"Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι και δεν μπορεί ποτέ να γίνει "Ποτάμι". Να ανοιχθούμε σε όλους ναι - αλλά να μη χάσουμε τον εαυτό μας. Ανοιχτή αγκαλιά ναι - αλλά μη ξεχάσουμε τι εκπροσωπούν οι ιδέες μας. Να το ξεκαθαρίσουμε, λοιπόν: Κεντροδεξιά χωρίς Δεξιά δεν υπάρχει. Και στη Δεξιά δεν χωράει η ακροδεξιά...Το νεοναζιστικό μόρφωμα, εμείς το παραπέμψαμε στη Δικαιοσύνη. Και σήμερα είναι στη φυλακή. Γιατί τα λέω αυτά; Γιατί βλέπω γύρω μου, ότι όπου μεταλλάχθηκαν παραδοσιακά κόμματα της Κεντροδεξιάς, συρρικνώθηκαν δραματικά", σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.
Ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για κρίσιμες κάλπες:
Με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν με απλή αναλογική (μία ακόμα ολέθρια επιλογή της Αριστεράς, γιατί οδηγεί σε ακυβερνησία ή σε αδύναμες και εξαρτημένες κυβερνήσεις, ανέφερε) ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για κρίσιμες κάλπες.
"Και γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνο σήμερα, που κάποια κέντρα σχεδιάζουν - και δεν το κρύβουν - να σύρουν την Ελλάδα σε συνολική "συνθηκολόγηση” με την Τουρκία. Να "μοιράσουμε” - δηλαδή να εκχωρήσουμε - τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο...Δηλαδή ο Ελληνισμός να υποστεί νέο εθνικό ακρωτηριασμό. Τις "Πρέσπες του Αιγαίου”. Αυτό, η παράταξή μας και ολόκληρος ο Ελληνικός λαός, δεν θα το επιτρέψει", είπε.
"Δεν μπορούμε να ξαναπεράσουμε όσα ζήσαμε με το ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήταν πια, η επανάληψη της τραγωδίας ως φάρσα…Της τραγωδίας ως φάρσα. Όπως έλεγε και ο Μάρξ, για να με καταλάβει καλύτερα ο κ. Τσίπρας...Ο ΣΥΡΙΖΑ διχάζει τον κόσμο και το έχει αποδείξει. Με το ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα χάνει και χρόνο και δύναμη, ενώ διολισθαίνει μόνο σε εθνικές ήττες. Θα ήταν εθνικά αδιανόητη η επιστροφή τους στην εξουσία. Κι είμαστε εδώ για να μη το επιτρέψουμε", είπε.
"Στη χώρα μας τώρα, οφείλουμε να εξηγήσουμε στους νέους ανθρώπους, πώς θα ζήσουν και πως θα δημιουργήσουν οικογένεια. Με φιλότιμο και αξιοπρέπεια. Να τους απαντήσουμε πως θα τα βγάλουν πέρα, όταν ο μισθός τους είναι 700 ευρώ και το ενοίκιο 500…Πρέπει επίσης, να αποκαταστήσουμε πλήρως το Κράτος Δικαίου. Γιατί εάν ακόμα και σήμερα, δύο κουκουλοφόροι, αποδεδειγμένα ψευδομάρτυρες, παραμένουν ατιμώρητοι, και επηρεάζουν την πολιτική ζωή του τόπου, τι να περιμένει ο απλός πολίτης; Πρέπει να αναθεωρήσουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Να ξαναβρούμε τις προτεραιότητές μας, τις αξίες μας και τα ιδανικά μας. Να ανταμείβουμε, συστηματικά, τους συνεπείς πολίτες. Και να στηρίξουμε, με κάθε τρόπο, τη μεσαία τάξη", είπε ο πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
"Δεν ήλθα εδώ απλώς για να σας βγάλω ένα "πατριωτικό" λόγο. Ήλθα να σας μιλήσω για το παρόν και το μέλλον. Μη κάνετε λάθος: Ο Πατριωτισμός δεν είναι μόνο ρομαντική ανάμνηση από το χθες. Είναι και σύγχρονη πυξίδα για το αύριο. "Πατρίδα" είναι το εθνικό συμφέρον που πρέπει να προασπιστούμε προς τα έξω. Όπως κάνουν όλες οι χώρες που προκόβουν. "Πατρίδα" είναι και το "δημόσιο συμφέρον", χωρίς το οποίο δεν θα λειτουργήσει η δημοκρατία μέσα στη χώρα. "Πατρίδα" είναι ό,τι μας ενώνει, ό,τι μας συγκινεί, ό,τι μας κάνει περήφανους, ό,τι μας θυμίζει ποιοι είμαστε, ό,τι μας σπρώχνει να πάμε, όλοι μαζί, μπροστά", ανέφερε ο κ. Σαμαράς. "Η Ελλάδα, νέο εκτροχιασμό δεν αντέχει και δεν θα δεχθεί. Τελεία και παύλα. Κι αυτό μόνον η δική μας Παράταξη μπορεί να το εγγυηθεί", πρόσθεσε.
-Να προωθήσουμε την ανάδειξη των υδρογονανθράκων της Ευρώπης.
Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να προωθήσει την ανάδειξη των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, ως τη σωτήρια λύση και για την Ευρώπη.
"Μόνο που αυτό προϋποθέτει ότι η Ελλάδα: Πρώτον, θα διεκδικήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην περιοχή, όπως τα προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας και δεύτερον, θα κάνει όλες τις απαραίτητες συμμαχίες, για να ανατρέψει τα τουρκικά τετελεσμένα...Το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας που ισχύει σήμερα, προβλέπει με σαφήνεια, ότι τα Ελληνικά νησιά - συμπεριλαμβανομένου και του Καστελόριζου -έχουν πλήρη δικαιώματα σε ΑΟΖ. Πράγμα που σημαίνει ότι η Ελληνική ΑΟΖ "ακουμπά" την Κυπριακή. Δεν μπορεί εμείς να ξεκινάμε από κάτι λιγότερο. Δεν μπορεί ελληνικά στόματα να λένε, επισήμως, ότι είμαστε... "μοναχοφάηδες" όταν διεκδικούμε όσα το Διεθνές Δίκαιο προβλέπει ως δικά μας. Δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Τα οποία είναι σε όφελος της Ευρώπης - και της Δύσης ολόκληρης", ανέφερε. "Και είμαι βέβαιος, ότι ο Πρωθυπουργός, στο ταξίδι του, σε λίγες μέρες, στις ΗΠΑ, θα τα εξηγήσει όλα αυτά διεξοδικά", πρόσθεσε.
Ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι η ενεργειακή πολιτική "κουμπώνει" απόλυτα με τα εθνικά μας θέματα. "Ξέρουμε πια ότι η Γερμανία είναι εξαρτημένη ενεργειακά από τη Ρωσία. Όμως είναι και η Τουρκία, εξαρτημένη από τη Ρωσία. Εξαρτημένη πολλαπλά μάλιστα…Είναι επομένως σφιχτά δεμένη, από κάθε πλευρά, η Τουρκία με τη Ρωσία και τις επιρροές της...Το δόγμα της "γαλάζιας πατρίδας", που προωθεί ο Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο, βοηθά στην πραγματικότητα τη Ρωσία. Παίζει το παιγνίδι της Ρωσίας. Η "γαλάζια πατρίδα” μπλοκάρει το μόνο "ανταγωνιστή" του ρωσικού αερίου στην Ευρώπη. Δηλαδή τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, όπου βρίσκονται και οι δικές μας ΑΟΖ. Και γι’ αυτό η Τουρκία υπονομεύει την ισχυρή συμμαχία Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου. Συμμαχία που είναι προϋπόθεση, για να αναδειχθούν τα κοιτάσματα αυτά και ο εθνικός μας πλούτος, που εκεί βρίσκεται", είπε.
Υπενθυμίζοντας τις συμφωνίες της χώρας με τη Γαλλία, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για το "λόμπι του Κατευνασμού” στην Ελλάδα, που, όπως είπε, έχει διεισδύσει σε όλα τα πολιτικά κόμματα.
"Δηλαδή, οι οπαδοί της εύκολης "τακτοποίησης" των εθνικών μας θεμάτων. Που ζητούσαν και επέμεναν, να μην πάρουμε πλοία ανοικτής θαλάσσης και να μην υπογράψουμε την Αμυντική Συμφωνία με τη Γαλλία. Γιατί δεν έπρεπε, λέει, να εγκαταλείψουμε … "το άρμα της Γερμανίας”. Δηλαδή μας έλεγαν, να μην πάμε με τη μόνη χώρα που μας στήριζε ανοικτά, τη Γαλλία, για να μην εγκαταλείψουμε τη χώρα που δεν μας στήριζε, τη Γερμανία. Ωραία "πολιτική συμμαχιών”...Στις δημόσιες παρεμβάσεις μου, εδώ και χρόνια, συγκρούστηκα με αυτούς τους κυρίους. Διαφώνησα ευθέως με την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών. Δεν διαφωνούσα "να συζητάμε γενικά” με την Τουρκία...Διαφώνησα με το να κάνουμε επίσημο διάλογο, την ώρα που συνεχίζονταν και κλιμακώνονταν οι προκλήσεις και τα τετελεσμένα του Ερντογάν. Κι ο Ερντογάν κατάφερε έτσι τελικά να αποφύγει τις κυρώσεις. Όπως ακριβώς επεδίωκε η κα. Μέρκελ...Αυτά γίνονταν την ώρα που ο Ερντογάν και η Τουρκία συνέχιζε να προωθεί το παράνομο Τουρκο-λιβυκό σύμφωνο στον ΟΗΕ, οργίαζε με το Ορουτς Ρέις, κλιμάκωνε τις νέες προκλήσεις στην Κύπρο, ενώ και σήμερα σαρώνει με τις υπερπτήσεις στο Αιγαίο. Και κανείς δεν της επέβαλε ποτέ κυρώσεις. Γιατί κυρώσεις, από τρίτους, σε επεκτατιστή, δεν επιβάλλονται, όταν βρίσκεσαι σε επίσημο διάλογο μαζί του. Και γι’ αυτό διαφώνησα τότε με τις διερευνητικές. Γι’ αυτό είπα τότε: "Με Πειρατές δεν κάνεις διάλογο". Γιατί τέτοιος "διάλογος” ενθαρρύνει - και "νομιμοποιεί" στα μάτια τρίτων - την κλιμάκωση των προκλήσεων", σημείωσε κα πρόσθεσε:
"Στο μεταξύ, βέβαια, δεν υπήρξε "ύφεση” στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό. Δεν είχαμε "ημέρωμα του θηρίου”. Δεν είχαμε "ήρεμα καλοκαίρια”. Συνεχή κλιμάκωση είχαμε, σε όλα τα μέτωπα...Έχουν μεταπηδήσει, από τις "γκρίζες ζώνες", στην αποστρατικοποίηση του Αιγαίου. Ληστεύουν τον πλούτο της Κύπρου. Προχωρούν ήδη σε εποικισμό της Αμμοχώστου, όπου εγκαθιστούν τα πιο σύγχρονα πολεμικά μέσα. Επεμβαίνουν διαρκώς σε όλα τα Βαλκάνια με όπλο το μουσουλμανικό στοιχείο. Και δημιουργούν σταθερά και με στόχο μακροχρόνιο, ζητήματα στη Θράκη. Φωνάζω χρόνια για την Θράκη. Είναι το επόμενο βήμα της Τουρκίας, ειδικά σε μια περίοδο, όπου έχουν ξεσπάσει παντού οι θύελλες του αναθεωρητισμού. Η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλει στην πράξη την αμφισβήτηση, όχι μόνο των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και της ίδιας της εθνικής μας κυριαρχίας. Κι όταν εγώ ζήτησα κυρώσεις, ειπώθηκε τότε, ότι "η απειλή κυρώσεων είναι πιο ισχυρό όπλο από τις ίδιες τις κυρώσεις". Δεν βλέπω όμως, να κάμφθηκε από την "απειλή” αυτή η Τουρκία. Αντιθέτως, αποθρασύνθηκε…Τότε κάποιοι προσπάθησαν να με βαφτίσουν..."ακραίο". Λόμπυ του Κατευνασμού είναι αυτό, που συστηματικά ξεχνάει ότι οι εθνικές επιλογές, πρέπει να αντανακλούν τα συμφέροντα μιας και χώρας και τις ελπίδες ενός έθνους. Όχι να εκμεταλλεύονται τις φοβίες ενός λαού... Είναι ένα λόμπυ που μας ζητάει να υποχωρήσουμε πλήρως απέναντι στην Τουρκία, που είναι "ισχυρή". Όπως μας ζητούσε προηγουμένως να υποχωρήσουμε και απέναντι στα… Σκόπια, επειδή είναι "αδύναμα"…".
Ο πρώην πρωθυπουργός, που αναφέρθηκε στην καταδίκη της ρωσικής εισβολής, είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει από τώρα στο μυαλό της στην…επόμενη ημέρα.
"Οι φωτιές που άναψαν, κινδυνεύουν να διαδοθούν παντού. Για αυτό μιλάω εδώ και χρόνια για το κίνδυνο μελλοντικών ανατροπών στις ισορροπίες που υπήρχαν ως τώρα. Και επαληθεύεται ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, που έλεγε τριάντα χρόνια πριν, ότι "κανείς δεν δύναται να προβλέψει από σήμερα τους μελλοντικούς συνδυασμούς δυνάμεων" σε αυτή την ταραγμένη περιοχή. Αυτό το "αύριο" ίσως να έχει ήδη φτάσει...", σημείωσε.