Middle East
Updated at:

Η Τουρκία πίσω από όλα στην Α.Μεσόγειο-Ισραηλινά πολεμικά πλοία και αεροσκάφη εξήλθαν εκτάκτως των ναυστάθμων τους

“Φωτιά” φέρεται να πάιρνει η Α.Μεσόγειος αφού οι εξελίξεις “τρέχουν” με ιλιγγιώδη ταχύτητα ειδικά στον ενεργειακό τομέα , αφού το πρόβλημα της ΕΕ λόγω ρωσικών κυρώσεων είναι σοβαρό και υπαρκτό.

CONTINUE READING

Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ αναπτύσσουν περισσότερα πλοία και αεροσκάφη για την προστασία της εξέδρας αερίου Karish, σε περίπτωση επίθεσης της Χεζμπολάχ.

Επίσης σήμερα το πρωί ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας αιφνιδιαστική επιθεώρηση των μονάδων ειδικών επιχειρήσεων του ισραηλινού στρατού υπό τη διεύθυνση του Αρχηγού του Επιτελείου, Αντιστρατήγου. Aviv Kohavi.

Η αιφνιδιαστική επιθεώρηση διεξάγεται από τον Ισραηλινό Αντισυνταγματάρχη Ofer Sharig μαζί με μια ομάδα τακτικών ελεγκτών του IDF.

Υπενθυμίζουμε ότι ο ισραηλινός στρατός στις 03 Ιουλίου 2022, είχε καταρρίψει τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη που απογειώθηκαν από την Χεζμπολάχ και κατευθυνόταν προς μια περιοχή όπου πρόσφατα εγκαταστάθηκε ισραηλινή πλατφόρμα αερίου στη Μεσόγειο Θάλασσα.

Το Ισραήλ έχει στείλει «ισχυρές προειδοποιήσεις» στη Χεζμπολάχ εν μέσω απειλών για το κοίτασμα φυσικού αερίου.

Οι Ισραηλινοί μετέφεραν στην τρομοκρατική οργάνωση ότι οποιαδήποτε ενέργεια αναληφθεί κατά ισραηλινής εξέδρας στην Α.Μεσόγειο, θα προκαλούσε αποφασιστική απάντηση από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Το Ισραήλ έχει στείλει «ισχυρές προειδοποιήσεις» στη Χεζμπολάχ μέσω διπλωματικών και στρατιωτικών καναλιών εν μέσω επαναλαμβανόμενων απειλών από τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

Τα μηνύματα προειδοποιούσαν την τρομοκρατική οργάνωση ότι οποιαδήποτε ενέργεια αναληφθεί κατά του υπεράκτιου κοιτάσματος φυσικού αερίου Karish θα προκαλούσε μια ισχυρή απάντηση του στρατού (IDF), ανέφερε το κανάλι Channel 12.

Σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στο προσκείμενο πρακτορείο ειδήσεων Al Maydeen, ο Nasrallah προειδοποίησε ότι όλοι οι ισραηλινοί χερσαίοι και θαλάσσιοι «στόχοι» βρίσκονται εντός της εμβέλειας των πυραύλων της οργάνωσης του, στην τελευταία σειρά απειλών κατά του εβραϊκού κράτους εν μέσω μιας συνεχιζόμενης θαλάσσιας διαμάχης Ισραήλ-Λιβάνου.

Ο ίδιος απείλησε ότι η Χεζμπολάχ θα κάνει επίθεση εάν το Ισραήλ προχωρήσει σε σχέδια εξόρυξης φυσικού αερίου από το κοίτασμα φυσικού αερίου Karish, ένα κοίτασμα φυσικού αερίου που βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Νασράλα προειδοποίησε το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε τέτοια σχέδια ελλείψει μιας ναυτικής συμφωνίας με τον Λίβανο που να ικανοποιεί τις απαιτήσεις της χώρας αυτής σχετικά με τα δικαιώματα φυσικού αερίου σε “αμφισβητούμενα” ύδατα.

Ποιος κρύβεται πραγματικά όμως πίσω από όλα αυτά;

Η Χεζμπολάχ, η Χαμάς, και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, έχουν σαφώς τα δικά τους συμφέροντα στην Α.Μεσόγειο απαιτώντας μερίδιο από τα κοιτάσματα, ( Λίβανος, Παλαιστίνη).

Αυτά όμως τα συμφέροντα συμπίπτουν όλως τυχαίως με τα τουρκικά συμφέροντα, και τον Ερντογάν, ο οποίος θέλει κοινή ΑΟΖ με την Παλαιστίνη, ενώ τα πλωτά γεωτρύπανα του έχουν  σχέδιο και στην ΑΟΖ του κράτους του Λιβάνου, το οποίο δέχεται σοβαρή τουρκική επιρροή.

Ταυτόχρονα η Άγκυρα δεν επιθυμεί κανέναν αγωγό τύπου East MED, καμία ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος, Κύπρου-Ισραήλ, Αιγύπτου, και από χθες και της Σ.Αραβίας, και για αυτό να είναι σίγουροι όλοι ότι οι Τούρκοι θα κάνουν τα πάντα στην κυριολεξία, ακόμα και πολεμικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ και Ισραηλινό ειδικό.

Η Τουρκία όμως με αυτά τα σχέδια εξυπηρετεί και τις επιδιώξεις της Μόσχας, η οποία θέλει να “στραγγαλίσει” ενεργειακά  την ΕΕ, αποκτώντας στρατηγική υπεροχή, αναγκάζοντας έτσι μελλοντικά τους Ευρωπαίους σε υποχώρηση στα σχέδια Τούρκων και Ρώσων στην Α.Μεσόγειο.

Το τι θα γίνει όμως είναι πασιφανές, αφού ήδη έχουμε στα σπάργανα, την άμεση δημιουργία ενός άξονα. Ελλάδος, Αιγύπτου, Ισραήλ, Κύπρου και ΗΠΑ που θα αντιπαρατεθεί στην περιοχή.

Μπορεί η προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης να είναι καθημερινά ακόμη στην Ουκρανία, αλλά το χοντρό παιχνίδι παίζεται στην Α.Μεσόγειο, και η Ελλάδα θα πρέπει να αντιδράσει δυναμικά αν απαιτηθεί, για να μπορέσουν να δουν οι μελλοντικές γενιές των Ελλήνων καλύτερες ημέρες. 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR