Greek-Turkish Relations
Updated at:

Με συνταγή Όρουτς Ρέις όπως το 2020 ο Ερντογάν με το νέο γεωτρύπανο-Θα τολμήσει στο αδειοδοτημένο τεμάχιο 6;

Όπως γράψαμε χθες τελικά η Άγκυρα βγάζει στη Μεσόγειο το γεωτρύπανο «Abdulhamid Han» στις 9 Αυγούστου.

Τα τουρκικά ΜΜΕ φτιάχνουν ήδη κλίμα υποστηρίζοντας πως "η Τουρκία είναι περήφανη για το γεγονός ότι ο Abdulhamid Han, ένα από τα 5 πλοία γεωτρήσεων με τεχνολογία 7ης γενιάς στον κόσμο, θα αναλάβει καθήκοντα στις 9 Αυγούστου'. 

Σημειώνουν δε πως η Ελλάδα από την άλλη συνεχίζει να παρακολουθεί βήμα-βήμα τις εξελίξεις και πως το Abdulhamid Han δεν ξεφεύγει από τα πρωτοσέλιδα του ελληνικου΄τύπου. 

CONTINUE READING

"Μερικές ελληνικές εφημερίδες είπαν, "Γιατί δεν έχουμε πλοίο γεωτρήσεων;" αναφέρουν οι Τούρκοι. 

Σύμφωνα με τα νέα της SABAH, η παρουσία του Αμπντουλχαμίντ Χαν είχε ήδη μπει για λίγο στην ατζέντα της Ελλάδας. 

Όταν καθορίστηκε η ημερομηνία αναχώρησης του πλοίου γεώτρησης, οι εφημερίδες μετέφεραν ξανά τον Abdulhamid Han στα πρωτοσέλιδα τους. Η ελληνική εφημερίδα Καθημερινή έκανε λόγο για την ημερομηνία που θα ξεκινούσε ο Abdulhamid Han και υπογράμμισε ότι ο υπουργός Dönmez είπε ότι το πλοίο γεώτρησης θα λειτουργήσει «εντός των τουρκικών θαλάσσιων περιοχών ευθύνης».

Η Αυγή, από την άλλη, δήλωσε ότι το Abdulhamid Han θα ξεκινήσει στις 9 Αυγούστου και μίλησε για τα χαρακτηριστικά του πλοίου.

Η εφημερίδα Παραπολιτικά, από την άλλη, έκανε λόγο για την εξουσία του Αμπντουλχαμίντ Χαν. Κάνοντας επίσης δήλωση για το εάν η Ελλάδα διαθέτει τέτοιο σκάφος γεώτρησης, η εφημερίδα αναφέρει: «Διπλωματικές πηγές υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει σχέδιο αποστολής ερευνητικού πλοίου σε περιοχή υπό ελληνική δικαιοδοσία».

Η εφημερίδα υποστήριξε ότι η Τουρκία ήθελε να αποτρέψει οποιαδήποτε κίνηση της Αθήνας γύρω από την Κρήτη.

Μ. Σαρηγιαννίδης 

 

Στο μεταξύ στο θέμα του τουρκικού γεωτρύπανου αναφέρθηκε μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 9,89 ο καθηγητής Διεθνών σχέσεων Μιλτος Σαρηγιαννιδης. 

Περιμένω αύξηση της ρητορικής έντασης από πλευράς Τουρκίας ακόμα και μέσα στην επόμενη εβδομάδα τονίζει ο καθηγητής.

 Αυτές καθαυτές οι δηλώσεις δεν προϊδεάζουν απαραίτητα για μεγαλύτερη ένταση αλλά είναι το απαραίτητο συνοδευτικό για τη μεγαλύτερη ένταση. Eίναι δεδομένο πως από βδομάδα, που θα βγει το γεωτρύπανο, το τέταρτο γεωτρύπανο το οποίο διαθέτει η Τουρκία για να κάνει γεώτρηση αυτή τη γεώτρηση δεν θα την κάνει ούτε στον Εύξεινο Πόντο ούτε κάπου αλλού που είναι αδιάφορα για την Ελλάδα.

Θα την κάνει είτε σε περιοχή που θα βρίσκεται στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου είτε θα βρεθεί ξαφνικά εκεί που έφερε κάποτε το Ορούτς Ρέις πριν από δύο καλοκαίρια όταν είχαμε το καλοκαίρι του 2020 γεμάτο ένταση ή θα βρεθεί εκεί στο τόξο που διαμορφώνεται από την Ρόδο, την Κάρπαθο, την Κάσο και η νοτιοανατολική Κρήτη τονίζει ο καθηγητής (...)Προφανώς και ανοίγει το δρόμο για το τουρκικό αναθεωρητισμό ο Τούρκος Πρόεδρος. Με άλλα λόγια το παιχνίδι το οποίο παίζει ο Ερντογάν με τη συνθήκη της Λωζάνης δεν αφορά μόνο στην Ελλάδα αφορά και σε όλα τα υπόλοιπα κράτη ειδικά τη Συρία και το Ιράκ

Ο καθηγητής αναφέρεται και στην συμφωνία Ρωσίας - Ουκρανίας για την εξαγωγή σιτηρών αλλά και στην πολιτική κρίση που προκύπτει στην Ιταλία μετά την παραίτηση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι.

Η συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε για την εξαγωγή των σιτηρών είναι κυρίως μία συμφωνία που επιδιώκει να φτιάξει το προφίλ τόσο από την πλευρά του Πούτιν όσο και από την πλευρά της Ουκρανίας και κυρίως όμως, το προφίλ του Πούτιν όποιος δεν θέλει να εμφανιστεί ως εκείνος όποιος στον οποίον θα ρίξουν το ανάθεμα μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Τουναντίον ο ίδιος θέλει να δείξει ότι η Ρωσία είναι ένα κράτος το οποίο σέβεται τη διεθνή νομιμότητα και τα λοιπά Μιλάμε για μία Ιταλική προεκλογική περίοδο η οποία γίνεται με τον κόσμο στις παραλίες γίνεται καλοκαιριάτικα σε μία κρίσιμη στιγμή οικονομικά θα έλεγα κρίσιμη στιγμή γιατί επίκειται ένας χειμώνας ο οποίος θα είναι δύσκολος ενεργειακά θα είναι δύσκολο όχι μόνο για την Ιταλία για όλη την Ευρώπη.

Αυτό σημαίνει πάρα πολύ απλά ότι η κάλπη θα είναι απρόβλεπτη γιατί μετά από την επιτυχημένη θα έλεγα πρωθυπουργία του Μάριο Ντράγκι το ερώτημα είναι ποιος θα είναι αυτός ο οποίος θα διαδεχθεί και ποιες θα είναι εκείνες οι συμμαχίες που θα διαμορφωθούν ώστε να υπάρξει λειτουργική και σοβαρή κυβέρνηση η οποία δεν θα ενδώσει σε κανένα είδος λαϊκισμού σε κανένα είδος ψεύτικων πολιτικών υποσχέσεων που θα μπορούσαν να παρασύρουν τον ιταλικό λαό. 

 

Σάββας Καλεντερίδης 

Στο θέμα του γεωτρύπανου αναφέρθηκε και ο Σάββας Καλεντερίδης μιλώντας στο OPEN, αλλά και στο θέμα του χτυπήματος στην Αγία Σοφία στην Συρία

Επισκέφθηκε το «Αμντουλχαμίντ Χαν» ο Τατάρ

 

Τέλος η ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Τουρκία, επισκέφθηκε το νέο τουρκικό γεωτρύπανο «Αμντουλχαμίντ Χαν». 

Ο Ερσίν Τατάρ μετέβη στο λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνης όπου επισκέφθηκε το νέο γεωτρύπανο και έλαβε πληροφορίες από τους αξιωματούχους σχετικά με το πλοίο και στη συνέχεια φωτογραφήθηκε μπροστά από το γεωτρύπανο. 

Σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη το νέο πλοίο είναι σημαντικό «για τις δραστηριότητες γεώτρησης στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκικής Δημοκρατίας». Ο κ. Τατάρ πρόσθεσε ότι «οι υπηρεσίες ενός τέτοιου πλοίου θα είναι πολύ μεγάλες. Είναι πραγματικά ένα πολύ μεγάλο πλοίο. Η υπηρεσία ενός τέτοιου πλοίου, το οποίο θα προστατεύει το δικαίωμα και το δίκαιο της Τουρκίας στις θάλασσες, για την εξερεύνηση και την ανάπτυξη του πλούτου στις περιοχές αυτές μέσω διαφόρων γεωτρήσεων, θα είναι φυσικά πολύ μεγάλη».

«Οι γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ίσως γύρω από την Κύπρο, να είναι καρποφόρες», πρόσθεσε.

Στην Μερσίνη, ο κ. Τατάρ αναφέρθηκε εκ νέου στην λύση των δυο κρατών, με ειδική μνεία σε «μια πολιτική συμφωνία στην Κύπρο με τη συνεργασία δύο κρατών που ζουν δίπλα-δίπλα με βάση την ισότητα».

Επίσης, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι «παρά τη Συνθήκη της Λωζάνης, βλέπουμε ότι αναπτύσσονται παράτυπα οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας, εξοπλίζονται (τα νησιά) και δημιουργείται αναστάτωση στην Τουρκία και την Ανατολία. Ενώ αυτό συμβαίνει στο Αιγαίο, παρόμοια σχέδια δρομολογούνται στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «δεν υποκύψαμε και δεν θα υποκύψουμε σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Συνεχίσαμε πάντα αυτόν τον αγώνα με την υποστήριξη της Τουρκίας. Αυτός είναι ο κοινός και εθνικός μας σκοπός».

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, «στοχεύουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας στην ανατολική Μεσόγειο στο πλαίσιο της μεταβαλλόμενης συγκυρίας ανάλογα με όλες αυτές τις εξελίξεις, τόσο στη θάλασσα όσο και στις περιοχές δικαιοδοσίας, και ταυτόχρονα να διατηρήσουμε την κυριαρχία και τα εθνικά μας συμφέροντα στον ουρανό». 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR