Greek-Turkish Relations

Καθηγητής Υφαντής: Διπλωματικό-πολιτικό πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας επιδιώκει ο Ερντογάν (Βίντεο)

Ο ευνοϊκός ο συσχετισμός ισχύος για τα Ελληνικά συμφέροντα στην Ουάσιγκτον δημιουργεί μία ευκαιρία για την χώρα μας δηλώνει ο καθηγητής διεθνών σχέσεων Κώστας Υφαντής, στον ΣΚΑΙ.

Ο καθηγητής τονίζει: "Πρώτα από όλα η Τουρκική ατζέντα δεν έχει αλλάξει, η ατζέντα παραμένει η ίδια όπως έχει διαμορφωθεί εδώ και πολλά χρόνια, αλλά νομίζω η Τουρκία μονομερώς έχει αποφασίσει να ρίξει λίγο τους τόνους.

Δεν έχουμε εκείνες τις καθημερινές δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης Ερντογάν τις πολύ τοξικές και νομίζω ότι έχει να κάνει και με την προσπάθεια της Τουρκίας να προχωρήσει με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα το ζήτημα των f-16.

CONTINUE READING

Υπάρχει το μπλόκο στο Κογκρέσο, αλλά αυτό όπως είπε και ο στρατηγός είναι μία δυναμική κατάσταση, έτσι αύριο - μεθαύριο οι συνθήκες, οι συσχετισμοί ισχύος στο Κογκρέσο μπορεί να αλλάξουν. Χρειάζεται επαγρύπνηση και δεν είναι πάντοτε σίγουρο ότι θα καταφέρνουμε πάντα.

Εννοώ το Ελληνοαμερικανικό λόμπι σε συνεργασία με άλλα, με άλλες ομάδες πίεσης πολύ σημαντικές, θα καταφέρουμε να μπλοκάρουμε την κατάσταση, αλλά διπλωματικά τουλάχιστον βλέπουμε να υπάρχει μία ύφεση χωρίς να έχει αλλάξει επί της ουσίας απολύτως τίποτα.

Συμφωνώ ότι το πιο σημαντικό δείγμα γραφής για το καλοκαίρι, είναι η έξοδος του γεωτρύπανου και σε ποιες περιοχές θα κατευθυνθεί. Το Αμερικανικό πολιτικό σύστημα είναι θα έλεγα, πρέπει να έχει κάποιος στο μυαλό, του ότι είναι κατακερματισμένο άλλες μπορεί να είναι οι προτεραιότητες στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών στο State department.

Υπάρχει διαφορετική αντίληψη και ανάγνωση μιας κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο από το Αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας και διαφορετικές πολιτικές προτεραιότητες που μπορεί να έχει ο Λευκός Οίκος.

Λοιπόν όλο αυτό, το δεν θα έλεγα συνονθύλευμα, αλλά αυτός ο κατακερματισμένος πολιτικός παράγει συμβιβασμούς. Αυτούς τους συμβιβασμούς προσπαθούμε να διαμορφώσουμε, όχι μόνο εμείς αλλά διάφορες ομάδες πίεσης προς προς όφελός μας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και να λέμε ότι αποσύρονται από την περιοχή και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, παραμένουν ο πιο αποφασιστικός παράγοντας εφόσον έχουν τη διάθεση να διαμορφώσουν τις εξελίξεις και την αρχιτεκτονική ασφαλείας.

Το τρίγωνο Αθήνα, Ουάσιγκτον, Άγκυρα πάντοτε υπάρχει και στο παρελθόν ήταν περισσότερο στη λογική των ίσων αποστάσεων από την Ουάσιγκτον. Τώρα σε αυτή τη συγκυρία, δεν σημαίνει ότι αυτό θα ισχύει αύριο, είναι λίγο πιο ευνοϊκός ο συσχετισμός ισχύος για τα ελληνικά συμφέροντα και αυτό προσπαθούμε να το εκμεταλλευτούμε.

Να πω ένα παράδειγμα και κλείνω, με το f-35, τι είναι η προμήθεια των f-35; μία προσπάθεια η χώρα να παραμείνει μερικά χρόνια μπροστά από την Τουρκία. Eίναι μία κρίσιμη συγκυρία και αν το καταφέρουμε θα είναι πολύ σημαντικό.

Αν εγώ ήμουνα στην θέση του Ταγίπ Ερντογάν θα το έκανα αυτό, δηλαδή θα προσπαθούσα να δημιουργήσω πρόβλημα διπλωματικό, πολιτικό μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας και μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Γαλλίας. Προφανώς δηλαδή να πλήξουν την ενότητα που διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή στο ΝΑΤΟ πίσω από την Ελλάδα σε αυτή την συγκυρία. 

Η χώρα μας ήταν πολύ πίσω στα εξοπλιστικά θέματα. Αν δεν υπήρχαν οι εμπειρίες του 19 ή του 20, ιδιαίτερα του καλοκαιριού του 20, εκτιμώ ότι η χώρα θα ήταν πολύ πιο προσεκτική στο πώς θα ξόδευε τα χρήματά της. Οι Τούρκοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τους συσχετισμούς ισχύος που διαμορφώθηκαν τα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης και να μας αναγκάσουν σε πράγματα. Η αντίδραση είναι αυτή που είναι.

Δείτε το βίντεο που δημοσίευσε το Μια σταλιά ιστορία και επικαιρότητα 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR