Greek-Turkish Relations
Updated at:

Ρωσικό μάτι για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας: Θα επέμβει το ΝΑΤΟ

Είναι γνωστό ότι τα Ελληνοτουρκικά είναι στο "κόκκινο" και πως η πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο από την αναθεωρητική Τουρκία είναι πιθανή

Αυτό όπως είναι εύλογο απασχολεί μεγάλο μέρος αναλυτών ανά τον κόσμο, οι οποίοι εκφράζουν μέσω άρθρων τους στα ΜΜΕ τις εκτιμήσεις τους

Στο πλαίσιο αυτό παραθέτουμε την άποψη εξιδεικευμένου Ρώσου αναλυτή που φιλοξενείται σε άρθρο έγκριτου ΜΜΕ της χώρας του, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Σύμφωνα με το  Μέλος της Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Υποψήφιο Στρατιωτικών Επιστημών Alexander Bartosh, διαμάχες  μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας φουντώνουν περιοδικά αλλά κατευνάζονται και εξηγεί:

Το ΝΑΤΟ λειτουργεί πάντα ως ενδιάμεσος μεταξύ αυτών των δύο κρατών. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ πραγματοποιεί πτήσεις από την Άγκυρα στην Αθήνα για να συμφιλιώσει τα μέρη και να αποτρέψει την έξαρση της σύγκρουσης. Νομίζω ότι αυτή τη φορά το ΝΑΤΟ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να συμφιλιώσει αυτές τις δύο χώρες, γιατί τώρα μια τέτοια σύγκρουση, σε μια ατμόσφαιρα γενικής έντασης στον κόσμο, θα έφερνε το ΝΑΤΟ σε εξαιρετικά μειονεκτική θέση 

Σε ερώτηση αν διαφέρει κάπως αυτή η σύγκρουση από τις προηγούμενες, άν  έχει εμφανιστεί κάτι νέο, απάντησε:

Η  παραβίαση του εναέριου χώρου των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, οι υπερπτήσεις αεροσκαφών είναι κάτι που επαναλαμβάνεται συχνά και είναι στερεότυπο. Δεν βλέπω κάτι νέο ακόμα. Μέχρι στιγμής, όλα εξελίσσονται σύμφωνα με τα καθιερωμένα. Η άρνηση της Άγκυρας να συμμετάσχει στο στρατηγικό συμβούλιο των 2 χωρών είναι ένα ακόμη βήμα για την αύξηση της πίεσης στην Ελλάδα.

Σε άλλη ερώτηση αν με φόντο τη δύσκολη διεθνή κατάσταση στο σύνολό της, μπορεί η σύγκρουση να εξελιχθεί σε στρατιωτική αντιπαράθεση, είπε:

Νομίζω ότι όλες οι δυνατότητες τόσο του ΝΑΤΟ όσο και των Ηνωμένων Πολιτειών θα χρησιμοποιηθούν για να αποφευχθεί η έξαρση αυτής της σύγκρουσης.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας του PRUE GV Plekhanov Andrei Koshkin σημειώνει ότι η πίεση της Ουάσιγκτον στη διατλαντική πολιτική ενότητα ανάγκασε την Ευρώπη να λάβει μέτρα κατά της Ρωσίας, από την οποία άρχισαν να υποφέρουν οι κάτοικοι των ευρωπαϊκών κρατών.

Τα κράτη άρχισαν να υποφέρουν από τη στρατιωτική πίεση της Ουάσιγκτον στα μέλη του ΝΑΤΟ, τα οποία θα έπρεπε να παρέχουν όπλα και πυρομαχικά στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Μέσα σε αυτό το νευρικό κλίμα, άρχισαν αμοιβαίες διεκδικήσεις μεταξύ τους.

Η ίδια Τουρκία άρχισε να διεκδικεί τα εθνικά της συμφέροντα στη Φινλανδία και τη Σουηδία κατά την περίοδο της ένταξής τους στο ΝΑΤΟ και ο Πρόεδρος της Κροατίας άρχισε να δίνει ως παράδειγμα στο κοινοβούλιο του, τον  Πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος υπερασπίζεται τα εθνικά συμφέροντα.

Βλέπουμε πώς ο βαθμός έντασης στην ευρωπαϊκή ήπειρο έχει αυξηθεί σε δομές όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Υπό αυτές τις συνθήκες επιδεινώνονται και οι σχέσεις των δύο κρατών που είναι μέλη του ΝΑΤΟ , της Ελλάδας και της  Τουρκίας.

Υπάρχουν λόγοι για αυτό, οι αμοιβαίες διεκδικήσεις.

Η επιδείνωση ξεκίνησε όταν τουρκικές εταιρείες έκαναν θαλάσσιες έρευνες κάτι που δεν άρεσε στην Ελλάδα και στη συνέχεια οι  αξιώσειςσυνεχίστηκαν με παραβίαση του εναέριου χώρου, τα νησιά, δηλαδή μια ολόκληρη ιστορία περίπλοκων εντάσεων, στην οποία δεν κατέληξαν  σε κοινή κατανόηση.

CONTINUE READING

Σε μια τέτοια κατάσταση, δεν βλέπω περιορισμούς. Το μέγιστο που μπορούσε να κάνει η Ουάσιγκτον ήταν να ενώσει τους πάντες ενάντια στη Ρωσία στη βάση του αγώνα στην Ουκρανία. Εδώ προσπάθησαν να συνδυαστούν, αλλά αντίθετα είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα, το οποίο άρχισε να εκπέμπει πολύ σοβαρά τώρα.

Βλέπουμε πολλούς παράγοντες που προκαλούν ανησυχία ότι η σύγκρουση μπορεί να κλιμακωθεί σε ένοπλες συγκρούσεις, που δεν είναι κάτι καινούργιο για την Ελλάδα και την Τουρκία.

Σε ερώτηση αν  θα παρασυρθεί όλη η περιοχή σε αυτό, απάντησε:

Θα προχωρούσα από την κατάσταση που αναπτύσσεται στην Ευρώπη, όπου όλοι προσπαθούν να επιδεινώσουν τις σχέσεις και όχι να τις σταθεροποιήσουν. Το αεροπλάνο του Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν επιτρέπεται να περάσει. Αυτά τα νάνη κράτη, όχι από γεωγραφικό μέγεθος, αλλά από πολιτική κατανόηση της τρέχουσας κατάστασης, υποτίθεται ότι δείχνουν αλληλεγγύη, δημιουργώντας μια τέτοια ατμόσφαιρα γύρω από τη Σερβία, η οποία δεν προσχώρησε στις κυρώσεις.

Αυτός είναι ο υπουργός μιας πυρηνικής δύναμης, που είναι ένας από τους δύο  που έχει πυρηνική τριάδα, και αντιμετωπίζει  τέτοια στάση!

Πρόκειται σαφώς για μια επιθετική ενέργεια για να πυροδοτήσει έναν πόλεμο.

Η κατάσταση με την Υπερδνειστερία συνδέεται επίσης σαφώς με μια προσπάθεια επιδείνωσης της κατάστασης.

Για τις ΗΠΑ, αυτό είναι, φυσικά, μια νίκη, αφού οι μάχες στο εξωτερικό, η προμήθεια όπλων, από τα οποία επωφελούνται τους βοηθούν  να λύσουν τα εσωτερικά τους προβλήματα μέσα από τέτοιες συγκρούσεις.

Ανησυχούμε για την όξυνση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, αυτή είναι μια σημαντική στιγμή.

Ο Ερντογάν συναντά τον Σεργκέι Λαβρόφ, νομίζω ότι αυτά τα θέματα έχουν βρει θέση στη συζήτηση. Εδώ είναι ο διάλογος! Μια συνάντηση, μια συζήτηση, μια αναφορά στους προέδρους κλπ. Και εδώ δεν αφήνουν το αεροπλάνο να μπει για να τιμωρήσουν τη Ρωσία!

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με το πώς θα επηρεάσει αυτό το ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι και οι δύο χώρες είναι μέλη της συμμαχίας, είπε:

Εντός του ΝΑΤΟ αρκετά συχνά υπάρχουν συγκρούσεις που πρέπει να επιλυθούν. Είμαι βέβαιος ότι ακόμη και τώρα η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες καταβάλλουν προσπάθειες για τον σκοπό αυτό, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει αποτελέσματα. Θέλουν να πολεμήσουν εναντίον της Ρωσίας εκεί αλλά εδώ, τουλάχιστον στις αυλές τους, θέλουν να  μην υπάρχει φωτιά.

Αυτό επιδεινώνει το «μονόλιθο», που λένε συχνά ορισμένοι πολιτικοί, ενώ άλλοι λένε ότι ο «μονόλιθος» ήδη καταρρέει εκ των έσω και, όπως λέμε, κρατιέται από τη δημιουργία συμμαχιών.

Η Μεγάλη Βρετανία δημιουργεί τώρα ένα είδος συμμαχίας εναντίον της Ρωσίας, στην αρχή σχημάτισαν τον άξονα Λονδίνο-Βαρσοβία, και μετά προσχώρησαν στα Βαλτικά κράτη  και υποσχέθηκαν ότι θα ενταχθεί η Τουρκία.

Αυτή είναι η εσωτερική καταστροφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και μόλις καταστρέψουν την ΕΕ, τότε το ΝΑΤΟ μπορεί να καταρρεύσει.

Αυτό είναι το Λονδίνο που εκδικείται τεχνητά για το Brexit του και προσπαθεί να μειώσει τις δυνατότητες της Γερμανίας και της Γαλλίας για να εξασφαλίσει την ηγεσία του.

Έχω περιγράψει μάλλον περίπλοκες σχέσεις  που προκαλούν επίσης ένταση στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, δεν προσθέτουν εμπιστοσύνη ότι το ΝΑΤΟ δεν θα αρχίσει να καταρρέει.

Επιπλέον, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η ειδική επιχείρηση στην Ουκρανία είναι μια σοβαρή αρχή της αναδιοργάνωσης του κόσμου, που ξεκίνησε, φυσικά, από τους Αμερικανούς, δημιουργώντας κρίση γύρω από την Ουκρανία, πακέτα και οικονομικούς περιορισμούς κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το ξεκίνησαν και τώρα οι Ευρωπαίοι είναι ήδη δυσαρεστημένοι με τα αποτελέσματα."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι και οι δύο Ρώσοι ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ επιχειρούν στην κρίσιμη χρονική περίοδο που διανύουμε, να αποσοβήσουν στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, κάτι το οποίο θα είχε καταστροφικές συνέπειες για όλη την περιοχή και γενικότερα για τη Δύση

Ωστόσο κοινή διαπίστωση είναι ότι μέχρι στιγμής, ότι  δεν υπάρχουν κάποια σημεία τα οποία να υποδηλώνουν ότι η κλιμάκωση στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας βαίνει προς ύφεση, παρά τις παραπάνω προσπάθειες, ενώ γίνεται υπόμνηση των Ελληνοτουρκικών διαφορών αλλά και των Ελληνοτουρκικών στρατιωτικών αντιπαραθέσεων.

Εκτίμησή μας είναι ότι η κατάσταση είναι σε οριακό επίπεδο αναφορικά με θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, το οποίο φλερτάρει επικίνδυνα να το περάσει ο Ερντογάν, κάτι το οποίο θα καταστήσει τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά, δέσμια των παραληρημάτων του Τούρκου Προέδρου σε βάρος της χώρας μας

Κοινώς και να θέλει αργότερα να το μαζέψει ο Ερντογάν δεν θα μπορεί να το κάνει λόγω των πύρινων λόγων του σε βάρος της Ελλάδας και των "δεσμεύσεων" που θα έχει αναλάβει με τα λόγια του έναντι των ψηφοφόρων του

Η δήλωση του Τούρκου Προέδρου επίσης ότι αυτός θα είναι υποψήφιος για τις Προεδρικές εκλογές του χρόνου στην Τουρκία και το γεγονός ότι θα συνεχίσει να έχει εταίρο του σε αυτή την αναμέτρηση τον γκρίζο λύκο Μπαχτσελί, επιδρούν επίσης αρνητικά στην πορεία των ελληνοτουρκικών, αυξάνοντας το επίπεδο απαιλής θερμού επεισοδίου-στρατιωτικής σύρραξης στο Αιγαίο

 

 

 

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR