Greek-Turkish Relations

Φουντώνουν τα...ανεπιθύμητα σενάρια στο Αιγαίο! "Παλιά δυτική τακτική" βλέπουν οι Τούρκοι στις κινήσεις της Ελλάδας

Η αυξανόμενη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα σενάρια στο Αιγαίο, προειδοποιούν ειδικοί. «Η ανάπτυξη περισσότερων αμερικανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα, θα διαταράξει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ», λέει ο ακαδημαϊκός Ali Bakeer.

CONTINUE READING

Με την επικύρωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) από το ελληνικό κοινοβούλιο στις 13 Μαΐου, οι ΗΠΑ απέκτησαν πρόσβαση σε τρεις στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα, επιπλέον αυτής που ήδη λειτουργούν.

Εκτός από τη ναυτική βάση στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη, την οποία οι ΗΠΑ λειτουργούν από το 1969, το MDCA θα επιτρέψει στον αμερικανικό στρατό να χρησιμοποιήσει τους στρατώνες του Στρατοπέδου Γεωργούλα  του Βόλου , το Στρατόπεδο Εκπαίδευσης Λιτόχωρου και τους στρατώνες στο βορειοανατολικό λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

«Η ελληνική κυβέρνηση είπε ότι, η συμφωνία πρέπει να θεωρηθεί ως δείκτης του ανυψωμένου ρόλου της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον», αναφέρει.

Ωστόσο, ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι η αυξανόμενη παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητα σενάρια στην περιοχή του Αιγαίου.

Μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, ο Ali Bakeer, επίκουρος καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ, υποστήριξε ότι η χρήση της Ελλάδας για την υπονόμευση της Τουρκίας, είναι μια «παλιά και τυπική στρατηγική» ορισμένων δυτικών δυνάμεων. «Η ανάπτυξη περισσότερων αμερικανικών στρατευμάτων στην Ελλάδα θα διαταράξει τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ και θα ενθαρρύνει μόνο την Αθήνα, να υιοθετεί ριψοκίνδυνες πολιτικές και να παίζει τον ρόλο του spoiler πιο συχνά», είπε ο Bakeer.

Αυτό θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, καθώς η Αθήνα μπορεί να ξεπεράσει τα όρια, πρόσθεσε.

Ο Bakeer , επιπλέον, υποστήριξε ότι εάν τα πράγματα κλιμακωθούν μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, οι ΗΠΑ δεν θα έρχονταν να σώσουν την Ελλάδα όπως άδικα θα μπορούσαν να πιστέψουν ορισμένοι.

Αναφερόμενος στη σημασία της Τουρκίας στη διατλαντική αρχιτεκτονική ασφάλειας, υπογράμμισε ότι η χώρα, η οποία διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη ένοπλη δύναμη στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ, απέδειξε πρόσφατα την αξία και τις δυνατότητές της στη Συρία, τη Λιβύη και την Ουκρανία.

Αντίθετα, η Ελλάδα είναι ο «πραγματικός ταραξίας» των δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο, υποστήριξε ο Baker.

«Η Αθήνα σέρνει όλο και περισσότερο το ΝΑΤΟ στα δικά της προβλήματα. Λόγω της Ελλάδας, η ΕΕ στερείται τώρα μια κρίσιμη εναλλακτική πηγή για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της Ρωσίας από την Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε.

Υποστήριξε ότι η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι η μεγαλύτερη ανάπτυξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα μπορεί να κάνει την Αθήνα «πιο απερίσκεπτη».

Στο χειρότερο σενάριο μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, είπε, οι ΗΠΑ θα πρέπει να παραμείνουν ουδέτερες και να πιέσουν για άμεση κατάπαυση του πυρός.

«Διαφορετικά, η Ελλάδα θα οδηγήσει τις ΗΠΑ σε μεγαλύτερο πρόβλημα που θα εμποδίσει την ικανότητά τους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που θέτουν η Ρωσία και η Κίνα», προειδοποίησε.

Μιλώντας επίσης στο πρακτορείο Anadolu, ο Κοζάν Ερκάν, ανώτερος εμπειρογνώμονας άμυνας και ασφάλειας, υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ κλίνουν όλο και περισσότερο προς την Ελλάδα, περισσότερο υπό την κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν.

«Η επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, ιδιαίτερα γύρω από την Αλεξανδρούπολη αποτελεί άμεση απειλή για την Τουρκία», είπε.

Ο Ερκάν υποστήριξε ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ στη χώρα σκοπεύει να αποτρέψει την Τουρκία από την απάντηση σε μια πιθανή επίθεση από την Ελλάδα.

Οι ΗΠΑ δεν θα εμπλακούν άμεσα σε πόλεμο μεταξύ των χωρών, αλλά η αυξανόμενη στρατιωτική συνεργασία και η συνεργασία τους στον τομέα της ασφάλειας και η ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ελλάδα, συμβάλλουν στην «ολοένα και πιο προκλητική στάση» της Αθήνας απέναντι στην Άγκυρα, είπε.

Ο Ερκάν σημείωσε ότι, το πρόσφατο εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας περιλαμβάνει μεγάλα επιθετικά οπλικά συστήματα. Μετά τα αεροσκάφη Rafale, η Ελλάδα τώρα επιδιώκει να αγοράσει μαχητικά F-35 stealth που είναι καθαρά επιθετικά συστήματα, εξήγησε.

Ένας από τους λόγους πίσω από την επέκταση της παρουσίας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, είναι η «συγκράτηση» της Τουρκίας, είπε, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον θέλει μια «λιγότερο ανεξάρτητη» Τουρκία που θα λειτουργεί σύμφωνα με τα αμερικανικά συμφέροντα.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR