται ως ένδειξη από αναλυτές στην Αθήνα και στρατιωτικές πηγές που μίλησαν στο Πενταπόσταγμα πως η Άγκυρα δεν θα επιλέξει να πάει σε μια πιο θερμή αντιπαράθεση με την Ελλάδα καθώς η απομάκρυνση των αρχηγών Αεροπορίας και Ναυτικού 4 ημέρες πριν βγει το 4ο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι ένα «μήνυμα».

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως η ένταση σε ρητορικό επίπεδο θα πάψει. Νέα επίθεση από την Τουρκία στην Ελλάδα κι ενώ απομένουν μόλις 4 ημέρες μέχρι τον απόπλου του 4ου πλωτού γεωτρύπανου στην Ανατολική Μεσόγειο σε σημείο που θα ανακοινώσει ο ίδιος Ερντογάν.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με αφορμή νομοθέτημα για τους Μουφτήδες στην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, αντιστρέφοντας την πραγματικότητα μιλά για παραβίαση τω Συνθηκών και καταπάτηση των δικαιωμάτων της μειονότητας που για μια ακόμα φορά αποκαλεί «τουρκική»

«Καλούμε για άλλη μια φορά την Ελλάδα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης και άλλες σχετικές συμφωνίες και να τερματίσει τις πολιτικές καταπίεσης και εκφοβισμού εναντίον της Τουρκικής Μειονότητας της Δ.Θράκης» αναφέρει μεταξύ άλλων το Τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο η απάντηση του Ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που τονίζει μεταξύ άλλων: «Ας αναλογισθεί η Τουρκία, πριν προβεί σε υποδείξεις προς οποιονδήποτε, πόσα από τα άρθρα της Συνθήκης της Λωζάννης έχει η ίδια σεβασθεί. Για ποιους λόγους και με ποιες συστηματικές πολιτικές της Άγκυρας η άλλοτε ακμάζουσα Ελληνική Μειονότητα σε Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο έχει σχεδόν αφανισθεί.»

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Εσθονό ομόλογό του.

Κατά τη διάρκεια της συναντήσεως, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης υπεγράμμισε ότι, τόσο κατά την επίσκεψη του Εσθονού ομολόγου του στην Ελλάδα, όπως και στην, προηγηθείσα, τον παρελθόντα Νοέμβριο, επίσημη επίσκεψή του στην Εσθονία, επιβεβαιώθηκε η ισχυρή φιλία των δύο χωρών και η στενή αμυντική τους συνεργασία, τόσο διμερώς όσο και στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.

Όπως ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, επιθυμία είναι να εμβαθύνουμε και να ενισχύσουμε τη συνεργασία Ελλάδας - Εσθονίας και, σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκε η συμμετοχή ελληνικού και εσθονικού στρατιωτικού προσωπικού σε, αμοιβαία επωφελή, εκπαιδευτικά προγράμματα και δραστηριότητες που διοργανώνονται στις δύο χώρες.

Συζητήθηκε, επίσης, η κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην περιοχή της Βαλτικής.

Ο Υπουργός τόνισε ότι το κλίμα έντασης που καλλιεργεί η Τουρκία υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή μας και τη συνοχή του ΝΑΤΟ.

«Είχα την ευκαιρία να υπογραμμίσω ότι το κλίμα έντασης που δυστυχώς δημιουργήθηκε από την Τουρκία υποσκάπτει την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή καθώς και την ενότητα της Συμμαχίας» είπε χαρακτηριστικά

Επίσης, ο Υπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες, οι οποίες βασίζονται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας και η επίσκεψη του Εσθονού ομολόγου παρέσχε τη δυνατότητα για πληρέστερη κατανόηση των απειλών και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες και την ενίσχυση της συνεργασίας τους για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Παράλληλα ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος υποδέχθηκε Αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ με επικεφαλής τον Congressman κ. Jason Crow στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής της στο ΓΕΕΘΑ.

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ καλωσόρισε την Αντιπροσωπεία, τονίζοντας την σπουδαιότητα της διαρκούς και δυναμικής ανάπτυξης της στρατηγικής σχέσης μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ.

Αναφέρθηκε επίσης στις επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ως προς την άμυνα και ασφάλεια του ευρωατλαντικού χώρου και στην ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στις δράσεις του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της Ανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας.

Επισήμανε επίσης τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο των στρατιωτικών συνεργασιών και των εταιρικών σχημάτων που έχουν αναπτυχθεί σε διμερές και πολυμερές πλαίσιο με Χώρες της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων, συμβάλλοντας στην ανάδειξη και εδραίωση του ρόλου της Ελλάδας ως αξιόπιστου συμμάχου, εταίρου και πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και πέραν αυτής.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR