Greek-Turkish Relations
Updated at:

13 σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής μεταξύ Χίου και Λέσβου-Άσκηση ή υβριδική επιχείρηση της Άγκυρας στο Αιγαίο;

Σύμφωνα με μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες έχουμε μια τεράστια άσκηση με ταυτόχρονη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, από τουλάχιστον 13 σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής να κινούνται μεταξύ Χίου και Λέσβου, σε χώρο ευθύνης και διάσωσης που ανήκει στο ελληνικό λιμενικό.  

CONTINUE READING

Νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για άσκηση του τουρκικού λιμενικού, σε περιοχή διεθνών υδάτων ανάμεσα στα νησιά Χίου και Λέσβου.

Με δεδομένη όμως την τουρκική παραβατικότητα το προηγούμενο διάστημα, τέτοιες κινήσεις προκαλούν περισσότερο ερωτηματικά και καθόλου εφησυχασμό.

Η χρήση μαζικά πλοίων όπως ψαροκάικων από την Τουρκία, ήταν μια προηγούμενη μέθοδος για να προβάλουν ισχύ στο Αιγαίο, τώρα μιλάμε πιθανότατα για το ίδιο με σκάφη του τουρκικού λιμενικού.

https://www.youtube.com/watch?v=ds0sneC_PRg

Αναμένουμε απαντήσεις από το ελληνικό αρχηγείο του λιμενικού, ενώ σίγουρα τα παρατηρητήρια μας στα δύο νησιά θα έχουν πάρει “φωτιά”, παρακολουθώντας τους Τούρκους.

Σύμφωνα με παλαιότερο άρθρο μας, και τον Τούρκο δημοσιογράφο Tevfik Kadan, το 2022, θα έχουμε πολλά “καυτά” σημεία έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο (Θάλασσα των Νησιών την αναφέρει ο ίδιος), ενώ επικαλούμενος Τούρκους ανωτάτους αξιωματικούς ε.α.,  απαριθμεί τα πιθανά βήματα που θα λάβει η Τουρκία το 2022.

Πρόκειται να γίνουν φέτος τα εξής είχε δηλώσει ο Kadan :

1. Θα πρέπει να δοθούν άδειες στην εταιρεία TPAO και θα πρέπει να ξεκινήσουν σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις στις θαλάσσιες περιοχές στα Ανατολικά του 28ου παραλλήλου, σύμφωνα με το Τουρκολιβυκό μνημόνιο.

2. Το Oruç Reis θα πρέπει να μην λάβει υπόψιν του τον χάρτη της Σεβίλλης και να επιχειρήσει κατά μήκος των συνόρων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας ( Γαλάζια Πατρίδα).

3. Θα πρέπει να υπογραφεί συμφωνία κοινής χρήσης θαλάσσιας δικαιοδοσίας μεταξύ της Τουρκίας και της "ΤΔΒΚ".

4. Θα πρέπει να προγραμματιστούν κοινές ναυτικές ασκήσεις με τη Ρωσία και την Κίνα στην Ανατολική Μεσόγειο.

5. Θα πρέπει να γίνει διπλωματική "επίθεση" για μια συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιας δικαιοδοσίας με την Αίγυπτο.

6. Θα πρέπει να ανακηρυχθεί ταχύτατα τουρκική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη στην Ανατολική Μεσόγειο.

7. Η Συμφωνία της Αθήνας που υπογράφηκε στις 27 Μαΐου 1988 μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα πρέπει να ακυρωθεί.

8. Ένα από τα πιο σημαντικά θέματα ημερήσιας διάταξης του 2022. Θα είναι η προβολή των Κατεχομένων ως ανεξάρτητης χώρας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το σίγουρο είναι ότι ο Ερντογάν μετά τις μαζικές παραβιάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο ετοιμάζει κάτι πιθανό ακόμα πιο προκλητικό κατά της Ελλάδος σε σχέση με την ΑΟΖ.

Το τουρκικό εφεύρημα των “Γκρίζων νήσων”, θα είναι πιθανόν το “διαβατήριο” που θα επικαλεστεί η τουρκική πλευρά, σε περίπτωση “επεισοδίου”, αναφέροντας δήθεν ότι “δεν επιτέθηκε σε χώρα του ΝΑΤΟ, αλλά σε “δικά της νησάκια” εντός της “Γαλάζιας Πατρίδας”.

GALLERY

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR