Greek-Turkish Relations
Updated at:

Που θα πάει το γεωτρύπανο-Οι τέσσερις θαλάσσιες επιλογές της Άγκυρας

Με τον Φατίζ Ντονμέζ να δηλώνει πως η Τουρκία θα βγάλει μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου το 4ο πλωτό γεωτρύπανό, το γνωστό πλέον «Αμπντούλχαμίντ Χαν» κάπου στη Μεσόγειο, η ένταση παραμένει στην περιοχή με αποκλειστική ευθύνη της Άγκυρας.

Την ίδια στιγμή στις ΗΠΑ μπορεί ο πρόεδρος Μπάϊντεν να τοποθετήθηκε θετικά στην υπόθεση των F-16 για την Τουρκία, ωστόσο βουλευτές και των δύο κομμάτων αφού προειδοποίησαν με μια «τροχιοδεικτική» επιστολή στην συνέχεια «εκτόξευσαν» δύο τροπολογίες που στόχο είχαν να «καταρρίψουν» κάθε προσπάθεια να δοθούν τζετ στην Άγκυρα. 

Ίσως για αυτό η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ήταν συγκρατημένη…  

«Λοιπόν, ήμασταν πολύ σαφείς σχετικά με αυτό. Τα F-16 — αυτή η συζήτηση για τα F-16 και την Τουρκία ήταν εδώ και αρκετό καιρό. Έχουμε μιλήσει για αυτό πριν από αρκετούς μήνες. Άρα δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο. Ο Πρόεδρος στήριξε αυτή την προσπάθεια. Έτσι, δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο σε αυτό» είπε χαρακτηριστικά η Καρίν Ζαν Πιέρε. 

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Αμερικανοί βουλευτές Τίνα Τίτους, Κρις Παππάς, Τσάρλι Κριστ, Κάρολιν Μαλόνεϊ, Φρανκ Παλλόνε, και Τζον Σαρμπάνης αναγνωρίζουν ότι η υποχώρηση της Άγκυρας στην αντίθεσή της στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη, ωστόσο υπενθύμισαν την προκλητική  και σίγουρα μη παραγωγική στάση της. 

«Από τις αρχές του 2022 η Τουρκία έχει παραβιάσει τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, συμμάχου στο ΝΑΤΟ, πάνω από 2.377 φορές, συμπεριλαμβανομένων 120 υπερπτήσεων πάνω από το ελληνικό έδαφος. Την τελευταία δεκαετία, η Τουρκία δεν ήταν παραγωγικό μέλος του ΝΑΤΟ, ούτε ένας αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ» αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Τα χαμόγελα μεταξύ Μπαϊντεν και Ερντογάν στη Μαδρίτη κάθε άλλο παρά έπεισαν τα μέλη του Κογκρέσου τα οποία δείχνουν αποφασισμένα να οδηγηθούν ακόμη και σε σύγκρουση με τον Λευκό Οίκο για τον Ταγίπ Ερντογαν με δυο τροπολογίες που κατατέθηκαν.  

  • Απαγορεύεται ο Πρόεδρος να μεταφέρει όπλα σε μέλος του ΝΑΤΟ που παραβιάζει κυριαρχία ή εδαφική ακεραιότητα άλλου μέρους  
  • Ο Πρόεδρος δεν μπορεί να πουλήσει/ μεταφέρει μαχητικά αεροσκάφη F16 ή τεχνολογία αναβάθμισης στην Τουρκία ή σε οποιαδήποτε υπηρεσία της  

Η τροπολογία αφήνει ένα παράθυρο ανοιχτό που επιτρέπει στον πρόεδρο να ξεπεράσει τους περιορισμούς που διατυπώνονται εάν πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι κάτι τέτοιο είναι προς το ζωτικό συμφέρον εθνικής ασφάλειας ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος θα πρέπει να παρέχει μια λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα αμερικανικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται για παραβιάσεις της κυριαρχίας άλλου μέλους του ΝΑΤΟ. 

Οι θαλάσσιες επιλογές της Άγκυρας

Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο διεθνολόγος Γιάννος Χαραλαμπίδης στην Κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή» επικαλούμενος στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές, οι πιθανές περιοχές όπου θα κατευθυνθεί το τουρκικό γεωτρύπανο, εάν ο Ερντογάν αποφασίσει να το βγάλει στη θάλασσα, είναι οι εξής:

Πρώτη, νότια του Καστελορίζου και ανατολικά της Ρόδου.

Δεύτερη, στα ανατολικά της Κρήτης, στην ίδια περιοχή με την πρώτη εντός του τουρκολιβυκού μνημονίου. Πολύ λιγότερες πιθανότητες υπάρχουν να κατευθυνθεί το γεωτρύπανο στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο.

Τρίτη, στα νότια της Κύπρου εάν κατευθυνθεί προς δική μας πλευρά και αν ο στόχος της Άγκυρας είναι η ανάδειξη της κρατικής οντότητας του ψευδοκράτους. Μια τέτοια κίνηση αφορά τμήματα οικοπέδων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ήδη έχει βγάλει γεωτρύπανο στην κατεχόμενη περιοχή της Καρπασίας για έρευνες.

Τέταρτη, στα ανοικτά της Πάφου, προς την περιοχή του Καστελορίζου, όπου η Άγκυρα ισχυρίζεται ότι βρίσκεται η δική της υφαλοκρηπίδα.

Οι κινήσεις αυτές είναι συνάρτηση: Α) Των εσωτερικών πιέσεων που δέχεται ο Ερντογάν και από τον εταίρο του, τον Μπαχτσελί, και από την Κεμαλική αντιπολίτευση να προχωρήσει σε κρίση, ακόμη και σε αρπαγή νησιών. Β) Των όποιων δεσμεύσεων ανέλαβε έναντι των ΗΠΑ για τα ανταλλάγματα που πήρε για την άρση του βέτο του στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και με την προσδοκία εκσυγχρονισμού των F-16. Εάν δεν γινόταν αυτή η συνδιαλλαγή, η Άγκυρα θα κλιμάκωνε την ένταση στο Αιγαίο. Τώρα, ακόμη και αν ισχυριστεί κάποιος ότι δεν θα την κλιμακώσει, ουδόλως μπορεί να πει ότι θα μειώσει σε τέτοιο βαθμό τις προκλήσεις της που θα μπορούν όλοι να αισθάνονται… πραγματικοί σύμμαχοι.

Απάντηση και αποτροπή στην απειλή

Εφόσον η τουρκική απειλή είναι ενιαία σε βάρος Κύπρου και Ελλάδος, και η απάντηση θα πρέπει να είναι ενιαία. Συνεπώς, στο πλαίσιο μια νέας στρατηγικής για τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ενίσχυση της κυριαρχίας της καθώς και της Ελλάδας, θα πρέπει να γίνουν οι εξής κινήσεις:

  1. Σύγκληση Πανεθνικής μετά τις ελληνικές και κυπριακές εκλογές για τα θέματα της ασφάλειας.
  2. Κοινή στρατηγική σε ΕΕ και σύνδεση με το ΝΑΤΟ, το οποίο κυριαρχεί στην Ευρώπη ειδικώς μετά το νέο στρατηγικό δόγμα της Συμμαχίας που καθορίζει ως άμεση απειλή τη Ρωσία, με ταυτόχρονη ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη Γηραιά Ήπειρο. Ταυτοχρόνως, η ΕΕ εξαρτάται εκ των πραγμάτων από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Τουρκία ενισχύεται, διότι διαθέτει τον μεγαλύτερο μετά από αυτόν της Αμερικής στρατό στο ΝΑΤΟ και συνδέεται στρατηγικά με την ανάσχεση της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα και στον Καύκασο, καθώς και με το θέμα των σιτηρών και των στενών. Συνεπώς, ανεξαρτήτως εάν μας αρέσει ή όχι το ΝΑΤΟ, από στρατηγικής απόψεως η αίτηση ένταξης εξουδετερώνει την τουρκική πολιτική υπό την εξής έννοια:

Α) Εφόσον ο ελληνικός στρατός και η ΕΦ δεν μπορούν να εκδιώξουν τον τουρκικό στρατό, θα πρέπει να εξευρεθεί μια άλλη μεγαλύτερη δύναμη και αυτή είναι το ΝΑΤΟ. Διότι, τι θα πει η Άγκυρα εάν της ζητηθεί να αποσύρει τον στρατό της και να ενταχθεί η Κύπρος στο ΝΑΤΟ; Ότι θα απειλείται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της μέσω Κύπρου; Και αν το πει, αυτή θα πρέπει να δίνει εξηγήσεις. Αυτή θα είναι αρνητική.

Β) Γιατί η Τουρκία μάς θέλει εκτός ΝΑΤΟ; Διότι η Κύπρος είναι de facto ΝΑΤΟ, λόγω ΕΛΔΥΚ, ΤΟΥΡΔΥΚ, Αττίλα και Βρετανικών Βάσεων, πλην του επίσημου κράτους, το οποίο όμως αφειδώς προσφέρει διευκολύνσεις στη Συμμαχία, χωρίς να λαμβάνει ανάλογα ανταλλάγματα και χωρίς να έχει λόγο. Όλοι παίρνουν ανταλλάγματα και οφέλη. Εμείς, ως ιδιοκτήτες, είτε δεν λαμβάνουμε, αλλά και αν λαμβάνουμε κάποια κατά καιρούς, είναι λιγότερα από εκείνα που θα έπρεπε.

Γ) Επιλύεται το πρόβλημα της αποχώρησης του Αττίλα και του νέου συστήματος εγγυήσεων. Γιατί; Διότι η πρόταση θα πρέπει να προϋποθέτει την πλήρη αποχώρηση του τουρκικού στρατού. Το ΝΑΤΟ είναι το πλέον αξιόπιστο σύστημα ασφάλειας στην παρούσα φάση και τα επόμενα χρόνια. Συνεπώς, εάν η Κύπρος ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, εκτός του ότι δεν θα υπάρχει ανάγκη της παρουσίας του τουρκικού στρατού κατοχής, δεν θα υπάρχει ανάγκη ούτε του υφιστάμενου συστήματος εγγυήσεων. Το νέο σύστημα εγγυήσεων θα είναι η συμμαχική σχέση όλων των εμπλεκομένων μέσω ενός συλλογικού συστήματος ασφάλειας, δηλαδή του ΝΑΤΟ, που συνδέεται απευθείας με την ΕΕ, ακόμη και με τη στρατηγική πυξίδα που περιλαμβάνεται στον σχεδιασμό των Βρυξελλών και καλύπτει την Ανατολική Μεσόγειο.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR