Πονηρή τουρκική εξίσωση Αιγαίου-θάλασσας Νότιας Κίνας για την ΑΟΖ με κατηγορίες κατά ΗΠΑ-Γαλλίας

Ειδική Ανάλυση Πενταπόσταγμα

https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7107095_poniri-toyrkiki-exisosi-aigaioy-thalassas-tis-notias-kinas

-------

Κεφάλαια:

0:00 - Εισαγωγή

0:10 - Δύο μέτρα, δύο σταθμά

0:58 - Χάρτης Διεκδικήσεων

1:19 - Απάντηση στη στρατικοποίηση

1:40 - Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

3:50 - Αποφώνηση

"Παιγνίδι των νησιών από ΗΠΑ-Γαλλία-Άμυνα με την θέση της Τουρκίας", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Ενώ οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις αντιτουρκικές πολιτικές της Ελλάδας στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο, αντιτίθενται στον ισχυρισμό της διοίκησης του Πεκίνου ότι νησιά, βραχονησίδες και βράχοι έχουν αποκλειστική οικονομική ζώνη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η Γαλλία υπογραμμίζει επίσης τη θέση του «δίκαιου μοιράσματος» που υποστηρίζει η Τουρκία για τα νησιά της Μάγχης. Οι θέσεις του Παρισιού και οι αρχές λύσης της Τουρκίας στο Αιγαίο ταιριάζουν ακριβώς.

Σύμφωνα με τα νέα της Yeni Şafak, ενώ οι ΗΠΑ και η Γαλλία υποστηρίζουν τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο, φαίνεται ότι παίρνουν θέση κοντά στις θέσεις που έχει η Τουρκία, όταν το παρόμοιο ζήτημα βασίζεται στα δικά τους συμφέροντα.

Η αυξανόμενη ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έφερε για άλλη μια φορά το θέμα στην ημερήσια διάταξη. Η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον αντιτίθεται στον ισχυρισμό της κυβέρνησης του Πεκίνου ότι τα νησιά, οι βραχονησίδες και οι βράχοι έχουν αποκλειστική οικονομική ζώνη στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, η οποία υπήρξε σκηνή εντάσεων πρόσφατα, και το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διεξάγει επιχειρήσεις για την προστασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Και πάλι, η Γαλλία αντιτάχθηκε στο δικαίωμα της ΑΟΖ στα βρετανικά νησιά στη Μάγχη και μεταξύ Παρισιού και Λονδίνου,

Χάρτης Διεκδικήσεων

Η Κίνα διεκδικεί περίπου το 80 τοις εκατό της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, με τους «9 τρέχοντες χάρτες» που υποβλήθηκαν στα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) το 2009. Ωστόσο, οι χώρες της περιοχής, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, αντιτίθενται στον ισχυρισμό της κυβέρνησης του Πεκίνου για επεκτατική δικαιώματα επί της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μήκους 200 μιλίων.

Παρόχθιες χώρες της Νότιας Σινικής Θάλασσας όπως οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Μαλαισία, το Μπρουνέι και η Ινδονησία απορρίπτουν την έξοδο του Πεκίνου από τα νησιά για να διεκδικήσουν ολόκληρη τη θάλασσα.

Απάντηση στη στρατικοποίηση

Και πάλι, ο οπλισμός από την Κίνα νησιών, νησίδων και υφάλων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας είναι ένας από τους παράγοντες που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή. Εκτός από τη συσσώρευση άμμου στους υπάρχοντες υφάλους, το Πεκίνο έχει κατασκευάσει λιμάνια, στρατιωτικές εγκαταστάσεις και αεροδρόμια, ιδιαίτερα στα νησιά Paracel και Spratly.

Η Κίνα έχει επίσης στρατιωτικοποιήσει το νησί Woody αναπτύσσοντας πολεμικά αεροπλάνα, πυραύλους κρουζ και ένα σύστημα ραντάρ. Η απάντηση της Ουάσιγκτον σε αυτή την κίνηση της Κίνας ήταν να αυξήσει τη στρατιωτική της παρουσία και να πραγματοποιήσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τις χώρες της περιοχής.

Απορρίπτοντας τη θέση

Από την άλλη, φαίνεται ότι η Γαλλία αντικρούει ανοιχτά τις δικές της θέσεις για να στηρίξει την Αθήνα. Τέλος, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών, Κατρίν Κολόνα, έφτασε στο σημείο να διαψεύσει τις θέσεις της ίδιας της χώρας, δηλώνοντας ότι θα «ταχθεί με την Ελλάδα εναντίον της Τουρκίας».

Ωστόσο, δεν έχει οριστεί αποκλειστική οικονομική ζώνη για τα βρετανικά νησιά Guernsey και Jersey, τα οποία βρίσκονται πιο κοντά στην ηπειρωτική Γαλλία, και φαίνεται ότι τα δύο αυτά νησιά έχουν μερικά δικαιώματα χωρικών υδάτων. Είναι γνωστό ότι η Γαλλία πρόβαλε «νομιμότητα» και «αρχές νομιμότητας» κατά της Αγγλίας. Αυτό είναι ακριβώς σύμφωνο με τις αρχές λύσης που υπερασπίστηκε η Τουρκία στο Αιγαίο από την πρώτη στιγμή."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι το τουρκικό ΜΜΕ επιχειρεί να εξισώσει τα θέματα ΑΟΖ στο Αιγαίο με εκείνα στη θάλασσα της Νότιας Κίνας, προσπαθώντας να καταδείξει ότι ΗΠΑ-Γαλλία εφαρμόζουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, προτάσσοντας ότι στον Ειρηνικό οι δύο χώρες υποτίθεται ότι προτάσσουν ως επιχείρημα για τις θέσεις τους αυτές που οι Τούρκοι προτάσσουν στο Αιγαίο.

Αυτό είναι παντελώς ανυπόστατο και ψευδές αφού δεν έχει καμία σχέση το Αιγαίο με τη θάλασσα της Νότιας Κίνας και εξηγούμε.

1.Η Τουρκία κατέχει παρανόμως νησιά-νησίδες-βραχονησίδες στο Αιγαίο, αφού βάσει τη Συνθήκη της Λωζάνης ότι από αυτά βρίσκεται σε απόσταση μέχρι 3 νμ από τα μικρασιατικά παράλια της ανήκουν. Όσα βρίσκονται σε απόσταση...

Διαβάστε τη συνέχεια:

https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/ellinotoyrkika/7107095_poniri-toyrkiki-exisosi-aigaioy-thalassas-tis-notias-kinas

----------------

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:

https://www.pentapostagma.gr/

https://www.facebook.com/pentapostagmagr

https://twitter.com/pentapostagma

---------------

#ΑΟΖ

#Αιγαίο

#Υφαλοκρηπίδα

==========

For copyright matters please contact us at: [email protected]

Follow Pentapostagma on Google news Google News