Armed Conflicts
Updated at:

Μεγάλη κινητικότητα! Το ρωσικό ναυτικό πραγματοποίησε μεγάλη άσκηση στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ γέμισε κι η Μεσόγειος ρωσικά πλοία

Στις 24 Μαΐου έγινε μεγάλη αποβατική άσκηση του ρωσικού ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα. Αυτή ήταν μια άσκηση, όπου τα πλοία αποβίβασής τους χρησιμοποιούνται για να απειλήσουν μια αμφίβια επίθεση. Αυτό τονίζει και εντοπίζει τις άμυνες της Ουκρανίας και δημιουργεί αβεβαιότητα.

Η άσκηση  σύμφωνα με το hisutton, έγινε γνωστή  διότι έγινε ορατή σε μια δορυφορική ανάλυση Sentinel-2 της δυτικής Μαύρης Θάλασσας στις  0900 UTC στις 24 Μαΐου. Ωστόσο, δεν εντοπίστηκε στη βιαστική ανάλυση λόγω των διάσπαρτων στοιχείων. Μόνο με περαιτέρω ανάλυση και προσπάθειες εντοπισμού πλοίων, προέκυψε το μοτίβο.

Μια σειρά από αυτές τις ασκήσεις μπορεί επίσης, να λειτουργήσει ως προσποιητή. Μπορεί να σημαίνει ότι,  δεν είναι μια πραγματική επίθεση, όταν εξελίσσετε, έτσι δεν λαμβάνεται αρκετά σοβαρά από τους αμυνόμενους μέχρι να είναι πολύ αργά.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μπορεί να λειτούργησε και ως αντιπερισπασμός, για να καλύψει μια ξεχωριστή επιχείρηση για την ενίσχυση του Snake Island.

Δύο Σχηματισμοί, Βορράς και Νότος

Το νότιο συγκρότημα ήταν το μεγαλύτερο μέρος, με τέσσερα πλοία αποβίβασης. Δύο κατηγορίας Ropucha και δύο κατηγορίας Alligator. Αυτά συνοδεύονταν από δύο κορβέτες πυραύλων κλάσης Buya-M και ένα ναρκαλιευτικό.

Η ομάδα εθεάθη νοτιοδυτικά της Κριμαίας και κατευθύνεται ανατολικά-βορειοανατολικά, γενικά πίσω προς τη Σεβαστούπολη. Αυτό είναι πιο νότια από ότι περιμένουμε συνήθως να δούμε τις αμφίβιες επιδείξεις.

Η εξήγηση είναι ότι επέστρεφαν στη βάση τους εκείνη τη στιγμή, έχοντας προηγουμένως πλησιάσει προς τις ουκρανικές ακτές. Αυτό υποστηρίζεται από το γεγονός ότι, το ναρκαλιευτικό βρίσκεται στο πίσω μέρος. Έτσι ο σχηματισμός αντιστράφηκε. Δεδομένης της τοποθεσίας τους, είναι πιθανό ότι η άσκηση είχε στόχο το νότιο άκρο της Ουκρανίας. 

Αυτό είναι σχετικό εάν μια απόβαση στοχεύει τη Μολδαβία. Ένας από τους απραγματοποίητους στρατηγικούς στόχους της Ρωσίας, μπορεί να είναι η δημιουργία μιας χερσαίας γέφυρας προς την Υπερδνειστερία, ένα μη αναγνωρισμένο αποσχισμένο κράτος που υποστηρίζεται από τη Ρωσία στην ανατολική Μολδαβία.

Ο βόρειος βραχίονας αποτελούνταν από δύο αποβατικά πλοία, συνοδευόμενα από μια φρεγάτα. Αυτά παρατηρήθηκαν σε μονοπάτια αγώνων κοντά στην ακτή της Κριμαίας, ανατολικά της Οδησσού.

Τα αποβατικά πλοία ήταν κλάσης Ropucha και κλάσης Ivan Gren. Το τελευταίο ήταν το Pyotr Morgunov. Φαίνεται πιθανό ότι, αυτή η ομάδα αποτελείται από αποβατικά πλοία που δεν ανήκουν στην BSF, που είχαν προηγουμένως παρατηρηθεί συγκεντρωμένα στο Novorossiysk.

Η FSB χειριζόταν σκάφη κατηγορίας Rubin, τα οποία  και περιπολούν , ήταν επίσης παρόντα. Αυτοί περιπολούν πάνω-κάτω σε αυτό το τμήμα της ακτής, κοντά σε ελεγχόμενα ουκρανικά εδάφη.

Ενίσχυση Snake Island

Μια άλλη σημαντική εστίαση για το Ρωσικό Ναυτικό στις 24 Μαΐου, ήταν η ενίσχυση του φυλακίου του Snake Island. Το νησί καταλήφθηκε από την Ουκρανία τις πρώτες ώρες της εισβολής, αλλά έκτοτε έχει υποστεί σημαντικές επιθέσεις. Πολλά σκάφη εφόδου και ένα αποβατικό σκάφος έχουν χαθεί εκεί, καθώς και συστήματα αεράμυνας και κτίρια.

Ο αυτοκινούμενος πλωτός γερανός Project 02690 Seagoing επέστρεψε. Ανέκτησε το σκάφος προσγείωσης Serna Class το οποίο βυθίστηκε από ένα ουκρανικό drone TB2 στις 7 Μαΐου.

Η προσπάθεια υποβοηθήθηκε από έναν στολίσκο ταχύπλοων σκαφών, αποβατικών σκαφών και ρυμουλκών. Τα ρυμουλκά χρησιμοποιούνται επίσης, για την παροχή αεράμυνας με συστήματα πυροβόλων όπλων/πυραύλων Pantsir, κολλημένα στα καταστρώματα τους. Τα πολλαπλά ρυμουλκά ήταν χρήσιμα καθώς ένα σκάφος εφόδου χρειαζόταν ρυμούλκηση.

Το νησί είναι ξηρό και για να το ελέγξει μια χερσαία στρατιωτική δύναμη απαιτεί την κατοχή του .

Αλλά  για τους Ρώσους, υπάρχει μια άλλη επιλογή να το κρατήσουν υπό έλεγχο πυρός από  πλοίο. Θεωρητικά, ένα σκάφος αεράμυνας είναι πιο ισχυρό από αυτό που μπορεί να τοποθετηθεί σε ένα νησί, και ακόμη περισσότερο για μια απόσπαση πλοίων. Για να απωθήσει τις δυνάμεις προσγείωσης, το πλοίο διαθέτει πυροβόλο όπλο. 

Εάν τα ρωσικά στρατεύματα καταφέρουν να αποκτήσουν τον πλήρη έλεγχο του Snake Island και να εγκαταστήσουν αντιαεροπορικά συστήματα μεγάλης εμβέλειας, θα είναι σε θέση να ελέγχουν τη θάλασσα, τη γη και τον ουρανό σε όλη τη βορειοδυτική περιοχή της Μαύρης Θάλασσας και τη νότια Ουκρανία.

Τέλος ενδιαφέρον έχουν και οι ρωσικές κινήσεις στη Μεσόγειο 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR