Armed Conflicts

Τι δείχνει το Φιδονήσι-Στρατιωτική ανάλυση: Συμπεράσματα για την άμυνα "κρίσιμων μικρονησίδων μας" στο Αιγαίο

Έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι κατά την διάρκεια  των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε μια πολεμική αναμέτρηση, εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία ενεργοποιούν αντανακλαστικά επανεξέτασης δογμάτων που ισχύουν από άλλες χώρες

Με βάση την παραπάνω οπτική παραθέτουμε στη συνέχεια άρθρο-ανάλυση έγκριτου ρωσικού ΜΜΕ ,αναφορικά με τη στρατηγική σημασία του Φιδονησιού που βρίσκεται πλησίον Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα και την ένοπλη αντιπαράθεση Ρώσων και Ουκρανών για την κυριαρχία τους σε αυτό, προκειμένου να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα για την άμυνα "κρίσιμων μικρονησίδων μας" στο Αιγαίο ...

Αναφέρει το ρωσικό άρθρο τα εξής:

Το Φιδονήσι  κατέχει σημαντική επιχειρησιακή και τακτική θέση. Για τα ρωσικά στρατεύματα και τον στόλο, μπορεί να γίνει βάση για την απόβαση, εάν η διοίκηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας αποφασίσει να καταλάβει την περιοχή της Οδησσού.

Επιπλέον, είναι πιο σκόπιμο  να αποβιβαστεί κάποιος  όχι κοντά στην Οδησσό, αλλά στην ακτή της περιοχής Tatarbunary, γεγονός που θα καταστήσει δυνατή τη διακοπή της παροχής καυσίμων και λιπαντικών και άλλου στρατιωτικού φορτίου από τη Ρουμανία προς την Ουκρανία

Το Κίεβο γνωρίζει επίσης τη σημασία αυτού του νησιού.

Πρώτον, τυχόν  κατάληψή του  θα είναι μια  νίκη, η οποία μπορεί να εξομαλύνει το αρνητικό  κλίμα προς τον Ζελένσκι για τους «Αζοβίτες» που αφήνονται στην τύχη τους. Δεύτερον, στο νησί, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα μπορούν να ενεργοποιήσουν συστήματα ραντάρ, πυροβολικού και ηλεκτρονικού πολέμου, τα οποία θα βοηθήσουν στην άρση του αποκλεισμού της Οδησσού και άλλων βάσεων του Ουκρανικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα.

Και το πιο σημαντικό, ένα ρεύμα στρατιωτικού φορτίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις χώρες του ΝΑΤΟ θα χυθεί στο λιμάνι της Οδησσού.

Αυτό θα αποτελέσει ένα είδος σανίδα σωτηρίας για την παράταση της αντίστασης του καθεστώτος του Κιέβου. Και επομένως είναι προφανές ότι η πρόσφατη προσπάθεια των ουκρανικών δυνάμεων να αποβιβάσουν στρατεύματα στο Zmeiny δεν θα είναι η μοναδική.

Η επίθεση στο Φιδονήσι  έγινε στις 7 Μαΐου. Την προηγούμενη μέρα, ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας εκκένωσε τη φρουρά του από το νησί.  Μια μέρα αργότερα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έστειλαν στρατεύματα για να καταλάβουν το νησί. Ο αέρας μύριζε ηχηρή νίκη των ουκρανικών όπλων.

Ουκρανοί αλεξιπτωτιστές πλησίασαν και προσγειώθηκαν στο νησί από τρία μεταγωγικά ελικόπτερα Mi-8 και το σκάφος  Stanislav

Αεροπορική υποστήριξη σε αυτό το απόσπασμα παρείχε δύο ζεύγη αεροσκαφών, βομβαρδιστικά πρώτης γραμμής S-24 και μαχητικά πρώτης γραμμής Su-27, καθώς και τουλάχιστον δύο drone Bayraktar. Ίσως ο αριθμός των σκαφών να ήταν μεγαλύτερος από αυτόν που υποδεικνύεται στην επίσημη έκθεση του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Οι μπλόγκερ πιστεύουν ότι η ρωσική διοίκηση παρέσυρε τα ουκρανικά στρατεύματα σε μια παγίδα.

Και έχουν δίκιο. Mόλις οι μαχητές των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας άρχισαν να προσγειώνονται στην ακτή, εμφανίστηκαν στον αέρα αεροσκάφη κρούσης της ναυτικής αεροπορίας του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και άρχισαν τα πυρά κατά των Ουκρανών αλεξιπτωτιστών.

Ως αποτέλεσμα, κατά τη διάρκεια αεροπορικής επίθεσης σε ξηρά και θάλασσα, καταστράφηκαν από Ουκρανικής πλευράς συνολικά,  τρία μεταγωγικά ελικόπτερα Mi-8, ένα σκάφος  Stanislav, ένα βομβαρδιστικό  Su-24, ένα μαχητικό Su-27 και δύο drone  Bayraktar της Πολεμικής Αεροπορίας 

Το Mi-8 μπορεί να φιλοξενήσει έως και 25 στρατιώτες σε πλήρη εξοπλισμό και το σκάφος "Stanislav" μπορεί να φιλοξενήσει έως και 36 μαχητές. Οι πιθανές απώλειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας σε αυτή την περιπέτεια θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα εκατό άτομα.

Δεδομένου ότι η ουκρανική στρατιωτική αεροπορία ασκεί πλέον πτήσεις μόνο σε χαμηλά και εξαιρετικά χαμηλά ύψη, προκειμένου να εξαπατήσει το ραντάρ του εχθρού, είναι πιθανό η ρωσική διοίκηση αυτή τη φορά να σήκωσε αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης (AWACS) στον αέρα καθιστώντας πολύ δύσκολο να κρυφτούν από αυτά τα Ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη.

Τα αεροδρόμια από τα οποία σηκώθηκαν τα μαχητικά της ουκρανικής αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένων των drones, χτυπήθηκαν αμέσως από επίθεση με πυραύλους.

Σύμφωνα με στοιχεία που ελήφθησαν από ανοιχτές πηγές, "αντικείμενα" που βρίσκονται στην επικράτεια του διεθνούς αεροδρομίου της Οδησσού και του αεροδρομίου Shkolny δίπλα σε αυτό δέχθηκαν πυρά από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

CONTINUE READING

Επιπλέον, η ρωσική αεροπορία συνέτριψε τα εναέρια Ουκρανικά μέσα που βρίσκονταν  στο αεροδρόμιο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στη Martynovka, στην περιοχή Voznesensky, που κάλυπταν την ουκρανική ενέργεια στο Φιδονήσι

Τα γεγονότα γύρω από το νησί δεν τελείωσαν εκεί. Το βράδυ της 8ης Μαΐου, κοντά σε αυτό, οι ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας κατέρριψαν δύο ακόμη βομβαρδιστικά πρώτης γραμμής Su-24 και ένα επιθετικό μεταφορικό ελικόπτερο Mi-24 του VVSU.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ουκρανική αεροπορία αναζητά τρόπους εξαπάτησης της ρωσικής αεράμυνας. Επί του παρόντος, οι Ουκρανοί πιλότοι πραγματοποιούν πτήσεις με αεροσκάφη Su-25 και L-39 και ελικόπτερα Mi-8 και Mi-2 σε χαμηλά και εξαιρετικά χαμηλά υψόμετρα σε πεδία εκπαίδευσης στις περιοχές Vinnitsa, Zhytomyr, Lvov και Ivano-Frankivsk.

Έτσι μπορεί κάποιος  να παρακολουθήσει τις πτήσεις τους μόνο χρησιμοποιώντας αεροσκάφη AWACS και δορυφόρους αναγνώρισης.

Και μετά, οι Τούρκοι, οι εχθροί-φίλοι μας, ανέλαβαν την επανεκπαίδευση Ουκρανών χειριστών UAV, οι οποίοι δεν χρησιμοποιούν πολύ αποτελεσματικά τα Bayraktars, εκπαιδεύοντας τους στο αεροδρόμιο Khmelnitsky, στο 383ο ξεχωριστό αεροπορικό σύνταγμα του VVSU.

Αλλά αυτό δεν είναι όλο το κακό που προέρχεται  από την Κωνσταντινούπολη, αφού σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, η Τουρκία είναι έτοιμη να δεχθεί τον ουκρανικό στρατό για επανεκπαίδευση στην τουρκική αεροπορική βάση Chorlu, (Τσόρλου) της Ανατολικής Θράκης όπου θα εκπαιδευτούν στον έλεγχο βαρέων UAV Akinci.

Για να διατηρήσει τον στόλο των αεροσκαφών, των ελικοπτέρων και των drones, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιεί ένα πονηρό κόλπο. Μόλις εμφανιστούν πληροφορίες για πύραυλο ή αεροπορική ειδοποίηση, όλα τα αεροσκάφη που είναι έτοιμα για απογείωση ανεβαίνουν αμέσως στον ουρανό. Και δεδομένου ότι οι αεροπορικές επιδρομές μεγάλης εμβέλειας της αεροπορίας των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων δεν συνοδεύονται από μαχητικά, η ύπαρξη στον ουρανό σώζει ουκρανικά αεροπλάνα, ελικόπτερα και drones από την καταστροφή.

Ας επιστρέψουμε στο Φιδονήσι το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο, μαζί με σχεδιασμούς από το ΝΑΤΟ, προετοιμάζουν ήδη νέα χτυπήματα για να πάρουν τον έλεγχο του νησιού. Έτσι, λαμβάνονται πληροφορίες σχετικά με τη μετεγκατάσταση των ελικοπτέρων μεταφοράς Mi-8 και Mi-2 σε βάσεις που βρίσκονται κοντά στην Οδησσό, δίπλα στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Οδησσού και στο βοηθητικό  αεροδρόμιο Hydroport.

Επίσης, αμερικανικά οβιδοβόλα M777 εθεάθησαν στην Οδησσό. Εάν αναπτυχθούν στα νησιά του Δέλτα του Δούναβη, τότε θα μπορούν να πλήττουν  τους κατευθυνόμενους πυραύλους Serpentine Excalibur.

Είναι αλήθεια ότι ούτε οι Ένοπλες Δυνάμεις της RF κάθονται με σταυρωμένα τα χέρια ενώ  μεθοδικάκαταστράφηκε  μικρός στόλος πλοίων του Ουκρανικού Ναυτικού.

Έτσι, στις 8 Μαΐου, το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανακοίνωσε την καταστροφή  της ουκρανικής κορβέτας  1241 κοντά στην Οδησσό. Η ικανότητα του Κιέβου να ξεμπλοκάρει την Οδησσό και άλλα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας ξεθωριάζει μπροστά στα μάτια μας.

Αλλά δεν χρειάζεται να εφησυχάζουμε, αφού τα μάτια και τα αυτιά του ΝΑΤΟ, ολόκληρο το σύστημα παρακολούθησης των ενεργειών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας λειτουργεί για τον ουκρανικό στρατό.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο διευθυντής της CIA Μπερνς αντιτάχθηκε σθεναρά στις διαρροές σε αμερικανικές εφημερίδες γεγονότων σχετικά με τη μεταφορά πληροφοριών από το διάστημα και άλλες μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για την παρακολούθηση των ενεργειών της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα."

Διαπιστώσεις -Συμπεράσματα

Το Ουκρανικό σχέδιο κατάληψης της βραχονησίδας Φιδονήσι, όπως αναφέραμε ήδη  κατέληξε σε αποτυχία, καίτοι πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών, μεταφορικών ελικοπτέρων και  σκάφους από Ειδικές Δυνάμεις της Ουκρανίας

Οι Ρώσοι μέσω δορυφόρων και κυρίως αεροσκαφών έγκαιρης προειδοποίησης (AWACS), αντιλήφθηκαν άμεσα τις κινήσεις των Ουκρανών από θάλασσα και αέρα και τους κατέστρεψαν  με την αεροπορία τους

Συνεπώς από τα παραπάνω εξάγονται χρήσιμα συμπεράσματα, αναφορικά με ενέργειες κατάληψης βραχονησίδων μας  σε καιρό πολέμου στο Αιγαίο αλλά και ανακατάληψης τους από εμάς

Επίσης διαφαίνεται ότι όσο δύσκολα ξηλώνεις μια εχθρική δύναμη από μια βραχονησίδα, ακόμη δυσκολότερο είναι να την καταλάβεις και να την διατηρήσεις , αφού η βραχονησίδα-μικρή νησίδα έχει πεπερασμένη έκταση και συνεπώς ότι στρατιωτικό τμήμα και αν επικαθήσει σε αυτήν, βρίσκεται ακάλυπτο στο έλεος των πυρών του εχθρού

Αυτό αίρεται μόνο αν ο αμυνόμενος από πρίν έχει προβεί σε αμυντική οργάνωση της βραχονησίδας, εκμεταλλευόμενος το μοναδικό ίσως χαρακτηριστό της που είναι ευνοϊκό για αυτόν, που είναι η τρίτη της διάσταση, το βάθος

Συνεπώς δεν αρκεί η ύπαρξη φυλακίων με ένοπλα τμήματα σε κάποιες βραχονησίες-νησίδες από τον αμυνόμενο, αφού ο επιτιθέμενος εγκαταστάσεις και προσωπικό θα τους καταστρέψει με πυρά

Μόνο η περίπτωση κατασκευής  σοβαρών υπόγειων έργων και υποδομών για επιβιωσιμότητα του στρατιωτικού προσωπικού, σε συγκερασμό με τον εξοπλισμό του με φορητά αντιαεροπορικά και φορητά αντιαρματικά-αντιαβακικά όπλα, δίνει τη δυνατότητα κατοχής μιας βραχονησίδας από τον αμυνόμενο, αλλά και διατήρηση της, αφού τα τυχόν εχθρικά επικαθήμενα σε αυτήν τμήματα, δύναται να βληθούν από φίλια πυρά, αεροπορίας-νατυικού ή πυροβολικού από παρακείμενη νήσο

Τα παραπάνω είναι εξόχως σημαντκά για την διατήρηση και  κυριαρχία μας  επί βραχονησίδων-νησίδων  μας στο Αιγαίο που βρίσκονται εγγύς των μικρασιατικών παραλίων και που έχουν τεράστια στρατηγική σημασία, όπως η Κίναρος που "στέκεται" πάνω στον 25ο μεσημβρινό που οι Τούρκοι θέλουν να διχοτομήσουν το Αιγαίο, αλλά και της Στρογγύλης η οποία επεκτείνει την Ελληνική ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο έτσι ώστε αυτή να συνορεύει με την Κυπριακή ΑΟΖ (χάρτη Σεβίλης)

 

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR