Greek-Turkish Relations
Updated at:

Οργή των ΗΠΑ λόγω της παρουσίας του Τούρκου πρέσβη στην Κόκκινη πλατεία

Πληροφορίες του ελληνικού τύπου αναφέρουν ότι η αμερικανική ηγεσία είναι έξαλλη με την παρουσία του Τούρκου  πρέσβη παρουσία του Τούρκου πρέσβη στην παρέλαση στην Κόκκινη πλατεία.

Απεσταλμένοι και ανώτεροι διπλωμάτες ορισμένων ξένων κρατών ήταν παρόντες στη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας για τον εορτασμό της 77ης επετείου της Νίκης της Σοβιετικής Ένωσης επί της Ναζιστικής Γερμανίας στον Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο 1941-1945, ανέφερε ανταποκριτής του TASS.

Διπλωμάτες κυρίως χωρών της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής παρακολούθησαν τη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας.

Μέσα στους ξένους προσκεκλημένους που παρακολούθησαν τη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας ήταν και ο Τούρκος πρέσβης στη Ρωσία Μεχμέτ Σαμσάρ και ο πρεσβευτής του Πακιστάν στη Μόσχα Σαφκάτ Αλί Χαν.

Οι συμμετέχοντες στην στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας στο Ντονμπάς συμμετείχαν επίσης στη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας”, τονίζει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.

Δεν είναι λοιπόν σίγουρο από την μία ότι οι Αμερικανοί θα ‘φάνε αμάσητο” το τουρκικό παραμύθι περί δήθεν στήριξη της Τουρκίας στα σχέδια του ΝΑΤΟ σε σχέση με την Ρωσία, και θα δούμε πολλά ειδικά το επόμενο διάστημα.

Την ίδια στιγμή όμως οι ΗΠΑ μας πιέζουν να παραδώσουμε ρωσικής κατασκευής οπλισμό στην Ουκρανία

Σε τηλεφωνική επικοινωνία του ΥΕΘΑ κ. Παναγιωτόπουλου με τον Αμερικανό ομόλογό του, Lloyd James Austin, έγινε θέμα για την άμεση μεταβίβαση ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1 που έχουμε στα νησιά μας ή αλλού στην Ουκρανία, υπό την προϋπόθεση όμως της άμεσης αντικατάστασης με τεθωρακισμένα οχήματα αντίστοιχων δυνατοτήτων, πιθανόν από τα αμερικανικά αποθέματα.

Πληροφορίες και εδώ του ελληνικού τύπου μιλούν για πολύ στενό μαρκάρισμα των Αμερικανών στην Ελλάδα, με σκοπό την παραχώρηση πάσης φύσεως ρωσικής και σοβιετικής κατασκευής οπλισμό στους Ουκρανούς.

Τονίζουμε ότι όσα ρωσικής κατασκευής οπλικά συστήματα έχουμε, κυρίως αντιαεροπορικά συστήματα, σε εύλογο χρονικό διάστημα θα αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στην Ρωσία από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Όλα αυτά ενώ οι Τούρκοι έχουν ξεσαλώσει στο Αιγαίο προκαλώντας την Ελλάδα σε σημείο λίαν επικίνδυνο, ακόμα και για πρόκληση “ατυχήματος”.  

Χθες Τούρκος ειδικός σε αμυντικά ζητήματα σε ιστοσελίδα στα κοινωνικά δίκτυα έγραψε καθόλου τυχαία το εξής:
“Τα αεροσκάφη μας πλησίασαν στην Αθήνα, την πρωτεύουσα της Ελλάδας, σε απόσταση 65 χλμ. Αν και η Ελλάδα έχει μπερδέψει το Αιγαίο ως δικό της, αυτές οι πτήσεις πραγματοποιούνται στον διεθνή εναέριο χώρο. Μπορούμε να προσεγγίσουμε πολύ περισσότερο εάν το επιθυμείτε”, γράφει προκλητικότατα ο ίδιος.

Επίσης η Άγκυρα έχει ενεργοποιήσει εκ νέου την επιχείρηση «Ασπίδα της Μεσογείου», με την οποία οι Τούρκοι έχουν βαφτίσει μια δικής τους εμπνεύσεως….διαρκή...επιχείρηση,για την αμφισβήτηση της ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ, με την περιστασιακή παρουσία, υποβρυχίων, Φρεγατών, μαχητικών αεροσκαφών και αεροσκαφών ΑΦΝΣ.

Οι ΗΠΑ χθες Δευτέρα προέτρεψαν όλα τα κράτη γενικώς, να σέβονται την εδαφική ακεραιότητα των άλλων με αφορμή τις προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο.

«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών θα πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται», δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

"Ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να καθοδηγούν τα αεροσκάφη τους, λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών. Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του εναέριου χώρου μιας χώρας, ζητούμε συντονισμό και συζήτηση, και όχι ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα», πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

Η Τουρκία ανέβασε πρόσφατα το στόχαστρο των προκλήσεων κατά της Ελλάδας αυξάνοντας την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο σε μια περίοδο που οι δύο υποτιθέμενοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αναμένεται να δείξουν ενότητα απέναντι στη ρωσική απειλή για την Ουκρανία.

Οι Αμερικανοί οφείλουν να δράσουν ανάλογα και να μην χαϊδεύουν τους Τούρκους, ξεκινώντας με την ακύρωση της πρότασης παραλαβής αεροσκαφών F-16 VIPER, ενώ το θέμα πρέπει να έχει και συνέχεια αφού οι Τούρκοι κοροϊδεύουν τη δύση και το ΝΑΤΟ.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR