Όπως αναφέραμε σε χθεσινό άρθρο μας , το πρώρο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε σε τουρκικά ΜΜΕ ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Fatih Dönmez, το πλοίο γεωτρήσεων Abdülhamid Han θα μεταβεί στην πρώτη του αποστολή στην Ανατολική Μεσόγειο
Το εν λόγω πλωτό γεωτρύπανο επί του παρόντος βρίσκεται στο λιμάνι της Μερσίνας,ολοκληρώνοντας τις προετοιμασίες εξόδου του
Σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού ενέργειας σκέφτονται, οι Τούρκοι 5-6 σημεία προκειμένου να το αποστείλλουν, πιθανότατα στη Μεσόγειο
Σε προγενέστερο άρθρο-ανάλυσή μας . αναφερθήκαμε στο που και πότε θα εκδηλωθεί η τουρκική προκλητικότητα σε βάρος της Ελλάδας επισημαίνοντας:
Ο Ερντογάν "επιλέγει" συμβολικές ημερομηνίες.
Αν προσέξουμε τον Ερντογάν θα παρατηρήσουμε ότι πάντα επιλέγει "συμβολικές ημερομηνίες και ονομασίες" προκειμένου να προβεί σε νέους επιθετικούς λεονταρισμούς σε βάρος της χώρας μας.
Όταν λέμε "συμβολικές ημερομηνίες και ονομασίες " , εννοούμε χρονικά ή ονομαστικά συμβάντα στο παρελθόν που η Τουρκία έχει "πονέσει" την Ελλάδα, προκειμένου να μας τα υπενθυμίζει.
Συνεπώς από τώρα και μέχρι τέλος Αυγούστου οι κρίσιμες συμβολικές ημερομηνίες εκδήλωσης της τουρκικής επιθετικότητας σε βάρος μας είναι η 20η Ιουλίου (Αττίλας 1), η 6η Αυγούστου(ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για τις ΑΟΖ), η 14η Αυγούστου (Αττίλας 2) και η 30η Αυγούστου (ημέρα νίκης των Τούρκων σε βάρος μας το 1922).
Tρείς από τις τέσσερις ημερομηνίες, όπως διαπιστώνεται είναι τον μήνα Αύγουστο...
Που και γιατί;
Ως περιοχές εκδήλωσης της τουρκικής επιθετικότητας, αυτές ενδέχεται να είναι μια , δύο, τρείς ή και όλες από τις παρακάτω:
Έβρος
Αιγαίο
ΝΑ Μεσόγειος
Λιβυκό πέλαγος
Ωστόσο αναλύοντας τα γεγονότα θα πρέπει σε στρατιωτικό επίπεδο τουλάχιστον σε πρώτο χρόνο, να θεωρήσουμε την περιοχή του Έβρου ως την λιγότερο πιθανή για εκδήλωση έμπρακτης τουρκικής επιθετικότητας, όπου μπορεί να δούμε εκ νέου ενδεχομένως την απειλή συσσώρευσης μεταναστών, προκειμένου να περάσουν στο Ελληνικό έδαφος.
Εξαίρεση αποτελούν οι νησίδες του Έβρου, όπου απαιτείται προσοχή.
Ομοίως η περιοχή του Αιγαίου θα πρέπει επίσης να θεωρήσουμε ως την αμέσως λιγότερο πιθανή μετά από εκείνη του Έβρου για εκδήλωση έμπρακτης τουρκικής επιθετικότητας.
Οι λόγοι που μας οδηγούν στις παραπάνω εκτιμήσεις είναι:
-Έβρος και Αιγαίο συνιστούν μέρος του κρίσιμου άξονα για τα συμφέροντα ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ, τόσο αναφορικά με την μεταφορά στρατευμάτων-οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και την Ουκρανία, όσο και του φυσικού αερίου από χώρες της Β.Αφρικής -Μ.Ανατολής προς Αλεξανδρούπολη και εκείθεν προς τις Ευρωπαϊκές χώρες.
-ΗΠΑ -Γαλλία-Ισραήλ στηρίζουν την Ελλάδα την οποία θεωρούν στρατηγικό τους σύμμαχο, πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή.
-Η Ελληνογαλλική συμφωνία προβλέπει ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής βοήθειας σε περίπτωση προσβολής μιας εκ των δύο χωρών από τρίτη χώρα.
-Γαλλία-Γερμανία με δηλώσεις των ηγετών τους γνωστοποίησαν ότι θεωρούν απαράδεκτο και μη αποδεκτό να απειλείται η Εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα οποιουδήποτε μέλους της ΕΕ.
-Είχαμε τέλος πρόσφατα επαναβεβαίωση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του εδαφίου 7 του άρθρου 42 της συνθήκης της ΕΕ, κοινώς της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής της ΕΕ.
-Η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει κάτι το οποίο συμφέρει τον Ερντογάν να μην διαταραχθεί προκειμένου να τονώσει την κακή οικονομία του.
-Τέλος ο Ερντογάν καίγεται για την απόκτηση των F-16 από τις ΗΠΑ, γεγονός που σημαίνει ότι μια πρόκληση αποστολής του τουρκικού γεωτρύπανου στο Αιγαίο αυτή τη στιγμή, θα "έβαζε οριστικά ταφόπλακα" στις λιγοστές πιθανότητες απόκτησης των εν λόγω μαχητικών από τις ΗΠΑ
Συνεπώς αν ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θέλει να βρεί μαζί με εμάς και όλους τους παραπάνω απέναντί του, του απομένουν 2 πιθανές περιοχές εκδήλωσης της τουρκικής επιθετικότητας , αυτές της ΝΑ Μεσογείου και εκείνη του Λιβυκού πελάγους.
Και στις δύο αυτές περιοχές θεωρούμε ότι είναι πιθανό ο Ερντογάν να στείλει τα γεωτρύπανά του, κάτι που στην περίπτωση της ΝΑ Μεσογείου έχει κάνει στο παρελθόν.
Αιγαίο - ΝΑ Μεσόγειος-Λιβυκό πέλαγος
Επιχειρώντας να διαμερισματώσουμε τις θαλάσσιες περιοχές του Αιγαίου και της ΝΑ Μεσόγειο-Λιβυκού πελάγους θα τις χωρίζαμε όπως παρακάτω:
1. Βόρειο Αιγαίο, το οποίο περιλαμβάνει την θαλάσσια περιοχή από τη νοητή γραμμή Άγιο όρος- νοτίως Ν. Λήμνου- και νοτίως Ν. Τενέδου έως Dalyan στα μικρασιατικά παράλια.
2 Κεντρικό Αιγαίο, το οποίο εκτείνεται νοτίως της παραπάνω γραμμής και βορειότερα της νοητής γραμμής Ν. Εύβοια-Ν. Άνδρος-Ν. Τήνος- Ν. Μύκονος-Ν-Ικαρία- Ν. Φούρνοι- Ν. Σάμος-Kusadasi.
3. Νοτιοκεντρικό Αιγαίο , το οποίο εκτείνεται νοτιότερα της παραπάνω γραμμής και βορειότερα της νοητής γραμμής Ακρωτήριο Μαλέας, νοτίως Ν. Μήλου, νοτίως Ν. Φολεγάνδρου, νοτίως Ν.Σαντορίνης- Ν. Αστυπάλαια- Ν. Κώ.
4. Νότιο Αιγαίο, το οποίο εκτείνεται νοτίως της παραπάνω γραμμής και βορειότερα της γραμμής Ακρωτήριο Μαλέας-Ν. Κύθηρα- Ν. Αντικύθηρα- Ν. Κρήτη- Ν. Κάσος-Ν. Κάρπαθος -Ν. Ρόδος.
5. Νοτιανατολικό Αιγαίο, η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ν. Ρόδου και Ν. Ρώ- Ν. Μεγίστης- Ν. Στρογγύλης.
6. Λιβυκό πέλαγος
7. ΝΑ Μεσόγειος, η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ν. Ρόδου και Ν. Ρώ- Ν. Μεγίστης- Ν. Στρογγύλης και Ν. Κύπρου
Από τις παραπάνω 7 περιοχές, οι "προσφορότερες " από πλευράς Τουρκίας για αποστολή του γεωτρύπανου τους με βάση στρατιωτικά κριτήρια όπως, εγγύτητα σε ναυστάθμους-αεροδρόμια-ηπειρωτική Τουρκία, είναι κατά σειρά η 6 , 7 και 5, σε αντίθεση με την Ελλάδα, με εξαίρεση την Κρήτη.
Κυπριακή ΑΟΖ ή Ελληνική ΑΟΖ ;
Το γεγονός ότι Ελλάδα και Αίγυπτος δεν έχουν προβεί σε οριοθέτηση των ΑΟΖ τους ανατολικότερα του 28ου μεσημβρινού και ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν έχουν προβεί σε οριοθέτηση των ΑΟΖ τους, όπως ο χάρτης τη Σεβίλλης ορίζει, δίνουν"πρόσφορο έδαφος" στον Ερντογάν, προκειμένου να στείλει το γεωτρύπανό του στην Κυπριακή ΑΟΖ
Επιπλέον διαπιστώνουμε μια κινητικότητα από πλευράς των κατεχομένων, με τον Τατάρ να καταθέτει προτάσεις στον ΟΗΕ με τη σύμφωνη γνώμη του Ερντογάν, για ισόποση κατανομή των κερδών από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων ενέργειας της Μεγαλονήσου, έχοντας ως βάση επίλυσης του Κυπριακού, αυτής των 2 κρατών
Τα παραπάνω συνηγορούν στο ότι είναι πάρα πολύ πιθανό το τουρκικό γεωτρύπανο να κάνει την εμφάνιση του στο οικόπεδο 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου σεTotal και Eni έχει ανατεθεί από την Κυπριακή κυβέρνηση Αναστασιάδη , η έρευνα και εξόρυξη φυσικού αερίου που σύμφωνα με πληροφορίες είναι άφθονο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει να δούμε την αντίδραση Γαλλίας (Total) και Ιταλίας (Eni), σε αυτήν την περίπτωση αφού ο Ερντογάν έχει "έρθει πολύ κοντά" με την Ιταλία του Ντράγκι, ιδιαίτερα σε επίπεδο πολεμικών βιομηχανιών , φλερτάροντας παράλληλα με την αγορά Γαλλοιταλικού αντιαροπορικού συστήματος SAMP-T
Ωστόσο δεν θα πρέπει να λησμονήσουμε και την περίπτωση οι Τούρκοι να στείλουν το γεωτρύπανο τους εντός της Ελληνικής ΑΟΖ νοτίως Κρήτης, την οποία έχουν βαφτίσει αυθαίρετα με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο Σάρατζ-Ερντογάν, τουρκική και Λιβυκή ΑΟΖ αφού υπάρχουν ενδείξεις και για αυτό
Συγκεκριμένα ο φιλότουρκος μεταβατικός Πρωθυπουργός Ντμπέϊμπα πρόσφατα μετέβη στην Τουρκία, όπου παρακολούθησε την διακλαδική άσκηση EFES-2022, στηνοποία μετείχε Λιβυκό πολεμικό πλοίο , αλλά και Λίβυοι στρατιώτες
Ωστόσο στην παρούσα φάση η κατάσταση στη Λιβύην είναι πολύ ρευστή, με πολλές εσωτερικές βίαιες συγκρούσεις να ξεσπούν, αφού υπάρχουν 2 Πρωθυπουργοί στη χώρα, ο Φάτχι Μπασάγκα ορισθείς από το Κοινοβούλιο της χώρας και ο φιλότουρκος μεταβατικός Πρωθυπουργός Ντμπέϊμπα, ο οποίος με προτροπή και στήριξη από τον Ερντογάν δεν εγκαταλείπει την εξουσία
Αυτό μάλλον περιπλέκει τα πράγματα χρονικά για τον Ερντογάν, ο οποίος σε πρώτο χρόνο και μέχρι τουλάχιστον να ηρεμήσει η κατάσταση στη Λιβύη, εκτιμούμε ότι δεν θα στείλει το γεωτρύπανο του νοτίως Κρήτης
Επίσης ένα άλλο ακραίο σενάριο θα ήταν η αποστολή του τουρκικού γεωτρύπανου στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ν. Ρόδου και Ν. Ρώ- Ν. Μεγίστης- Ν. Στρογγύλης, γεγονός όμως που δεν συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες, κυρίως λόγω του ότι ο Ερντογάν καίγεται για την απόκτηση των F-16 από τις ΗΠΑ, γεγονός που σημαίνει ότι μια τέτοια πρόκληση αυτή τη στιγμή, θα "έβαζε οριστικά ταφόπλακα" στις λιγοστές πιθανότητες απόκτησης των εν λόγω μαχητικών από τις ΗΠΑ
Η Τουρκική στρατιωτική προστασία του γεωτρύπανου
Βεβαίως η έξοδος του τουρκικού γεωτρύπανου στη Μεσόγειο, θα αποτελέσει πρώτης τάξεως ευκαιρία για σόου στρατιωτικής επίδειξης, με το πρόσχημα της στρατιωτικής προστασίας από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις και με καταιγισμό δημοσιευμάτων από τον φιλοερντογανικό τουτκικό τύπο και ΜΜΕ
Θα υπάρξει οπωσδήποτε στο γεωτρύπανο συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων επιφανείας, υποβρυχίων, μαχητικων αεροσκαφών και οπωσδήποτε UAV, ενώ στην περιοχή του θα περιπολούν και σκάφη με ειδικές δυνάμεις των Τούρκων (Bordo Berelli- SAT-SAS)
H αντίδραση της Ελλάδας
Η αντίδραση μας θα πρέπει να συνίσταται σε δύο βασικούς πυλώνες
1 Εισήγηση στην ΕΕ-ΝΑΤΟ ,δημιουργίας Διακλαδικής Δύναμης η οποία να περιλαμβάνει αεροναυτικές δυνάμεις από χώρες της ΕΕ και ΗΠΑ.
Η δύναμη αυτή να έχει Διοίκηση και επιτελείο με έδρα την ανατολική Κρήτη και αποστολή της ο έλεγχος και η ασφάλεια της θαλάσσιας περιοχής Αιγαίου -Ανατολικής Μεσογείου-Λιβυκού πελάγους.
Σε περίπτωση προσβολής των παραπάνω δυνάμεων από τρίτη χώρα, συλλογική αντίδραση των παραπάνω κρατών κατά τα πρότυπα του εδαφίου 7 του άρθρου 42 της συνθήκης της ΕΕ, κοινώς της ρήτρας αμοιβαίας συνδρομής της ΕΕ.
2. Ενοικίαση από ιδιωτική εταιρεία γεωτρύπανου από την Ελλάδα. Αποστολή του σε περίπτωση που ο Ερντογάν στείλει δικό του γεωτρύπανα σε Αιγαίο, Λιβυκό πέλαγος ή ΝΑ Μεσόγειο, η χώρα μας να στείλει το δικό της γεωτύπανο με αεροναυτική προστασία στην ίδια περιοχή μερικά μίλια μακρύτερα από το τουρκικό.
Με αυτόν τον τρόπο δεν προβαίνουμε σε στρατιωτική ενέργεια σε βάρος του τουρκικού γεωτρύπανου, δειχνοντας παράλληλα ότι έχουμε δικαιώματα εκμετάλλευσης στην υπόψιν περιοχή, προτάσσοντας επιτακτικότερα την επίλυση της μόνης πραγματικής διαφοράς που υφίσταται με την Τουρκία, αυτής της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
Επίλογος
Εκτίμησή μας είναι ότι ο Ερντογάν αρχικά θα στείλει το γεωτρύπανό του στην Κυπριακή ΑΟΖ, πιθανότατα στο οικόπεδο 6, ενώ δεν αποκλείεται αναλόγως των εσωτερικών εξελίξεων στη Λιβύη, να το στείλει μεταγενέστερα το ίδιο ή άλλο γεωτρύπανο και νοτίως Κρήτης
Το Αιγαίο θα πρέπει να αποκλειστεί αρχικά τουλάχιστον κυρίως λόγω του ότι ο Ερντογάν καίγεται για την απόκτηση των F-16 από τις ΗΠΑ, γεγονός που σημαίνει ότι μια τέτοια πρόκληση αυτή τη στιγμή, θα "έβαζε οριστικά ταφόπλακα" στις λιγοστές πιθανότητες απόκτησης των εν λόγω μαχητικών από τις ΗΠΑ