Armed Conflicts
Updated at:

Νέο γεωπολιτικό σχήμα με τριγωνισμό Δύσης, υπολοίπων και νέων αδέσμευτων-Ποιος είπε: Ο Πούτιν έχει κάνει καλύτερη δουλειά από οποιονδήποτε Γ. Γ. του ΝΑΤΟ

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων της Γαλλίας (IRIS, για το ακρωνύμιο στα γαλλικά), Pascal Boniface, άνοιξε το πάνελ στο σεμινάριο ασφάλειας και άμυνας που διοργάνωσε η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων στο Τολέδο, με μια ηχηρή δήλωση: «Το ΝΑΤΟ αναγεννήθηκε».

 Ο αναλυτής υποστηρίζει ότι, ο Πούτιν έχει κάνει καλύτερη δουλειά από οποιονδήποτε άλλο γενικό γραμματέα του οργανισμού, με την επιθετικότητά του στην Ουκρανία. Σήμερα, η συμμαχία είναι ισχυρότερη από ποτέ και η ύπαρξή της έχει αποκτήσει νόημα, μήνες αφότου ο θρυλικός πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ, μίλησε για «διατλαντική διαφωνία».

Όμως ο Félix Sanz Roldán, (πρώην επικεφαλής των ισπανικών μυστικών υπηρεσιών), προειδοποίησε ότι, με τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχουν ξεχαστεί άλλα προβλήματα: «Ζητήματα όπως το AUKUS, η φιλόδοξη στρατιωτική συμφωνία της Αγγλόσφαιρας στον Ινδο-Ειρηνικό που υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 που εκτόπισε τη Γαλλία, έχουν πάρει πίσω θέση ή ακόμα η αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν», ανέφερε. 

Η πτώση της Καμπούλ ήταν ένα «σοκ» για τους ευρωπαίους και ασιάτες συμμάχους, λίγοι τότε εμπιστεύτηκαν τη στρατηγική των ΗΠΑ και μετά αναρωτήθηκαν, αν το ίδιο πράγμα θα μπορούσε να συμβεί στις περιοχές τους.

Ο πρώην επικεφαλής των ισπανικών μυστικών υπηρεσιών στρατηγός Sanz Roldán, υπογράμμισε οτι από τον Αύγουστο θα υπάρχει λιγότερη Ευρώπη και περισσότερη Ασία-Ειρηνικός. Θα υπάρχει λιγότερο NATO και περισσότερο AUKUS ή QUAD . «Θα δοθεί περισσότερη προσοχή στις τοπικές συγκρούσεις, παρά στα περιφερειακά προβλήματα», προέβλεψε και εστίασε στην αποχώρηση της Ουάσιγκτον σε χώρους όπου παραδοσιακά είχε βάρος: «Ο Περσικός Κόλπος είναι ένα παράδειγμα», είπε.

Η Ατλαντική Συμμαχία κρατά τη Ρωσία υπό το ραντάρ, αλλά τώρα οι αμερικανικές αρχές δηλώνουν την Κίνα, ως την κύρια πηγή ανησυχίας τους. «Δεν θα υπάρξει Ψυχρός Πόλεμος, γιατί γίνονται διμερείς σχέσεις», τόνισε. Όσο για τη Ρωσία, ο στρατηγός υποστήριξε ότι η Δύση έπρεπε μέχρι σήμερα να δημιουργήσει μια σχέση βασισμένη στη συγκατάβαση.

«Η προτελευταία παγκόσμια τάξη διήρκεσε τέσσερις μήνες, από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν» -είπε ο Sanz Roldán και η νέα παγκόσμια τάξη θα αναδυθεί στο τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Άμυνας, τόλμησε να ζητήσει μέχρι τότε μια ενίσχυση των διατλαντικών δεσμών και μια «ισχυρότερη» γεωπολιτική Ευρώπη . «Αυτό το νέο γεωπολιτικό σχήμα θα βασίζεται σε έναν τριγωνισμό μεταξύ της Δύσης, των υπολοίπων και των νέων αδέσμευτων», είπε.

Αυτός που διηύθυνε τις ισπανικές μυστικές υπηρεσίες μέχρι το 2019, τόνισε την κακοδιαχείριση της κρίσης όταν το Κρεμλίνο συγκέντρωσε 140.000 στρατιώτες, στα σύνορα με την Ουκρανία: «Υπήρξε μια αρνητική ρητορική κλιμάκωση, αυτοί που το κατάφεραν δεν πήγαν στο μάθημα εκείνη την ημέρα», είπε.  Ερωτηθείς σχετικά με τις διαφορές μεταξύ των προειδοποιήσεων των αμερικανικών και βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και του ευρωπαϊκού περιορισμού, ο Sanz Roldán διευκρίνισε ότι «κανείς δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι, οι πληροφορίες ήταν παρόμοιες, η υπόθεση εξαρτάται από την αξιοπιστία που δίνει κάθε πολιτικός ηγέτης στις εκθέσεις».

Για το πρώην επικεφαλή των ισπανικών μυστικών υπηρεσιών, είναι «ανησυχητικό» ότι γίνεται λόγος για κούραση στην Ευρώπη σχετικά με τον πόλεμο. «Είναι οι αρχές που μας δίνουν το πνεύμα συμμάχου, οι αρχές πρέπει να καθοδηγούν τις ενέργειές μας» , δήλωσε, αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι στο Κίεβο τεσσάρων Ευρωπαίων ηγετών, του Γάλλου Προέδρου Μακρόν, του Γερμανού Καγκελάριου Σολτς, του Ιταλού πρωθυπουργού Ντράγκι και του Ρουμάνου Πρόεδρου.

«Η Ρωσία είναι μια γεωπολιτική μάστιγα και έχει ένα σύνθετο μέλλον, αλλά τίποτα δεν είναι αιώνιο», είπε και κατέστησε σαφές ότι, κάποια στιγμή «θα πρέπει να μιλήσουμε με τη Ρωσία, γι' αυτό είναι σημαντικό να διαχειριζόμαστε καλά τις νίκες, μεταξύ άλλων επειδή έχει πυρηνικά όπλα » . Σε αντίθεση με τη Ρωσία, η Κίνα κρατά αποστάσεις: «Το Πεκίνο είναι κύριος της ενισχυμένης ήπιας δύναμης», ανέφερε.

 Αμφιβολίες για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ

Ο πρώην διευθυντής  εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες, για την επόμενη ετήσια σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας που θα φιλοξενήσει η Μαδρίτη στις 29 και 30 Ιουνίου. «Μιλάμε για αυτό που μιλούσαμε πάντα», είπε ο Sanz Roldán, ο οποίος δεν παρατηρεί κανένα νέο σε επικοινωνιακό επίπεδο εντός του οργανισμού: «Αυτό που με ανησυχεί δεν είναι η νέα στρατηγική αντίληψη, το πρόβλημα είναι αν θα είμαστε τελικά πραγματιστές, όπως ήμασταν στην Ουκρανία, ή όχι». 

«Έχει καλέσει κανείς το ΝΑΤΟ για περιπτώσεις τρομοκρατίας ή κυβερνοεπιθέσεων;» αναρωτήθηκε.  Ο πρώην επικεφαλής των ισπανικών μυστικών υπηρεσιών, υποστήριξε την ακολουθία της πορείας δράσης που εφαρμόστηκε στο ουκρανικό συμβούλιο: «Αυθόρμητα κάναμε μια κατανομή των λειτουργιών μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ που ήταν επιτυχής».

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR