Armed Conflicts
Updated at:

''Λαθραίος όγκος'': Πώς η Ρωσία κλέβει τη στρατιωτική τεχνολογία και τι μπορεί να κάνουν οι ΗΠΑ γι 'αυτό

Το τεχνολογικό επίπεδο ανάπτυξης της Ρωσίας δεν επιτρέπει την παραγωγή σύγχρονων όπλων. Αυτό το πρόβλημα, χρονολογείται από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, όταν η σοβιετική υπηρεσία πληροφοριών έπρεπε να κλέψει κρίσιμα στοιχεία από τα δημοκρατικά στρατόπεδα.

Για να γίνει αυτό, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου στις δυτικές χώρες δημιουργήθηκε ένα εκτεταμένο δίκτυο πρακτόρων, που έκλεψαν προηγμένες εξελίξεις και τεχνική τεκμηρίωση.

«Έχουν περάσει δεκαετίες, αλλά η παράδοση της «σέσουλας» είναι ζωντανή και σήμερα, καθώς η Ρωσία εμπλέκεται συνεχώς σε σκάνδαλα που αφορούν το λαθρεμπόριο οπτικών και μικροηλεκτρονικών», αναφέρει το epravda.

CONTINUE READING

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πούτιν, ξεκίνησε την καριέρα του στην KGB της Δρέσδης, έναν από τους βασικούς σοβιετικούς κόμβους κλοπής τεχνολογίας. «Οπότε γνωρίζει ακριβώς πώς λειτουργούν τα δίκτυα λαθρεμπορίου και τα χρησιμοποιεί ενεργά», αναφέρει.

Τα τελευταία χρόνια, η κλοπή τεχνολογίας έχει γίνει πιο διαδεδομένη από ότι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές. Κατά την περίοδο 2013-2018, περίπου 3.000 άτομα που εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο τεχνολογίας κρατήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο δυτικός κόσμος προσπαθεί να απαλλαχθεί από κλοπές  στρατιωτικής τεχνολογίας, αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να εξαλείψει τις εγκληματικές δομές από το να επιβάλει απλώς ένα άλλο πακέτο κυρώσεων.

Πώς λειτουργεί το λαθρεμπόριο τεχνολογίας στη Ρωσία και  αν μπορεί να ξεπεραστεί

Τα καταστροφικά όπλα της Ρωσίας εξαρτώνται από εισαγόμενα εξαρτήματα. Για παράδειγμα,  χρησιμοποιεί  τους πυραύλους 9M727 , ικανούς να κάνουν ελιγμούς σε χαμηλά υψόμετρα και να χτυπήσουν τον στόχο σε απόσταση έως και 500 km.

Ο υπολογιστής του πυραύλου, επεξεργάζεται γρήγορα δεδομένα και αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες. Αποτελείται από εξαρτήματα υψηλής αντοχής, που οι Ρώσοι δεν ξέρουν πώς να τα παράγουν. Οι ειδικοί από το Royal Joint Institute for Defense Research (RUSI) διαπίστωσαν ότι, ο υπολογιστής στο 9M727 είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου συναρμολογημένος από αμερικανική μικροηλεκτρονική.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό παρατηρητή Alexander Kovalenko, ο υπερηχητικός πύραυλος Dagger που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι για να εκφοβίσουν το ΝΑΤΟ, είναι μια αεροπορική τροποποίηση 9M727. Αποτελείται επίσης από αμερικανικά εξαρτήματα.

Ο υπολογιστής του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος TOR-2M, περιέχει έναν ταλαντωτή (συσκευή σταθεροποίησης τάσης) βρετανικής παραγωγής, ο οποίος χρησιμοποιείται επίσης στο σύστημα Iskander-M , στους πυραύλους Caliber και X-101 .

Η έκθεση RUSI αναφέρει ότι, το ρωσικό αεροσκάφος προσγείωσης IL-76 περιέχει 80 εισαγόμενα εξαρτήματα που η Ρωσία δεν κατασκευάζει. Το σύστημα πλοήγησης GLONASS , το οποίο χρησιμοποιείται για την καθοδήγηση πυραύλων, δεν θα λειτουργούσε χωρίς εισαγόμενα τσιπ. Η έλλειψή τους εμποδίζει τη σειριακή παραγωγή ρωσικών δορυφόρων.

Το γνωστό drone Orlan, περιέχει μια μονάδα GPS από την ελβετική εταιρεία U-blox, μια γεννήτρια εκκίνησης από την αμερικανική Texas Instruments Incorporated και έναν ελεγκτή πτήσης από τη γαλλο-ιταλική STMicroelectronics.

«Το 2014, οι δυτικές χώρες περιόρισαν την πώληση στρατιωτικής τεχνολογίας, έτσι οι Ρώσοι αναζητούν συνεχώς παράνομες οδούς ανεφοδιασμού», αναφέρει το epravda, και συνεχίζει:

«Μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2022, οι Ρώσοι χρησιμοποιούσαν κενά κυρώσεων, που επέτρεπαν την εισαγωγή ορισμένου εξοπλισμού για την παράκαμψη των περιορισμών. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό, γιατί με αυτόν τον τρόπο δεν ήταν δυνατό να ληφθούν όλα τα εξαρτήματα».

«Εξαιτίας αυτού, οι Ρώσοι, σύμφωνα με τις καλύτερες παραδόσεις του Ψυχρού Πολέμου, οργάνωσαν ένα εκτεταμένο δίκτυο λαθρεμπορίας σε όλο τον κόσμο. Την τελευταία δεκαετία, οι πράκτορές τους έχουν γίνει τακτικά στόχος της αντικατασκοπείας των ΗΠΑ».

Ψεύτικα έγγραφα και συμμαχικοί λαθρέμποροι

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν μεγάλη εμπειρία στους ελέγχους των εξαγωγών, αλλά οι Ρώσοι καταφέρνουν να την παρακάμψουν. Το epravda ανέλυσε γνωστές περιπτώσεις λαθρεμπορίου ηλεκτρονικών ειδών και προσδιόρισε, το σύστημα με το οποίο εισέρχεται στη χώρα της Ρωσίας.

«Βήμα 1: Προσλάβετε έναν πράκτορα. Η Ρωσία δεν έχει κανένα πρόβλημα να βρει ανθρώπους της. Η στρατιωτική τεχνολογία αγοράζεται από πολιτογραφημένους μετανάστες ή στρατολογημένους αλλοδαπούς».

«Βήμα 2: Αγορά εξοπλισμού. Εάν χρειάζονται λίγη τεχνολογία, οι αντιπρόσωποι την παραγγέλνουν από Αμερικανούς διανομείς. Στο Μπρούκλιν, συνελήφθη ένας συμμετέχων στο σχέδιο, ο οποίος αγόρασε ανταλλακτικά για τουφέκια ελεύθερου σκοπευτή μέσω Διαδικτύου και προσπάθησε να τα στείλει στη Ρωσία. Τα όπλα είναι νομιμοποιημένα στις Ηνωμένες Πολιτείες, επομένως είναι εύκολο να βρεθούν ανταλλακτικά».

Το κόστος των εμπορευμάτων που αποστέλλονται, συχνά υπερβαίνει τα εκατομμύρια δολάρια, επομένως οι λαθρέμποροι πληρώνουν για μεγάλες αποστολές από λογαριασμούς που έχουν ανοίξει σε υπεράκτιες χώρες. Χρησιμοποιούνται για την κάλυψη χρημάτων ρωσικής προέλευσης.

«Βήμα 3: Αποστολή σε μεταπωλητές. Δεν είναι δυνατή η αποστολή αγαθών διπλής χρήσης μέσω ταχυδρομείου, επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες ελέγχουν αυστηρά την εξαγωγή τεχνολογίας. Επομένως, οι λαθρέμποροι πλαστογραφούν έγγραφα εξαγωγής».

Εάν περάσει ο τελωνειακός έλεγχος, το δέμα δεν φτάνει αμέσως στα ρωσικά στρατιωτικά εργοστάσια. Πρώτα έρχεται στον διαμεσολαβητή. Κάποιοι στέλνουν εξοπλισμό σε πλασματικές διευθύνσεις στη Μόσχα. Μετά την παίρνουν οι ειδικές υπηρεσίες.

«Βήμα 4: Παράδοση στη Ρωσία. Σε αυτό το στάδιο, χρησιμοποιούνται οι εγκληματικές και επιχειρηματικές διασυνδέσεις των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών σε γειτονικές χώρες. Για παράδειγμα, ένα άρθρο του πολιτικού επιστήμονα Mark Galeotti αναφέρει ότι, Ρώσοι επιχειρηματίες εμπλέκουν εταιρείες που ελέγχονται από τη Φινλανδία σε προγράμματα λαθρεμπορίας».

Η Ρωσία έχει παρόμοιους εγκληματικούς δεσμούς με τους περισσότερους γείτονές της. Ελεγχόμενες εταιρείες logistics και συμμορίες λαθρεμπόρων, περνούν λαθραία τεχνολογικά αγαθά πέρα ​​από τα σύνορα και τα παραδίδουν στους πελάτες.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να κλέψεις την τεχνολογία. Μερικά από αυτά είναι πολύ πρωτότυπα. Για παράδειγμα, το 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν κυρώσεις σε ύποπτες εταιρείες χημικών από την ΕΕ, που φέρεται να βοήθησαν τη Ρωσία να αποκτήσει τεχνολογία.

«Η Ρωσία εμπλέκει επίσης τους συμμάχους της σε προγράμματα λαθρεμπορίας. Οι δημοσιογράφοι διαπίστωσαν ότι τον Απρίλιο, το Ιράν παρέδωσε ρωσικά RPG, αντιαρματικούς πυραύλους και δύο βραζιλιάνικα συστήματα  Astros II που εισήχθησαν από το Ιράκ. Οι ειδικοί φοβούνται ότι οι Ρώσοι, θα μπορούσαν να πάρουν ακόμη και τη βρετανική τεχνολογία μέσω της Ινδίας», αναφέρει το epravda.

Πώς να ξεπεράσετε το λαθρεμπόριο

Μετά τις 24 Φεβρουαρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση ενίσχυσαν τις τεχνολογικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Με αυτόν τον τρόπο, περιόρισαν την πρόσβαση στη μικροηλεκτρονική και μείωσαν τις ευκαιρίες, να παρακαμφθούν οι περιορισμοί. Έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολη η αγορά εξοπλισμού για το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα.

Είναι απαραίτητο, να σχηματιστεί ένας κατάλογος δυτικών τεχνολογιών που χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός σε στρατιωτικό εξοπλισμό. Η Ουκρανία μπορεί να βοηθήσει τους δυτικούς εταίρους της σε αυτό: οι Ρώσοι εγκαταλείπουν στα πεδία των μαχών  στρατιωτικό εξοπλισμό, το εσωτερικό του οποίου μπορεί να εξερευνηθεί.

«Για να μην πέσει η τεχνολογία στα χέρια εγκληματιών, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί ο έλεγχος στην πώληση ευαίσθητων ηλεκτρονικών ειδών, περιπλέκοντας τη διαδικασία σύναψης συμφωνιών αγοράς. Οι αρχές θα πρέπει να απαιτήσουν περισσότερη διαφάνεια από τους αγοραστές».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενδέχεται να ερευνήσουν εταιρείες με ρωσικά κεφάλαια και να επιστήσουν την προσοχή στο υπεράκτιο δίκτυο της Ρωσίας που εμπλέκεται σε προγράμματα λαθρεμπορίας», αναφέρει το epravda, τονίζοντας ότι, είναι επίσης σημαντικό να παρακολουθούνται οι πιθανές ενδιάμεσες χώρες.

Σύμφωνα με τον Γραμματέα του Συμβουλίου Οικονομικής Ασφάλειας της Ουκρανίας Roman Vibranovsky, οι δυτικές χώρες θα πρέπει να επανεξετάσουν τους όρους των Διακανονισμών του Wassenaar, οι οποίοι ρυθμίζουν τις εξαγωγές όπλων και αγαθών διπλής χρήσης μεταξύ 33 χωρών. Κατά τη γνώμη του, οι όροι που τέθηκαν το 1996 δεν είναι αρκετά αυστηροί.

Ο Vybranovsky πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ, θα πρέπει να θεσπίσουν ποινική ευθύνη για παραβίαση κυρώσεων. Σύμφωνα με το Politico, η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά ήδη το ενδεχόμενο εισαγωγής ενός τέτοιου κανόνα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες συζητούν την αναγνώριση της Ρωσίας ως χορηγού της τρομοκρατίας. Εάν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, οι έλεγχοι των εξαγωγών θα ενισχυθούν. Όλα αυτά τα βήματα είναι σημαντικά για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου τεχνολογίας στη Ρωσία. Η Ουκρανία πρέπει να ασκήσει πίεση για τέτοιες αλλαγές στις συμμαχικές χώρες, ώστε η αποστρατιωτικοποίηση της Ρωσίας του Πούτιν να είναι πραγματική και οριστική», αναφέρει το epravda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR