Μ. Ρούμπιν: Η οικονομία της Τουρκίας καταρρέει,δεν μπορεί πλέον να έχει έναν στρατό τέτοιου μεγέθους

"Είναι καιρός για το ΝΑΤΟ να αποδεχθεί ότι, με το ΑΕΠ της Τουρκίας μικρότερο από αυτό της Ιταλίας και της Ισπανίας, η ιδέα ότι μπορεί να διατηρήσει έναν στρατό αντίστοιχα διπλάσιο και τέσσερις φορές μεγαλύτερο, είναι ανεύθυνη", τονίζει ο Αμερικανός αναλυτής

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/pagkosmiopoiisi/7104640_michael-rubin-i-oikonomia-tis-toyrkias-katarreei-i-agkyra-den-mporei

----------

"Μπορεί η Τουρκία να αντέξει τον στρατό της;", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου ΜΜΕ του Δρ. Michael Rubin ο οποίος είναι Ανώτερος Συνεργάτης στο American Enterprise Institute (AEI) ,κυριότερα σημεία του οποίου είναι τα εξής:

"Όταν ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να παίξει διπλωματικά σκληρά παιχνίδια για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αυτός και οι κορυφαίοι βοηθοί του γνώριζαν ότι πολλοί αμυντικοί αναλυτές, διπλωμάτες και think tankers θα συμφωνήσουν μαζί του

Άλλωστε, το καθεστώς Ερντογάν είχε από καιρό μια διογκωμένη αίσθηση της σημασίας της Τουρκίας. «Ας είμαστε ξεκάθαροι, είμαστε μέλος της συμμαχίας για 70 χρόνια και έχουμε τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στη συμμαχία», παρατήρησε ο Εκπρόσωπος της Τουρκικής Προεδρίας Fahrettin Altun, εξηγώντας γιατί η Άγκυρα ήταν στη θέση του οδηγού.

Η Τουρκία μπορεί να συγχωρεθεί για τέτοια αλαζονεία. Σε τελική ανάλυση, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ συχνά του επιτρέπουν να μιλάει για τη σημασία της Άγκυρας και το μέγεθος του στρατού της.

«Η Τουρκία έχει τις δεύτερες μεγαλύτερες ένοπλες δυνάμεις στο ΝΑΤΟ μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και είναι ένα πολύ δυνατό δεύτερο, θα μπορούσα να προσθέσω», παρατήρησε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, για παράδειγμα, σε συνέντευξη Τύπου του 2019 με τον Ερντογάν .

«Η συνεργασία μας με την Τουρκία, η οποία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ, μας δίνει τη δυνατότητα να προβάλλουμε ισχύ στην περιοχή και να υπερασπιστούμε τις ανατολικές και νότιες πλευρές του ΝΑΤΟ», δήλωσε πριν από ένα χρόνο η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ σε κατάθεση ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Στις 11 Μαρτίου 2022, ακόμη και όταν η Τουρκία εμπόδιζε τον ανεφοδιασμό στην Ουκρανία, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ταξίδεψε στην Τουρκία για να επαινέσει τον Ερντογάν και τη «σημασία της συνεισφοράς της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ».

Ίσως ο Στόλτενμπεργκ νόμιζε ότι ήταν διπλωμάτης, αλλά για τον Ερντογάν , μια τέτοια ικεσία ενισχύει την αυτοαντίληψη του ως νέου σουλτάνου.

Ενώ η Τουρκία έχει περισσότερα στρατεύματα υπό όπλα από ότι η Γαλλία και η Γερμανία μαζί, είναι λάθος να μεταφραστεί αυτό σε αναγκαιότητα ή ακόμη και επιρροή. Το μέγεθος του στρατού είναι άμεσο αποτέλεσμα της στράτευσης. Η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, ωστόσο, δεν μεταφράζεται συχνά σε ισχύ.

Πριν από την Επιχείρηση Καταιγίδα της Ερήμου, την απελευθέρωση του Κουβέιτ το 1991, το Ιράκ είχε τον πέμπτο μεγαλύτερο στρατό στον κόσμο, αλλά εξακολουθούσε να αναδιπλώνεται μετά από μια χερσαία εκστρατεία μόλις 100 ωρών.

Ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας, έγινε γνωστός ως Οθωμανός στρατιωτικός, αλλά η κληρονομιά του ήταν εξίσου η προσπάθειά του για τον κοινωνικό μετασχηματισμό της Τουρκίας. Εδώ, η στράτευση έπαιξε σημαντικό ρόλο καθώς επέτρεψε στο κράτος να εκπαιδεύσει και να κατηχήσει κάθε άνδρα στη χώρα.

Σήμερα, ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τον στρατό με τον ίδιο τρόπο που προσπαθεί να επιβάλει μια συντηρητική, ισλαμιστική τάξη στην κοινωνία.

Η Νούλαντ μπορεί να εκτοξεύσει κενή ρητορική ότι η Τουρκία προστατεύει τις νότιες και ανατολικές πλευρές του ΝΑΤΟ, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η Τουρκία θέτει σε κίνδυνο αυτές τις πλευρές περισσότερο παρά τις προστατεύει.

Δεν θα υπήρχε Ισλαμικό Κράτος στη Συρία αν δεν ήταν η Τουρκία.

Οι προσπάθειες της Τουρκίας να επιτρέψει τόσο στη Ρωσία όσο και στο Ιράν να αποφύγουν τις κυρώσεις ενθαρρύνουν την επιθετικότητα.

Πέρα από την αμφίδρομη στάση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η Τουρκία είναι ο επιτιθέμενος στην Ανατολική Μεσόγειο, όχι η Κύπρος ή η Ελλάδα.

Αλλά ακόμα κι αν η ισχύς του στρατού της Άγκυρας ήταν ανάλογη με τον αριθμό του, αλλάζει κι αυτό.

Ο Ερντογάν χρεοκόπησε τη χώρα:

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/pagkosmiopoiisi/7104640_michael-rubin-i-oikonomia-tis-toyrkias-katarreei-i-agkyra-den-mporei

-----------------

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις στο site:

https://www.pentapostagma.gr/

https://www.facebook.com/pentapostagmagr

https://twitter.com/pentapostagma

-----------------

#Τουρκία

#ΝΑΤΟ

#ΜάικλΡούμπιν

==========

For copyright matters please contact us at: [email protected]

Follow Pentapostagma on Google news Google News