Η ΕΕ έχει αποκαλύψει την απερίσκεπτη και διαρθρωτική ενεργειακή της εξάρτηση από τη Ρωσία. Ανεπάρκεια, που ο Πούτιν εκμεταλλεύεται κατά βούληση, ενώ οι Ευρωπαίοι χρηματοδοτούν τον πόλεμό του. Υπάρχουν ήδη περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια ευρώ που έχει «τσεπώσει» ο Πούτιν από την εισβολή στην Ουκρανία.
Μια στρατηγική που του επιτρέπει να παρακάμψει τις οικονομικές κυρώσεις και να προωθήσετε τις απειλές του. Και εναπόκειται στην ΕΕ να επανασχεδιάσει τον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη.
Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας αναφέραμε: Αφρική: Μια πιθανή λύση για τα ενεργειακά προβλήματα της Ευρώπης.
Η ταχεία άνοδος των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, αλλάζει το τοπίο για τους κορυφαίους ενεργειακούς σταθμούς παραγωγής ενέργειας της Αφρικής. Ωστόσο, σε πολιτικό επίπεδο, όπως στην επιθυμία της Ευρώπης να τερματίσει την εξάρτησή της από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, βρίσκεται πραγματικά η οικονομική ευκαιρία της Αφρικής.
Χώρες στην Αφρική, ιδιαίτερα στο δυτικό τμήμα της ηπείρου, όπως η Νιγηρία, η Αγκόλα και η Σενεγάλη, προσφέρουν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητες δυνατότητες για LNG. Αυτό εγείρει το ερώτημα εάν, οι αφρικανικές χώρες έχουν την απαιτούμενη ικανότητα να ανταποκριθούν στις ευρωπαϊκές ενεργειακές απαιτήσεις.
Προς το παρόν, η Νορβηγία και η Ολλανδία έχουν αυξήσει στο μέγιστο την ικανότητα παροχής αερίου για την Ευρώπη. Και το Αζερμπαϊτζάν, έχει αρχίσει να το προμηθεύει μέσω του Trans Adriatic Pipeline (TAP) στην Ιταλία, την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, μεταξύ άλλων. Ο TAP συνδέεται με το τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου Trans-Caspian, ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν και το Καζακστάν, και με τον αγωγό φυσικού αερίου Trans-Adriatic. Μια αποφασιστική οδός για τη μείωση της ευρωπαϊκής εξάρτησης από τον Πούτιν.
Μια άλλη εναλλακτική λύση, ανεπαρκής και αναξιόπιστη, θα ήταν η Αλγερία, η οποία μόλις υποδέχθηκε τον Λαβρόφ στη μέση του πολέμου με την Ουκρανία ως ευγνωμοσύνη για την άνευ όρων πίστη της στη Ρωσία. Η Αλγερία, μια χώρα που διοικείται από έναν φιλοϊρανικό στρατό, προικισμένη με ένα εξαντλημένο πολιτικό σύστημα, οικονομικά κλειστή, κοινωνικά ασταθής και με υψηλό κίνδυνο ασφάλειας, δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή την κρίση για να βγει από την αυτοκαταστροφική της δυναμική.
Σύμφωνα με το atalayar, ένας άλλος αγωγός φυσικού αερίου, ο Eastmed, που υποτίθεται ότι θα συνέδεε τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανοιχτή θάλασσα, μπροστά από το Ισραήλ και την Κύπρο, με την Ελλάδα και την Ευρώπη, επιστρέφει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Με τη σειρά τους, το Ισραήλ και η Αίγυπτος είχαν ήδη συμφωνήσει το 2019 να κατασκευάσουν έναν αγωγό θαλάσσιου φυσικού αερίου, από το κοίτασμα φυσικού αερίου Λεβιάθαν σε εγκαταστάσεις υγροποίησης στην Αίγυπτο με σκοπό την αύξηση των εξαγωγών στην Ευρώπη.
Η άρση της στήριξης των ΗΠΑ προς τον East-Med , είχε διαφανεί νωρίτερα, λόγω της ενεργειακής ώσμωσης Αιγύπτου-Ιορδανίας-Λιβάνου και Αιγύπτου-Ισραήλ, την οποία πατρονάρουν οι ΗΠΑ.
Με αυτόν τον τρόπο οι ΗΠΑ αποβλέπουν στην ενεργειακή στήριξη του Λιβάνου, στην έκπτωση της επιρροής της σιιτικής οργάνωσης Hesbolah στη χώρα, η οποία είναι εκπρόσωπος του Ιράν στην περιοχή και στην βελτίωση των σχέσεων Λιβάνου-Ισραήλ, η οποία θα οδηγήσει και σε συμφωνία για οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο χωρών.
Επιδιώκουν έτσι, το Ισραήλ να πάψει να απειλείται σε περίπτωση πολέμου με το Ιράν και από την κατεύθυνση του Λιβάνου μέσω της Χεζμπολάχ.
Ο αγωγός East-Med εφόσον κατασκευαζόταν, θα έλυνε σε σημαντικό βαθμό το ενεργειακό πρόβλημα της ΕΕ, ανεξαρτητοποιώντας της ενεργειακά από την Ρωσία ,αλλά και από το υγροποιημένο αέριο το οποίο με πλοία μέσω λιμανιών θα την εφοδίαζαν Αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, είτε από την Αίγυπτο η οποία δεν ανήκει στην ΕΕ, είτε από αυτές τις ίδιες τις ΗΠΑ, όπως έπραξαν πρόσφατα .
Οι ΗΠΑ δεν θέλουν όπως και η Ρωσία μια ανεξάρτητη ενεργειακά ΕΕ και αυτός είναι ο βασικότερος ίσως λόγος απόσυρσης της στήριξης τους στον East-Med, με δεύτερο λόγο την μη διασάλευση της ειρήνης σε βάρος του Ισραήλ και την δημιουργία οικονομικής δέσμευσης του με χώρες της περιοχής που μέχρι πρότινος είχε εχθρικές σχέσεις, όπως ο Λίβανος και τρίτο λόγο να μην έχει να αντιμετωπίσει η Ουάσιγκτον θερμή σύγκρουση Τουρκίας -Ελλάδας-Κύπρου στη ΝΑ Μεσόγειο, λόγω της κατασκευής του υπόψιν αγωγού, την ώρα μάλιστα που οι ΗΠΑ βρίσκονται σε βαθιά σύγκρουση με τη Ρωσία και τα μάτια τους είναι στραμμένα προς την Κίνα.
Είναι καιρός να λυθεί το ευρωπαϊκό ενεργειακό δίλημμα που οδήγησε τη Μέρκελ να αντιταχθεί στην είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ για να χτίσει, (παρά τις προειδοποιήσεις από τις ΗΠΑ και τις χώρες της Βαλτικής), το NordStream2, που είναι πλέον ανενεργό. Με αυτό, ο Πούτιν επέκτεινε την ηγεμονία και τον έλεγχό του στη Γερμανία, ενώ η Πολωνία, η Λιθουανία, η Λετονία και η Εσθονία είχαν επενδύσει σε ενεργειακά έργα μακριά από τη Ρωσία, ακριβώς για τη γεωπολιτική τους ασφάλεια.
Η ΕΕ θα πρέπει να αποσυνδεθεί επιλέγοντας νέους εναλλακτικούς αγωγούς φυσικού αερίου, για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για τη θερμομόνωση κτιρίων, για τον περιορισμό του φυσικού αερίου μετατρέποντας την ιβηρική εξαίρεση σε οδηγία, επιπλέον, όπως εξήγησε ο Ντράγκι , να δημιουργήσουν ένα καρτέλ αγοραστών για να αποκτήσουν διαπραγματευτική δύναμη έναντι των πωλητών.
Εάν η Γερμανία σκοπεύει να βγει εκτός σύνδεσης το 2024 για να αποφύγει μια οικονομική κρίση, μια τέτοια κρίση είναι ήδη εδώ, που αναμένεται από τις αγορές. Όλα τα οικονομικά μεγέθη διαταράσσονται από τον ενεργειακό πληθωρισμό. Το ΑΕΠ συρρικνώνεται καθώς οι δημόσιες δαπάνες αυξάνονται, όπως επίσης το χάος στην κατανομή του εισοδήματος μέσω των μισθών και η ανατίμηση των συντάξεων σε ΔΤΚ μέσω της στέγης.
Η Ρωσία και η Αλγερία θα εκμεταλλευτούν τον χειμώνα, που είναι προ των πυλών, για να αυξήσουν τον εκβιαστικό τους καταναγκασμό.
Θα μπορούσε η αποσύνδεση να μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου;
Ισραηλινός ειδικός Yanarocak: Η Τουρκία πρέπει να συμπεριληφθεί στο παιχνίδι
Στο μεταξύ εντύπωση προκαλεί ο Ισραηλινός ειδικός Hay Eytan Cohen Yanarocak δηλώνοντας ότι όλοι γνωρίζουν ότι το έργο East Med δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συνεργασία της Τουρκίας. Συγκεκριμέναείπε, «η Τουρκία πρέπει να συμπεριληφθεί στο παιχνίδι».
Ο Hay Eytan Cohen Yanarocak, Τούρκος Ειδικός στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, έκανε σημαντικές αξιολογήσεις στον ελληνικό Τύπο σχετικά με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μετά τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και την ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με τα νέα της εφημερίδας Star εκφράζοντας ότι η Τουρκία διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα, ο Ισραηλινός ειδικός είπε ότι ο πόλεμος δεν θα βλάψει τις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, αλλά ότι η Τουρκία αισθάνεται άβολα με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.
Σημειώνοντας ότι όλοι γνωρίζουν ότι το έργο East Med δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τη συνεργασία της Τουρκίας, ο ισραηλινός εμπειρογνώμονας είπε: "Ο αγωγός σχεδιάστηκε για να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κύπρο και το Ισραήλ στην Ελλάδα. Φαίνεται όμως ότι η Τουρκία πρέπει να συμπεριληφθεί στο παιχνίδι. Η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να ενώσει αυτές τις χώρες αντί να τις διχάσει.Από αυτή την άποψη, η ελληνοκυπριακή πλευρά, το Ισραήλ, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Αίγυπτος θα πρέπει να συνεργαστούν και να εκδώσουν κοινές άδειες για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου σε ξένες εταιρείες. "