Υπερσυγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων ΝΑΤΟ-Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο

Εν αναμονή "θερμών εξελίξεων" λόγω Τουρκίας

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/pagkosmiopoiisi/7105085_geopolitikos-kai-stratiotikos-kaysonas-ypersygkentrosi-naytikon

-----

Τις τελευταίες ημέρες παρουσιάζεται μια κινητικότητα αλλά και αύξηση των ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ-Ρωσίας στη Μεσόγειο και κυρίως στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το ΝΑΤΟ διαθέτει επί του παρόντος 3 αεροπλανοφόρα διαθέσιμα στην κεντρική/ανατολική Μεσόγειο. Οι ρωσικές μονάδες συνεχίζουν, ως επί το πλείστον, να σταθμεύουν στην ανατολική Μεσόγειο. Να σημειωθεί ότι, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, δύο μικρότερες μονάδες εγκατέλειψαν τη Μεσόγειο μετά από μια στάση στο Αλγέρι.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι το ΝΑΤΟ με τόσες δυνάμεις ανεπτυγμένες στην Ανατολική και Κεντρική Μεσόγειο παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην περιοχή...., όπου ο Ερντογάν σχεδιάζει να στείλει το γεωτρύπανο ή γεωτρύπανα του στη Μεσόγειο δημιουργώντας εκ νέου εντάσεις και προκλήσεις

Καλό και φρόνιμο για τους Τούρκους θα ήταν το πάθημα της φρεγάτας τους KEMALREIS το 2020, από την φρεγάτα ΛΗΜΝΟ, να τους γίνει μάθημα....

Παράλληλα η έντονη νατοϊκή παρουσία ελέγχει τις κινήσεις των Ρωσικών πλοίων στην περιοχή της Μεσογείου.

Το ΝΑΤΟ ως γνωστόν διαθέτει Μόνιμες Ναυτικές Δυνάμεις (SNF) που παρέχουν στη Συμμαχία συνεχή ναυτική παρουσία. Αυτή η πολυεθνική αποτρεπτική δύναμη αποτελεί ουσιαστική θαλάσσια απαίτηση για τη Συμμαχία. Πραγματοποιεί ένα πρόγραμμα προγραμματισμένων ασκήσεων, ελιγμών και επισκέψεων στα λιμάνια και μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα σε περιόδους κρίσης ή έντασης.

Οι SNF του ΝΑΤΟ αποτελούνται από τέσσερις ομάδες

Ττις Μόνιμες Ναυτικές Ομάδες του NATO (SNMGs) που αποτελούνται από SNMG1 και SNMG2. και των Μόνιμων Ομάδων Αντιμετώπισης Ναρκών του ΝΑΤΟ (SNMCMG1 και SNMCMG2).

Και οι τέσσερις Ομάδες αποτελούν τη θαλάσσια συνιστώσα της Κοινής Ομάδας Εργασίας Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας (VJTF), η οποία αποτελεί μέρος της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF).

SNMG1 και SNMG2

Οι Μόνιμες Ναυτικές Ομάδες του ΝΑΤΟ είναι μια πολυεθνική, ολοκληρωμένη θαλάσσια δύναμη που αποτελείται από σκάφη από διάφορες Συμμαχικές χώρες. Αυτά τα σκάφη είναι μόνιμα διαθέσιμα στο ΝΑΤΟ για την εκτέλεση διαφορετικών καθηκόντων που κυμαίνονται από ασκήσεις έως επιχειρησιακές αποστολές.

To Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2) είναι μια μόνιμη θαλάσσια δύναμη άμεσης αντίδρασης του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ). To SNMG2 αποτελείται από τέσσερα έως έξι αντιτορπιλικά και φρεγάτες. Ο ρόλος του είναι να παρέχει στο ΝΑΤΟ μια ικανότητα άμεσης επιχειρησιακής αντίδρασης.

Follow Pentapostagma on Google news Google News