Το μενού της επίσκεψης Μπέρμποκ στην Άγκυρα φαίνεται πως ήταν δυσκολοχώνευτο καθώς η Τουρκία θέλοντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις συνέχισε και σήμερα τις προκλήσεις σε βάρος της Ελλάδας.
Το τέλος των ίσων αποστάσεων και από το Βερολίνο δείχνει πως ο διπλωματικός μαραθώνιος της Αθήνας αποδίδει καρπούς. Η Αθήνα είναι αποφασισμένη να τηρήσει στρατηγική ψυχραιμία.
«(Η Ελλάδα) Δεν προσωποποιεί τις διαφορές. Μένει στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού πλαισίου που εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. Δεν είμαστε επεκτατική χώρα, δεν διεκδικούμε οτιδήποτε από οποιονδήποτε» αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στην Action24 Press
«Χρειάζεται μια άλλη εξωτερική πολιτική, που θα έχει σταθερό πρόταγμα τη σταθερότητα και την ειρήνη. Και θα συνδυάζει την πιο αποφασιστική στάση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις με την πιο συστηματική προσπάθεια να ανοίξουμε δρόμους διαλόγου με την Τουρκία» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του δίνοντας το στίγμα του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και ενώ τα νερά της Ανατολικής Μεσογείου θερμαίνονται και πάλι
Αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, εργαλιοποιόντας το μεταναστευτικό και θέτοντας σε λειτουργία για μια ακόμα φορά την μονταζιέρα η Αγκυρα κατηγόρησε για μια ακόμα φορά την Αθήνα για κακομεταχείριση και επαναπροώθηση μεταναστών στο Αιγαίο την ώρα που οι ελληνικές αρχές σε τουλάχιστον 18 περιστατικά Έρευνας και Διάσωσης το 2022 έχουν διασώσει πάνω από 850 άτομα που είχαν εισέλθει παρανόμως στα ελληνικά χωρικά ύδατα.
Η έξοδος του 4ου πλωτού γεωτρύπανου της Τουρκίας Αμπντουλχαμίντ για δοκιμές εν πλω ενόψει του ταξιδιού του στις 9 Αυγούστου έθεσε σε επιφυλακή Λευκωσία και Αθήνα. Τα τουρκικά κανάλια έχουν εκτεταμένες αναφορές στον επικείμενο πλου του Αμπντουλχαμίντ τονίζοντας μάλιστα πως η εξέλιξη αυτή έχει ανησυχήσει την Ελληνική πλευρά. Ρεπορτάζ του Global Haber αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το Αμπντουλχαμίντ Χαν θα πλεύσει στην Ανατολική Μεσόγειο. Η τοποθεσία θα ανακοινωθεί από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν στις 9 Αυγούστου. Η Ελληνική και Ελληνοκυπριακή πλευρά θεωρούν πως υπάρχουν πάνω από έξι πιθανά σημεία. Ο μεγαλύτερος φόβος τους είναι αυτό που αποκαλούν μονομερής ενέργεια και θα είναι μέσα σε τεμάχια που έχουν νοικιάσει σε γαλλικές και ιταλικές ενεργειακές εταιρείες που είναι μέσα στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.»
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η Ελλάδα συνεχίζει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα.
Θέμα χρόνου είναι η παράδοση στην Πολεμική Αεροπορία των πρώτων 6 μαχητικών F-16 Viper ενώ σε προχωρημένο στάδιο είναι και η υπόθεση της επιλογής των κορβετών. Το κυρίως και πιο σημαντικό αίνιγμα που καλείται να επιλύσει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι η οικονομική πλευρά του ζητήματος
Στην Άγκυρα διαμορφώνουν το μαύρο σε άσπρο
«Η Ελλάδα πρόσφατα έκανε μια σειρά από δηλώσεις και προσπάθειες που τελικά δημιούργησε ένταση με την Τουρκία για τα θέματα του Αιγαίου» αναφέρει στην ανάλυσή του στο think tank SETA Γιουσέλ Ατσέρ.
«Οι δηλώσεις των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης επικεντρώνονται στις υπάρχουσες διμερείς διαφορές μέσω ορισμένων νομικών στρεβλώσεων που υποστηρίζουν ότι η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο σε διμερή θέματα, ενεργεί επιθετικά και θέτει, ως εκ τούτου, μια απειλή όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την περιοχή» καταλήγει χαρακτηριστικά κάνοντας για μια ακόμη φορά αντιληπτό το κλίμα που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της Τουρκίας.