Greek-Turkish Relations
Updated at:

Τα ελληνικά φτερά προκαλούν δέος: Απροστάτευτη η Κωνσταντινούπολη απέναντι στην Ελληνική πολεμική αεροπορία

Το εφιαλτικό για την Τουρκική αεροπορία σενάριο να βρει τα επόμενα χρόνια απέναντί της, πάνω από το Αιγαίο τον Ελληνικό αεροπορικό στόλο με τα πιο σύγχρονα μαχητικά πάνω στην υφήλιο, φαίνεται ότι ήδη προκαλεί τρόμο.

Στο Πενταπόσταγμα είχαμε αναφέρει ότι, μέχρι και ο στρατιωτικός αναλυτής Χακάν Κιλίτς, τάραξε τα νερά στην Τουρκία, όταν τόνισε ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει υπεροπλία με την αγορά γαλλικών Rafale, τον εκσυγχρονισμό των F-16 και την πιθανή αγορά μαχητικών F-35. Ο Χακάν Κιλίτς δεν έκρυψε την ανησυχία του για το γεγονός, ότι τα Rafale είναι πολύ ανώτερα μαχητικά από εκείνα που διαθέτει η Τουρκία, προσθέτοντας ότι η τουρκική αεροπορία χρειάζεται ενίσχυση.

Τώρα έρχεται ο Απόστρατος αεροπορίας-αναλυτής Ερντογάν Καρακούς, να  ανησυχεί για την αεράμυνα της Κωνσταντινούπολης, καθώς πιστεύει ότι η Κωνσταντινούπολη είναι απροστάτευτη απέναντι στην ελληνική πολεμική αεροπορία.

Έτσι τον ακούμε να αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής :

«Αυτή την στιγμή η Ελλάδα ετοιμάζεται για πόλεμο με την Τουρκία. Αυτό να το ξέρουμε. Στόχος της Ελλάδας αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι να χτυπηθεί η αμυντική βιομηχανία της Τουρκικής Δημοκρατίας.


Σε έρευνα που έκανε ένα Κέντρο Στρατηγικών μελετών που μελέτησε την δύναμη πυρός και των δύο πλευρών, αποκαλύφθηκε το εξής :  Τριήμερος ο πόλεμος Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά σε αυτές τις δυο-τρεις μέρες για κάθε μία από τις πλευρές ενδεχομένως να έχει ένα καθημερινό κόστος 1 τρις δολαρίων».
Ανέφερε ότι, η Τουρκική Δημοκρατία υπερηφανεύεται για τις γέφυρες που κατασκευάζει «Έτσι δόξα τον Θεό εγκαινιάσαμε την γέφυρα του Τσανάκκαλε, ενώ έχουμε και άλλες τέσσερις γέφυρες στα στενά και στον κόλπο του Ίζμιτ». Αλλά αναρωτιέται:

«Που είναι λοιπόν η αεράμυνα για αυτές ; Που είναι η αεράμυνα για αυτές; Σήμερα τι υπάρχει (από αεράμυνα) ;  Σήμερα δεν υπάρχει τίποτε
Η Κωνσταντινούπολη που εμείς από την δεκαετία του 1960 ως την δεκαετία του 1990, την προστατεύαμε με πυραύλους ΝΙΚΗ, σήμερα είναι απροστάτευτη. Σήμερα είναι απροστάτευτη
».

Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία (TAF), βρίσκεται σε κρίση μετά από ένα αποτυχημένο πραξικόπημα τον Ιούλιο του 2016. Η απόπειρα πραξικοπήματος οδήγησε σε μείωση στο μισό της ομάδας πιλότων της TAF, από 1.350 σε 680. Η TAF αναγκάστηκε να στρατολογήσει Πακιστανούς πιλότους για να εκπαιδεύσει τους δικούς της πιλότους F-16.  Η TAF  διαθέτει συνολικά  270 αεροσκάφη F-16C/στο απόθεμά της, όλα μοντέλα Block 30/40/50. 

Επιπλέον, ο τουρκικός στόλος F-16 έχει απασχοληθεί σε μεγάλο βαθμό για περιπολία στα σύνορα από την έναρξη του συριακού εμφυλίου πολέμου, αποστολές του αντικουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) από το 2015 και για την υποστήριξη των τουρκικών επιχειρήσεων στην Ιντλίμπ της Συρίας το 2020. Σημειωτέον, ότι αυτά τα αεροσκάφη θα πρέπει να καταργηθούν σταδιακά τα επόμενα 10 έως 15 χρόνια, ανάλογα με τις αναβαθμίσεις τους.

Η υστερία στην Τουρκία δεν σταματά, καθώς στο Πενταπόσταγμα αναφέραμε δηλώσεις του εα Υποπτεράρχου Beyazıt Karataş, να αναλύει τις παραμέτρους και τα αποτελέσματα που θα είχε μια πιθανή αποχώρηση από την συμμαχία του ΝΑΤΟ, για την Τουρκία.

«Αν φύγουμε από το ΝΑΤΟ οι ΗΠΑ θα μας πολεμήσουν μαζί με τους Έλληνες και η Κύπρος θα μπει στη συμμαχία», ανέφερε.

«Η έξοδος από το ΝΑΤΟ μπορεί να είναι ένας σκοτεινός στόχος, που σχεδιάζεται από ορισμένα από τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ για την Τουρκία. Αλλά δεν πρέπει να πέσουμε στο παιχνίδι τους, φυσικά. Γι' αυτό το τι παίρνουμε από το ΝΑΤΟ και τι δίνουμε σε αντάλλαγμα, θα πρέπει να είναι γνωστό και να διαμορφωθούν οι πολιτικές ανάλογα», αναφέρει.

Η απομάκρυνση της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35, οι καθυστερήσεις στην ανάπτυξη του πρώτου εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους της, του TF-X, και η γήρανση των υφιστάμενων F-16 θα οδηγήσουν σε σημαντικές ελλείψεις στην εναέρια πολεμική της ικανότητα. 

Ταυτόχρονα, καθώς η Ελλάδα, το Ισραήλ και η Αίγυπτος ενισχύουν τις αεροπορικές τους δυνάμεις, η ασφάλεια της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, μπορεί να επιδεινωθεί καθώς η ισορροπία των αεροπορικών δυνάμεων μετατοπίζεται εναντίον της. Επιπλέον, αυτές οι αεροπορικές δυνάμεις μπορούν να υποστηρίξουν τις ναυτικές τους δυνάμεις στον ρόλο ASFAO (Anti-surface air operations), εναντίον τουρκικών ναυτικών μέσων για να μειώσουν τη ναυτική αποτροπή της Τουρκίας στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.

Mε τέτοιο συνδυασμό μαχητικών τα οποία θα μπορούν να απογειώνονται κατά κύματα φέροντας  Α/Α όπλα όπως ‘’METEOR’’, ‘’MICA’’ και ‘’ΑMRAAM’’, τα οποία θα καθοδηγούνται από τα υπερσύγχρονα ραντάρ τους αλλά και όπλα κρούσης όπως οι ‘’SCALP’’ αλλά και τα βλήματα “AGM-88E AARGM ή τα “AGM-158 JASSM που έχει ζητήσει η ΠΑ οι γείτονες είναι καταδικασμένοι.

 

https://www.youtube.com/watch?v=uEbYO2gHQe0&t=39s

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR