Greek-Turkish Relations
Updated at:

Γιάν.Μιχελάκης, Στ.Φενέκος: Μήνυμα στην Τουρκία, αν θες έλα, από το Ισραήλ- Άσκηση νότια της Κρήτης

Ο Ναύαρχος Στέλιος Φενέκος και ο δημοσιογράφος Γιάννης Μιχελάκης μιλούν για την εξαιρετικής σημασίας δυναμική παρέμβαση του Ισραήλ στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο αλλά και την γενικότερη κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Με την άδεια της Αθήνας το Ισραήλ δέσμευσε δύο θαλάσσιες περιοχές νοτίως της Κρήτης για στρατιωτικές ασκήσεις, στέλνοντας μήνυμα στήριξης στις ελληνικές θέσεις σε μια περίοδο που ο Τούρκος πρόεδρος θα ανακοινώσει έρευνες του νέου Τουρκικού γεωτρυπάνου. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Τα Νέα", οι περιοχές, που δεσμεύτηκαν για το διάστημα από 26 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ, συμπίπτουν με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο το Ισραήλ αμφισβητεί. Αυτό από μόνο του αποτελεί μια μεγάλη νίκη της Ελληνικής διπλωματίας.

Ως εκ τούτου, το αίτημα της ισραηλινής πλευράς αποτελεί σαφές μήνυμα των συμμάχων υπέρ της νομιμότητας, ενώ αμφισβητεί ευθέως τις αιτιάσεις της Άγκυρας, που κατηγορεί την Ελλάδα ως δήθεν παραβάτη του διεθνούς δικαίου με έωλα επιχειρήματα που ξεπερνούν κάθε ίχνος λογικής Τονίζουμε ξανά ότι ξ κίνηση του Ισραήλ γίνεται την ώρα που η Άγκυρα προετοιμάζεται για την έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου "Αμπντούλ Χαμίντ Χαν", πιθανόν στις 9 Αυγούστου και αναμένονται δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον προορισμό του γεωτρύπανου. 

Θυμίζουμε επίσης ότι το Ισραήλ, που βρίσκεται σε διαδικασία πρόωρων εκλογών παίρνει τη θέση της χώρας μας την ώρα που ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με το Ισραήλ. Άλλωστε, ο κ. Παναγιωτόπουλος, στην πρόσφατη συνάντησή του στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα συναντήθηκε με τον ομόλογό του και αναπληρωτή πρωθυπουργό Μπένι Γκατς, επιβεβαιώνοντας τους στενούς δεσμούς και τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών. Ακόμη δηλαδή κι αν η Τουρκία επιδιώξει επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ, οι σχέσεις του τελευταίου με την Ελλάδα δεν θα επηρεαστούν.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR