Health

Οξεία ηπατίτιδα σε παιδιά: Έντονη ανησυχία για τα κρούσματα-Καθησυχαστικός ο παιδίατρος Ανδρέου

Ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για τα κρούσματα ηπατίτιδας που έχουν εντοπιστεί στα παιδιά.

Μεγαλώνει η ανησυχία για τα κρούσματα ηπατίτιδας σε παιδιά, σε όλο τον πλανήτη, με την Ελλάδα να παραμένει ακόμα εκτός του «χάρτη» με τις χώρες που έχουν ήδη περιστατικά.

Ο παιδίατρος Μάριος Ανδρέου μίλησε στην τηλεόραση του Mega για το εάν έχουν εντοπιστεί κρούσματα ηπατίτιδας στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «υπάρχουν κριτήρια σε αυτή την κατάσταση, την οποία δεν μπορούμε να ονομάσουμε πανδημία ή επιδημία. Μέχρι να διευκρινιστεί η αιτιολογία της μπορούμε να το ονομάσουμε ως συρροή περιστατικών, άρα για να μπει ένα περιστατικό σε αυτή τη «δεξαμενή» της συρροής πρέπει να πληροί κάποια κριτήρια. Ένα από αυτά είναι ο αυξημένος αριθμός από τρανσαμινάσες, η οποία πρέπει να είναι πάνω από 500» 

«Εάν μία ηπατίτιδα έχει τρανσαμινάσες 125, 250 και 300, δεν μπάινει σε αυτή τη ''δεξαμενή'', οπότε κατά πάσα πιθανότητα έχουμε τέτοια περιστατικά. Η Ελλάδα ακόμη, θεωρητικά δεν έχει κάποιο κρούσμα. Όταν μιλάμε για ηπατίτιδα μιλάμε για μία ήπια φλεγμονή στο ήπαρ και το σύνολο των παιδιών στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί, τουλάχιστον για την ηπατίτιδα Α και Β. Υπάρχει η C, η D, και η Ε. Υπάρχουν ιοί που έιναι μικροβιακοί, αλλά υπάρχουν μηχανισμοί και φάρμακα που μπορεί να εμφανίσουν ηπατίτιδα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

CONTINUE READING

«Εδώ μιλάμε για κάποιον αδιευκρίνιστο παράγοντα. Τα συμπτώματα είναι μία κοινή ίωση, ή να κάνει εικόνα γαστρεντερίτιδας ή μπορεί να προσβληθεί και το συκώτι και να έχουμε ίκτερο, υπέρχρωση των ούρων και σε αυτή την πείπτωση μπορεί να δούμε μία μορφή οξείας ηπατίτιδας», τόνισε ο κ. Ανδρέου.

«Δεν πρέπει να ανησυχήσω τα παιδιά και τους γονείς και τους συμβουλεύω να τηρούν τα ατομικά μέτρα υγιεινής και προστασίας. Στην Ελλάδα δεν έχουμε κρούσματα αυτής της ηπατίτιδας», επεσήμανε κλείνοντας.

Οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά: Τι είναι ο αδενοϊός – Πώς μεταδίδεται - Πώς θεραπεύεται

Παγκόσμιο συναγερμό έχει προκαλέσει η οξεία ηπατίτιδα, σύμφωνα με τα στοιχεία στο 75% των περιστατικών που έχει καταγραφεί σε όλο τον πλανήτη εντοπίστηκε αδενοϊός.

Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά στοιχεία φαίνεται ότι ο αδενοϊός είναι ο εκλυτικός παράγοντας για την πρόκληση των σοβαρών λοιμώξεων στα παιδιά. Οι αδενοϊοί δεν είναι άγνωστοι ιοί στους επιστήμονες, ενώ γενικά θεωρούνται χαμηλής επικινδυνότητας για τους υγιείς ανθρώπους. Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 88 τύποι αδενοϊών, που μάλιστα δεν είναι εποχικοί, όπως είναι ο ιός της γρίπης, αλλά κυκλοφορούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Μεταξύ των πολλών και διαφορετικών προβλημάτων που μπορούν να προκαλέσουν οι αδενοϊοί στους ανθρώπους, συγκαταλέγονται:

  • το κοινό κρυολόγημα,
  • οι γαστρεντετικές διαταραχές και
  • η επιπεφυκίτιδα στα μάτια.

Εκτός από τον άνθρωπο μάλιστα, μολύνουν και τα ζώα (πτηνά, ερπετά, ακόμη και ψάρια).

Στους ανθρώπους, οι αδενοϊοί προκαλούν συνήθως ήπια αναπνευστικά προβλήματα, όμως σε κάποιες σπάνιες περιπτώσεις δεν αποκλείεται να προκαλέσουν βαριά νόσηση, ειδικά σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα (εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, άτομα με αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα).

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, εμβόλια για τους αδενοϊούς δεν υπάρχουν, καθώς μέχρι σήμερα δεν θεωρούνταν επικίνδυνοι ιοί.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αδενοϊοί χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή εμβολίων κατά του κορονοϊού, όπως αυτό της AstraZeneca, που δημιουργήθηκε για την προστασία από βαριά νόσηση και τον θάνατο από τη λοίμωξη Covid-19. Οι ιοί των εμβολίων, ωστόσο, είναι αδρανοποιημένοι και δεν προκαλούν προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τι προκαλούν στον άνθρωπο οι αδενοϊοί

Σύμφωνα με τα CDC, οι λοιμώξεις από αδενοϊό συχνά προκαλούν:

  • συμπτώματα κοινού κρυολογήματος ή γρίπης
  • ξηρό λαιμό
  • επιπεφυκίτιδα ή φλόγωση της μεμβράνης των βλεφάρων,
  • ουρολοίμωξη, (φλεγμονές ή μολύνσεις της ουροδόχου κύστης).

Σε σπάνιες περιπτώσεις εκδηλώνονται νευρολογικές παθήσεις που επηρεάζουν τον νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο. Ο αδενοϊός F41 ενοχοποιήθηκε πρόσφατα για την πρόκληση οξείας ηπατικής νόσου σε παιδιά, όμως ακόμη δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, εντοπίστηκε όχι σε όλα, αλλά στο 75% των περιστατικών με οξεία ηπατική νόσο.

Στο 10% των παιδιών, μάλιστα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στατιστικά δεδομένα, αποδείχθηκε είναι υπεύθυνος για βαριά ηπατική νόσο και ηπατική ανεπάρκεια που χρειάστηκε μεταμόσχευση .

Αδενοιοί: Μετάδοση και διάγνωση

Συνήθως οι αδενοιοί μεταδίδονται:

  • με σταγονίδια του αναπνευστικού (όπως η γρίπη και ο κορονοϊός),
  • με άμεση επαφή (φιλί, χρήση του ίδιου κουταλιού)
  • με επαφή με μολυσμένες επιφάνειες.
  • Επίσης, είναι συχνή η μόλυνση από πισίνα.

Οι αδενοϊοί μεταδίδονται όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη και ο κορονοϊός.

Πώς τίθεται η διάγνωση
Τα συμπτώματα είναι τα πρώτα που θα ελέγξει ένας γιατρός. Για να επιβεβαιώσει όμως τη λοίμωξη, θα πρέπει να κάνει τεστ αντιγόνων, PCR τεστ και τεστ αίματος.

Από τη στιγμή που θα νοσήσει το παιδί, θα εκδηλώσει συμπτώματα από δύο έως 14 ημέρες. Η διάγνωση, αρχικά, βασίζεται στην κλινική εικόνα. Ωστόσο, μπορεί να υπάρξει και εργαστηριακή επιβεβαίωση, με καλλιέργεια και δείγματα που λαμβάνονται από τον ρινοφάρυγγα, το κατώτερο αναπνευστικό, τους επιπεφυκότες (μάτια) και τις κενώσεις (κόπρανα).

Αδενοϊοί και θεραπεία

Θεραπεία δεν υπάρχει. Οι γιατροί απλώς προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα στον ασθενή. Η δραστική ουσία σιδοφοβίρη χορηγείται σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, αλλά δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του ιού, σύμφωνα πάντα με τα CDC.

Μιλώντας στην τηλεόραση του «MEGA», για τα κρούσματα οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου είπε: «Στη Μεγάλη Βρετανία υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων της οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά. Ευτυχώς τα περιστατικά που χρειάστηκαν μεταμόσχευση παραμένουν λίγα. Η σύσταση είναι να φροντίζουμε για την υγιεινή των χεριών των παιδιών, προσέχουμε να μην έρθουν σε επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα».

«Το πιο συχνό σύμπτωμα είναι το κιτρίνισμα των ματιών, και μετά παρατηρούμε κιτρίνισμα του δέρματος, ανορεξία, κόπωση, πυρετό. Σε περίπτωση που ένας γονιός δει στο παιδί του αυτά τα συμπτώματα, θα πρέπει να μιλήσει με τον παιδίατρο»πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR