Armed Conflicts

Η επιδείνωση των σχέσεων Ισραήλ-Ρωσίας προμηνύει σειρά εξελίξεων στη Μ.Ανατολή

"Επιδείνωση των σχέσεων Ισραήλ-Ρωσίας- Προειδοποιητικό μήνυμα για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου ΜΜΕ, του οποίου τα σημαντικότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Οι ταχέως επιδεινούμενες σχέσεις του Ισραήλ με τη Ρωσία περιέχουν μηνύματα για άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής. Η  προσπάθεια να παραμείνει στο περιθώριο της σύγκρουσης στην Ουκρανία κινδυνεύει να πέσει στο κενό. 

CONTINUE READING

Όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Τουρκία, το Ισραήλ έχει επιδιώξει να διατηρήσει καλές σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία παρά την αρχή της Ουάσιγκτον και της Μόσχας «ή είστε μαζί μας ή εναντίον μας».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky έχει βάσιμους λόγους να εφαρμόζει την ίδια αρχή ακόμη και αν το Ισραήλ και η Τουρκία έχουν προσπαθήσει να χρησιμοποιήσουν τις καλές τους υπηρεσίες για να μεσολαβήσουν μεταξύ του Ουκρανού ηγέτη και του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Χρησιμοποίησαν τη μεσολάβησή τους για να δικαιολογήσουν την μη συμμετοχή τους στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Ο κ. Ζελένσκι τηλεφώνησε αυτή την εβδομάδα στον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού η Τουρκία ανακοίνωσε σχέδια για  να ενθαρρύνει όσο το δυνατόν περισσότερους Ρώσους τουρίστες να επισκεφθούν τη χώρα του.

Η ανακοίνωση έγινε καθώς υψηλόβαθμος Ρώσος τουριστικός πράκτορας είπε ότι λιγότεροι από τους μισούς από τους 4,7 εκατομμύρια Ρώσους που ταξίδεψαν στην Τουρκία το 2021 είναι πιθανό να επισκεφθούν τη χώρα φέτος.

«Αυτό δεν είναι απολύτως δίκαιο και γι' αυτό εφιστώ την προσοχή της Τουρκίας σε τέτοιες διαδικασίες. Υπάρχει ανάγκη επιλογής», είπε ο κ. Ζελένσκι μια ημέρα μετά τη συνάντηση στο Κίεβο με τον Ιμπραήμ Καλίν, έναν από τους στενότερους συμβούλους του κ. Ερντογάν.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν συγκρατημένη στην απάντησή της στην άρνηση της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου για να μειώσουν τις τιμές και να βοηθήσουν την Ευρώπη να απαλλαγεί από την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια. Ωστόσο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Αμερικανική  κυβέρνηση θα θυμηθεί ποιοι ήταν οι φίλοι της σε ώρα ανάγκης και ποιοι όχι.

Είναι ένα μήνυμα που μπορεί να εγγραφεί στο Άμπου Ντάμπι. Στα τέλη Απριλίου, η γαλλική TotalEnergies ναύλωσε ένα δεξαμενόπλοιο για να φορτώσει αργό πετρέλαιο στο Άμπου Ντάμπι στις αρχές Μαΐου για την Ευρώπη, την πρώτη τέτοια αποστολή σε δύο χρόνια.

Παρά τις υβριστικές δηλώσεις του Σαουδάραβα διαδόχου πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν σε μια συνέντευξη τον Μάρτιο στο The Atlantic, οι σχέσεις μεταξύ του βασιλείου, των ΗΑΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν απομακρυνθεί από σκληρές δημόσιες αντεκλήσεις.

Απαντώντας στην πρόταση της πρώην υπουργού Εξωτερικών και υποψηφίaw για την προεδρία Χίλαρι Κλίντον ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν μια προσέγγιση καρότου και ραβδιού για να πείσουν τους Σαουδάραβες να ενισχύσουν την παραγωγή πετρελαίου, ο πρώην επικεφαλής των πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας και πρώην πρεσβευτής στις Ηνωμένες Πολιτείες Πρίγκιπας Τούρκι αλ-Φαϊσάλ ειρωνεύτηκε: «Δεν είμαστε μαθητές για να μας xειρίζονται  με καρότο και ραβδί. Όταν μας αντιμετωπίζουν δίκαια και ειλικρινά, απαντάμε το ίδιο».

Σε λιγότερο πολεμικό τόνο, ο Mohammed Khalid Alyahya, ένας συνεργάτης του Ινστιτούτου Hudson και πρώην αρχισυντάκτης του Al Arabiya English, που ανήκει στη Σαουδική Αραβία, σημείωσε ότι «η Σαουδική Αραβία θρηνεί αυτό που θεωρεί ως εσκεμμένη διάλυση μιας διεθνούς τάξης από την Αμερική, που οδηγούσε τις καταστάσεις για το μεγαλύτερο μέρος ενός αιώνα».

Ο κ. Alyahya επικαλέστηκε έναν ανώτερο Σαουδάραβα αξιωματούχο που είπε: «Μια ισχυρή, αξιόπιστη Αμερική είναι ο μεγαλύτερος φίλος που μπορεί να έχει η Σαουδική Αραβία. Είναι λογικό, λοιπόν, ότι η αδυναμία και η σύγχυση των ΗΠΑ να  είναι μια σοβαρή απειλή όχι μόνο για την Αμερική, αλλά και για εμάς».

Το Ισραήλ δεν έχει την πολυτέλεια των πιο πολυεπίπεδων ανταλλαγών στις όλο και πιο σκληρές επίσημες λεκτικές ανταλλαγές με τη Ρωσία.

Στο τελευταίο περιστατικό, το Ισραήλ αυτή την εβδομάδα καταδίκασε τον ισχυρισμό του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι ο Αδόλφος Χίτλερ είχε «εβραϊκό αίμα».

Ο κ. Λαβρόφ το χρησιμοποίησε για να δικαιολογήσει ότι χαρακτήρισε «ναζί» τον κ. Ζελένσκι, ο οποίος είναι εβραϊκής καταγωγής.

Ο υπουργός Εξωτερικών συνέχισε λέγοντας ότι «ο σοφός Εβραίος είπε ότι οι πιο ένθερμοι αντισημίτες είναι συνήθως Εβραίοι».

Σε απάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Yair Lapid, ο παππούς του οποίου πέθανε στο Ολοκαύτωμα, είπε σε tweet ότι «οι δηλώσεις του Λαβρόφ είναι ταυτόχρονα μια ασυγχώρητη και εξωφρενική δήλωση καθώς και ένα τρομερό ιστορικό λάθος. . Οι Εβραίοι δεν αυτοκτόνησαν στο Ολοκαύτωμα. Το χαμηλότερο επίπεδο ρατσισμού εναντίον των Εβραίων είναι να κατηγορείς τους ίδιους τους Εβραίους για αντισημιτισμό».

Στη συνέχεια, ο κ. Λαπίντ πρόσθεσε ότι «καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να διατηρήσουμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά όλα έχουν όρια  και αυτή τη φορά ξεπεράστηκαν. Η ρωσική κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από εμάς και από όλο τον εβραϊκό λαό».

Επανερχόμενο, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε το Ισραήλ μια μέρα αργότερα ότι υποστηρίζει τους νεοναζί στην Ουκρανία.

Το υπουργείο είπε ότι οι δηλώσεις του κ. Λαπίντ ήταν «ανιστόρητες» και «εξήγησαν σε μεγάλο βαθμό γιατί η σημερινή ισραηλινή κυβέρνηση υποστηρίζει το νεοναζιστικό καθεστώς στο Κίεβο».

Οι δηλώσεις του κ. Λαβρόφ και του υπουργείου ήταν η πιο πρόσφατη ατάκα στην ισραηλορωσική διαμάχη. Μια μέρα νωρίτερα, ένας ρωσικός τηλεοπτικός σταθμός αποκάλυψε την ταυτότητα δέκα Ισραηλινών προξενικών αξιωματούχων και προσωπικού ασφαλείας που βρίσκονταν στα Πολωνο-Ουκρανικά σύνορα για να βοηθήσουν Ισραηλινούς υπηκόους να διαφύγουν από την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα και τους περιέγραψε ως μισθοφόρους.

«Τα ονόματά τους και τα διαβατήριά τους έχουν παραβιαστεί. Μπορεί να βοηθήσει τους εχθρούς του Ισραήλ, όπως το Ιράν», έγραψε στο Twitter ο ισραηλινός ρεπόρτερ για την εθνική ασφάλεια, Γιόσι Μέλμαν.

Η αποκάλυψη ήρθε μια μέρα μετά τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης ότι το Ισραήλ απέτρεψε μια απόπειρα δολοφονίας ενός ισραηλινού προξενικού υπαλλήλου στην Τουρκία, ενός Αμερικανού Στρατηγού στη Γερμανία και ενός δημοσιογράφου στη Γαλλία.

Το Ισραήλ έχει ακολουθήσει μια λεπτή γραμμή στη διαμόρφωση της διαχείρισης της κρίσης στην Ουκρανία.

Απέρριψε τα αιτήματα της Ουκρανίας για πωλήσεις όπλων, συμπεριλαμβανομένου του αναγνωρισμένου αντιπυραυλικού συστήματος Iron Dome, και πρόσβασης στην ισραηλινή τεχνολογία  μέσων επιτήρησης, ενώ παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια στην κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.

Το Ισραήλ  ψήφισε υπέρ στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών  ψήφισμα που καταδικάζει τη ρωσική εισβολή και έπεισε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να κάνουν το ίδιο. Επιπλέον, το Ισραήλ υπερψήφισε ένα ψήφισμα της Συνέλευσης που αναστέλλει τη συμμετοχή της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Ο κ. Λάπιντ πυροδότησε  επιπλέον την επιδείνωση των σχέσεων  με τη Ρωσία, όταν στις αρχές Απριλίου, ισχυρίστηκε ότι αυτή είχε διαπράξει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία

Σε ανακοίνωσή του τότε, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε ότι οι δηλώσεις του κ. Laipd ήταν «μια κακώς καμουφλαρισμένη προσπάθεια να εκμεταλλευτεί την κατάσταση στην Ουκρανία για να αποσπάσει την προσοχή της διεθνούς κοινότητας από μια από τις παλαιότερες συγκρούσεις, όπως  την Παλαιστινο-Ισραηλινή.»

Λίγο μετά από αυτό, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Ισραήλ, Anatoly Viktorov, είπε σε ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό ότι το Ισραήλ και η Ρωσία είναι «ακόμα» φίλοι, αλλά ότι η Μόσχα περίμενε μια «πιο ισορροπημένη ισραηλινή θέση».

Για να αυξήσει την πίεση στο Ισραήλ, ο Ναύαρχος Oleg Zhuravlev, αναπληρωτής αρχηγός του Ρωσικού Κέντρου Συμφιλίωσης των Αντιτιθέμενων Μερών στη Συρία, αποκάλυψε ότι ένα σύστημα αεράμυνας Buk M2E ρωσικής κατασκευής που λειτουργεί από τη Συρία είχε πρόσφατα αναχαιτίσει έναν κατευθυνόμενο πύραυλο που εκτοξεύτηκε από Ισραηλινό μαχητικό αεροσκάφος F-16 στον εναέριο χώρο της Συρίας. Η αποκάλυψη αποτελούσε μια προειδοποίηση ότι η Ρωσία ενδέχεται να μην ανέχεται πλέον μελλοντικά ισραηλινά πλήγματα κατά στόχων στη Συρία.

«Το Ισραήλ κινδυνεύει να πέσει από την προσεκτικά ερμηνευμένη εξισορροπητική πράξη του. Άλλοι στη Μέση Ανατολή έχουν ακόμα λίγο σχοινί», είπε ένας δυτικός διπλωμάτης."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι οι σχέσεις Ρωσίας-Ισραήλ έχουν διαρραγεί, αφού το ζήτημα του ολοκαυτώματος που έθιξε το Ρωσικό ΥΠΕΞ είναι κάτι παραπάνω από κόκκινη γραμμή για τους Ισραηλινούς

Εφόσον η κατάσταση μείνει ως έχει αυτό θα έχει παρενέργειες στη Συρία πρωτίστως και δευτερευόντως σε άλλα μέτωπα στην Μ. Ανατολή από πλευράς Ρωσίας, εάν και εφόσον και μέχρι ποιου βαθμού και πότε η τελευταία ανακάμψει μετά τον πόλεμο με την Ουκρανία. 

Στην παρούσα φάση οι Ρωσικές Δυνάμεις στην Συρία, βιώνουν έναν θαλάσσιο και αεροπορικό αποκλεισμό από πλευράς Τουρκίας λόγω κλεισίματος των Στενών βάση της σύμβασης του Μοντρέ και του εναερίου χώρου της για πολεμικά ρωσικά αεροσκάφη.

Παράλληλα η Τουρκία έχει κάνει κινήσεις προσέγγισης με Ισραήλ-ΗΑΕ και πρόσφατα με Σαουδική Αραβία.

Τα παραπάνω δημιουργούν ένα υπόβαθρο περαιτέρω βελτίωσης των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ με φόντο τη Συρία πρωτίστως, όπου υπάρχει σιωπηρή αποδοχή των ΗΠΑ  να τα "βρουν". 

Αυτό θα αποτελέσει πρόκριμμα με άξονα τη Συνθήκη Αβραάμ μεταξύ Ισραήλ-ΗΑΕ, για υιοθέτηση ανάλογης στάσης σε βάρος της Ρωσίας και από τα ΗΑΕ αλλά και τη Σαουδική Αραβία μελλοντικά. 

Στην εξίσωση μπαίνουν και Ελλάδα-Κύπρο, αφού τυχόν  προσέγγιση των συμμάχων μας , Ισραήλ, ΗΑΕ, Σαουδική Αραβία  με την Τουρκία θα διαμορφώσουν "ελαστικότητα τους" στους τουρκικούς λεονταρισμούς στη ΝΑ Μεσόγειο, όπου η θέση των ΗΠΑ είναι η αποφυγή στρατιωτικής σύγκρουσης, η οποία ενδέχεται να μεταπέσει σε αυτή της εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της οριοθέτησης της Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ με τους Τούρκους , κοντύτερα στις  θέσεις  του Ερντογάν μελλοντικά. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR