National affairs

Τα 5 συμπεράσματα της ομιλίας του Α/ΓΕΕΘΑ στο Πανεπιστήμιο Πειραιά με θέμα «Σύγχρονες Απειλές και Προκλήσεις Ασφάλειας»

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ , ο Α/ΓΕΕΘΑ  Στρατηγός Φλώρος Κωνσταντίνος συμμετείχε ως Κεντρικός Ομιλητής στην συζήτηση με θέμα «Σύγχρονες Απειλές και Προκλήσεις Ασφάλειας» που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, κατόπιν πρόσκλησής του από το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών.

Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο κ. Αθανάσιος Πλατιάς, Καθηγητής Στρατηγικής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, και τον σχολιασμό έκαναν:

• Η κ. Ειρήνη Χειλά, Καθηγήτρια Διεθνούς Πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά.
• Η κ. Κωνσταντίνα Μπότσιου, Καθηγήτρια Ιστορίας και Διεθνών Σχέσεων στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς.
• Ο κ. Κωνσταντίνος Κολιόπουλος Καθηγητής Τμήματος Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου.

Στην τοποθέτησή του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ αφού ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο Πειραιώς για την πρόσκληση να συμμετέχει σε μία τόσο ενδιαφέρουσα συζήτηση, απευθυνόμενος προς τους φοιτητές του Πανεπιστημίου τόνισε την αξία της δια βίου μάθησης και της διαρκούς εκπαίδευσης και επιμόρφωσης.

https://www.youtube.com/watch?v=hlRhN1qDyNg

Θέμα 1ο-Το Διεθνές περιβάλλον ασφαλείας

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην πολυπλοκότητα, στην αβεβαιότητα και στην ρευστότητα που επικρατεί στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας, περιγράφοντας τα βασικά χαρακτηριστικά του.

Το Διεθνές περιβάλλον ασφαλείας το οποίο είναι μια εξίσωση με πολλές παραμέτρους, θα συνεχίσει να είναι ρευστό λόγω των διαφορών που υφίστανται μεταξύ των κρατών, με κύρια χαρακτηριστικά του τα εξής:

-Tην διασύνδεση μεταξύ κρίσεων, όπου μια κρίση στη Βόρεια Αφρική, Βαλκάνια, Μ. Ανατολή, ΝΑ Μεσόγειο, μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στα συμφέροντα της χώρας μας.

-Την πολυμορφία των προκλήσεων, όπου λόγου χάρη στα ήρεμα μέχρι στιγμής Βαλκάνια υποβόσκουν θρησκευτικές, πολιτιστικές διαφορές αλλά και μεταναστευτικές ροές που μπορεί να δυναμιτίσουν καταστάσεων.

-Την εμφάνιση νέων πεδίων επιχειρήσεων, όπως του κυβερνοπολέμου, του πληροφοριακού πολέμου. 

-Την θολή μετάβαση από την ειρηνική κατάσταση σε κατάσταση κρίσης, όπου οι υβριδικές απειλές πλέον έχουν δυσδιάκριτα όρια , αναφορικά με το πότε μεταβαίνουμε από την  μια κατάσταση στην άλλη.

-Την ευκολότερη πρόσβαση σε αναδυόμενες τεχνολογίες από κυβερνητικούς και μη δρώντες, όπου για παράδειγμα μέσω των drone που μπορεί κάποιος να προμηθευθεί από το εμπόριο, εάν έχει συγκεκριμένες γνώσεις και προβεί σε ανάλογες ρυθμίσεις μπορεί να τα καταστήσει φονικό όπλο.

Συμπέρασμα 1ο

Η Ελλάδα θα πρέπει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με βάση τα παραπάνω κύρια χαρακτηριστικά του Διεθνούς συστήματος στον γεωγραφικό της περίγυρο και στον υπόλοιπο κόσμο, έτσι ώστε να προλαμβάνει δυσάρεστες καταστάσεις και να μην αιφνιδιάζεται , αφού το προλαμβάνειν εστί θεραπεύειν όπως έλεγαν οι Αρχαίοι ημών πρόγονοι.

Η πολυπλοκότητα και η αλληλεπίδραση του Διεθνούς συστήματος είναι εκείνα τα οποία βάζουν πολλές παραμέτρους στην επίλυση της εξίσωσης της χάραξης της σωστής πολιτικής της χώρας μας  σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

ΘΕΜΑ 2ο- Η γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας και η στάση της 

Επεσήμανε επίσης την κομβική γεωπολιτική σημασία της Ελλάδας, η οποία διασυνδέει 3 Ηπείρους και 5 θάλασσες καθώς και τις αυξανόμενες προκλήσεις ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου οι οποίες προέρχονται από το «Τόξο Αστάθειας» που εκτείνεται από τα Βαλκάνια, στην Ουκρανία, στο Αφγανιστάν, στην Συρία έως την Λιβύη, καθώς και τις επιδιώξεις της Τουρκίας για αύξηση της σφαίρας επιρροής της στην περιοχή.

Επεσήμανε επίσης τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της και στην προκλητική συμπεριφορά της έναντι της Χώρας μας η οποία πρόσφατα κλιμακώθηκε, υπογραμμίζοντας την επιτυχή αντιμετώπιση των γεγονότων του 2020 τόσο ως προς την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, όσο και ως προς την Ανατολική Μεσόγειο.

Αναφορικά με τη θέση της χώρας μας στα θέματα Συρίας και Λιβύης, επεσήμανε την ακλόνητη στάση μας υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας των εν λόγω χωρών, της απομάκρυνσης όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων και μισθοφόρων από αυτές και στην επίλυση των διαφορών της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Συμπέρασμα 2ο

Η σταθερή προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και η απαίτηση της εφαρμογής του ήταν είναι και θα είναι ο θεμέλιος λίθος της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, από τον οποίο δεν θα πρέπει να αποκλίνουμε,, όπως κάνει ο συνήθης ύποπτος παραβάτης του, η Τουρκία.

Όπως το 2020, έτσι και πάντα οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα αντιμετωπίζουν με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα τις τουρκικές προκλήσεις, είτε υπό τη μορφή εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, είτε με θαλάσσιες προκλήσεις από τους Τούρκους.

ΘΕΜΑ 3ο -Η πολυπλοκότητα  των σύγχρονων επιχειρήσεων

Επίσης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στις σύγχρονες απειλές και στην πολυπλοκότητα των σύγχρονων επιχειρήσεων στο πεδίο του Διαστήματος και του Κυβερνοχώρου. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις δορυφορικές τεχνολογίες και στις εφαρμογές τους τόσο για τη συλλογή και υποκλοπή πληροφοριών όσο και για την παροχή μετεωρολογικών στοιχείων, καθώς και στον Κυβερνοπόλεμο ο οποίος αποτελεί βασικό εργαλείο των υβριδικών επιχειρήσεων.

https://www.youtube.com/watch?v=5Z8u9CboCWU

Συμπέρασμα 3ο

Προάγγελος ένοπλης  επιθέσεως μιας χώρας έναντι μιας άλλης, αποτελούν η επιβολή της κυριαρχίας του στον κυβερνοχώρο, το διάστημα , τον πόλεμο των πληροφοριών και τις υβριδικές επιχειρήσεις, προκειμένου να καταστεί εύκολος στόχος στο πεδίο της μάχης.

Κατά συνέπεια η αποφυγή επίτευξης αιφνιδιασμού και ήττας από τον αντίπαλο, προϋποθέτει θωράκιση της χώρας πάνω στους παραπάνω τομείς.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε των σύγχρονων επιχειρήσεων ότι χάρη στους δορυφόρους και τα πολλαπλά μέσα  επιτηρήσεως, όπως αεροσκάφη έγκαιρης προειδοποίησης, ραντάρ, UAV, αισθητήρες , κλπ, αλλά και προσωπικό και μέσα πληροφοριών, ότι η επίτευξη στρατηγικού αιφνιδιαστικού κτυπήματος από μια χώρα ότι  έχει σχεδόν εξαλειφθεί.

ΘΕΜΑ 4ο- Ο ρόλος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για τη διατήρηση της ειρήνης

Κατά την διάρκεια της συζήτησης ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ είχε επιπλέον την ευκαιρία να επισημάνει τον αναβαθμισμένο ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων ως προς την υποστήριξη των προσπαθειών της χώρας μας για την διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, τονίζοντας την εμπιστοσύνη των φίλων, εταίρων και συμμάχων μας που αναδεικνύεται μεταξύ άλλων και μέσω των κοινών στρατιωτικών δράσεων και συνεργειών που πραγματοποιούνται σε διμερές, πολυμερές και διασυμμαχικό επίπεδο.

Συμπέρασμα 4ο

Η Ελλάδα είναι η ηγέτιδα δύναμη των Βαλκανίων, μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, πυλώνας σταθερότητας και ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών, με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να διαδραματίζουν κομβικό ρόλο στη διατήρηση της σταθερότητας στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.

Επισημαίνουμε ωστόσο, επειδή στην περιοχή έχουν συμφέροντα άλλες χώρες εκτός περιοχής, ότι θα πρέπει το ταχύτερο δυνατόν οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να γίνουν μέλη της ΕΕ, ελαχιστοποιώντας έτσι την εξυπηρέτηση των συμφερόντων από  την πρόκληση αστάθειας που θα υποδαυλίσουν άλλες χώρες.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι από τα Βαλκάνια ξεκίνησε ο Α Παγκόσμιος πόλεμος, ενώ η περιοχή έχει χαρακτηριστεί ως η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης.

ΘΕΜΑ 5ο-Επαύξηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ελλάδας

Υπογράμμισε τις ενέργειες που έχουν αναληφθεί για την επαύξηση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χώρας μας με την εκτέλεση νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων και την άμεση ενίσχυση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Συμπέρασμα 5ο

Η ρήση "Αν θέλεις ειρήνη προετοιμάσου για πόλεμο", είναι πάντα επίκαιρη στη γεμάτη προκλήσεις περιοχή μας, οπότε αποτελεί επιτακτική αναγκαιότητα ο εξοπλισμός της χώρας μας με ότι ποιο προηγμένο οπλικό σύστημα υπάρχει, προκειμένου η αποτρεπτική μας ικανότητα να είναι υψηλή και αποτρεπτική ταυτόχρονα για τον πάντα καιροφυλακτών Τούρκων.

Εκτίμησή μας είναι ότι η Ελλάδα μέσω της Pesco, αλλά και της ανάπτυξης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, θα πρέπει να βρει επιπλέον λύσεις στην προμήθεια προηγμένων οπλικών συστημάτων, πέραν της ακολουθητέας εδώ και χρόνια προμήθειάς τους με απευθείας αγορά τους από χώρες.

Ολοκληρώνοντας ευχήθηκε στους σπουδαστές καλές σπουδές και καλή αποφοίτηση και στους αξιότιμους Καθηγητές καλή επιτυχία στο έργο τους.

https://www.youtube.com/watch?v=ZF_RpDm-FwM

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR