Ολοκληρώθηκε χθές η Τουρκική Διακλαδική ΤΑΜΣ "Γαλάζια Πατρίδα" η οποία ξεκίνησε στις 11 Απριλίου και στην οποία μετείχαν 122 πλοία από τη Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων, 41 εναέρια στοιχεία, Μονάδες Πεζικού Αμφιβίων Πεζοναυτών και Ομάδες Αμφιβίων Εφόδου, Ομάδες SAT και SAS και παράκτιες μονάδες.
Από τη Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας, μετείχαν αεροσκάφη έγκαιρης Προειδοποίησης-Διοίκησης και Ελέγχου, μαχητικά αεροσκάφη που μετέχουν στην Εθνική Άσκηση Αετού της Ανατολίας και 1 Ομάδα ΡΒΧΠ (Ραδιολογικού Βιολογικού Χημικού πολέμου) , καθώς επίσης ομάδα έρευνας και διάσωσης της Γενικής Διοίκησης Στρατοχωροφυλακής και η Διοίκηση ελικοπτέρων και Λιμενικού Σώματος μαζί με σκάφη της ακτοφυλακής.
Μονάδες επιφανείας του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού πργαματοποίησαν πυρά εναντίον καθορισμένων στόχων, συνοδεία ελικοπτέρων και αεροσκαφών, ενώ τα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα χρησιμοποιήθηκαν σε επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο στην άσκηση.
Πραγματοποιήθηκαν βολές επιφανείας, κατά υποβρυχίων και αντιαεροπορικής άμυνας , όπου μη επανδρωμένα οχήματα υψηλής ταχύτητας χρησιμοποιήθηκαν ως στόχοι για την παροχή ενός πραγματικού επιχειρησιακού περιβάλλοντος.
Η δοκιμή των DSH κατά υποβρυχίων
Οι βολές κατά υποβρυχίων περιελάμβαναν δοκιμή των πυραύλων DSH που παρήγαγε η ROKETSAN, οι οποίοι είναι πολύ πιο οικονομικοί από τις ελαφριές τορπίλες, σύμφωνα με τους Τούρκους.
Οι DSH είναι ένα οπλικό σύστημα με δυνατότητα αυτόματης καθοδήγησης, το οποίο έχει αναπτυχθεί για χρήση κατά υποβρύχιων στόχων από επιφανειακές πλατφόρμες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εμβέλεια 500-2000 μέτρων και βάθος 15-300 μέτρων.
Μπορεί να εκτοξεύσει μεμονωμένες βολές σε στόχους και χάρη στη δυνατότητα ρυθμιζόμενου βύσματος, οι πύραυλοι εκρήγνυνται στο επιθυμητό βάθος. Ο πύραυλος Roketsan DSH έχει κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας και έχει το μη ευαίσθητο χαρακτηριστικό πυρομαχικών που επιθυμείται στα σύγχρονα πυρομαχικά. Το σύστημα σκοπευτή διαθέτει δυνατότητες σταθεροποίησης, αυτόματης και χειροκίνητης καθοδήγησης.
Το Σύστημα Ελέγχου πυρός υπολογίζει τα απαιτούμενα στοιχεία βολής χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες πορείας του στόχου που παρέχονται από την πλατφόρμα επιφάνειας.
Αυτοί οι πύραυλοι είναι οικονομικά αποδοτικοί, πολύ ελαφροί, απλά αλλά αποτελεσματικά ανθυποβρυχιακά όπλα που αναπτύχθηκαν αντί για σχετικά ακριβότερες και βαριές τορπίλες.
Αν και οι πύραυλοι έχουν πολύ ελαφριές κεφαλές, μια μικροσκοπική σχισμή στο υποβρύχιο, το οποίο βρίσκεται υπό πολύ υψηλή πίεση κάτω από το νερό, μπορεί να κάνει το υποβρύχιο να είναι εκτός μάχης ή ακόμα και να βυθιστεί.
Τεχνικές Προδιαγραφές
Εμβέλεια: 500-2000 m
Βάθος έκρηξης: 15-300 m
Διάμετρος (Πύραυλος): 196 mm
Μήκος (Πύραυλος): 1,3 m
Βάρος (Πύραυλος): 35,5 κιλά
Βάρος (Scuba): 43 kg
Εκρηκτικό Βάρος: 12 kg
Τύπος καυσίμου: Σύνθετο καύσιμο χαμηλού καπνού
Σύστημα εκτοξευτή: Σταθεροποιημένο, αυτόματη καθοδήγηση και εκκίνηση κλειδώματος
Σύστημα με Sonar Data Πυρομαχικά Χωρητικότητα: 6 Rocket
Δρομολόγηση εκτοξευτή: Αυτόματη-Μη αυτόματη
Βάρος συστήματος ρίψης 1200 kg
Η συμμετοχή του πρώτου πλοίου πληροφοριών της Τουρκίας TCG YUNUS
Το TCG YUNUS, μετείχε στην άσκηση "Γαλάζια Πατρίδα 2022" επίσης
Γενικές τεχνικές προδιαγραφές του A590 TCG YUNUS SIGINT:
Μήκος: 72,8 μέτρα
Πλάτος: 10,5 μέτρα
Απόσυρση νερού : 5,6 μέτρα
Ταχύτητα: 15 Κόμβοι
Εκτόπισμα: 1497 τόνοι
Κινητήρας: 1800 HP, 1 κινητήρας ντίζελ Deutz
Πλήρωμα: 90 (~70 αξιωματικοί-υπαξιωματικοί και ~20 ιδιώτες αξιωματικοί)
Το Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό δοκίμασε επίσης την αποτελεσματικότητα των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων ANKA και TB-2 με βολή έναντι των θαλάσσιου στόχου στο πλαίσιο του επιφανειακού πολέμου.
Η τουρκική επιθετικότητα έσπασε κάθε προηγούμενο στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια της άσκησης " Γαλάζια Πατρίδα" με συνεχείς παραβιάσεις του ΕΕΧ και υπερπτήσεις σε νησίδες-βραχονησίδες μας.
Επίσης πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της άσκησης και αποβατική ενέργεια πεζοναυτών κατά "εχθρικού νησιού".
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σημειώθηκαν 90 τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και 4 υπερπτήσεις ελληνικών νησιών σε μια μέρα από τον «σύμμαχό» μας στο ΝΑΤΟ.
Οι δηλώσεις Ερντογάν
O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως το να διαθέτει η Τουρκία η οποία είναι μια χώρα που περιβάλλεται από θάλασσες από τρεις πλευρές μια ισχυρή ναυτική δύναμη δεν είναι επιλογή αλλά αναγκαιότητα.
Ο Τούρκος Πρόεδρος συμμετείχε την Άσκηση Γαλάζια Πατρίδα 2022 μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ο Ερντογάν σημείωσε πως ως έθνος με την πιο βαθιά ριζωμένη κρατική και στρατιωτική παράδοση στον κόσμο, έχουν ένοπλες δυνάμεις που είναι πάντοτε έτοιμες να υπερασπιστούν την πατρίδα σε περίοδο ειρήνης και πολέμου και να προστατεύσουν τα δικαιώματα, και τα συμφέροντα της.
Αφού τόνισε πως ο ηρωικός τουρκικός στρατός ενώ από τη μια εκπληρώνει με επιτυχία πολλές αποστολές στα σύνορα και πέρα από αυτά, από την άλλη συνεχίζει τις ασκήσεις των οποίων εξέτασε τις προετοιμασίες με τρόπο που τις έχει σχεδιάσει είπε,
«Η Άσκηση Γαλάζια Πατρίδα 2022 διεξήχθη με σκοπό την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης επιχειρησιακής ετοιμότητας και τη δοκιμή της αποτελεσματικότητας των εγχώριων και των εθνικών οπλικών συστημάτων. Η άσκηση μας την οποία διεξήγαγαν τα στοιχεία της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων μας στη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο σε συντονισμό με τις υπόλοιπες δυνάμεις και δημόσιους θεσμούς δόξα το θεό αποπερατώθηκε με επιτυχία».
Ο Ερντογάν σημείωσε πως τα πλοία, τα αεροσκάφη, τα ελικόπτερα, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και το ιδιωτικό προσωπικό που συμμετείχαν στην άσκηση εκπληρώνοντας το καθήκον τους έδειξαν πως είναι πάντοτε έτοιμοι για επιχείρηση και πρόσθεσε,
«Το να διαθέτει η Τουρκία η οποία είναι μια χώρα που περιβάλλεται από θάλασσες από τρεις πλευρές μια ισχυρή ναυτική δύναμη δεν είναι επιλογή αλλά αναγκαιότητα».
Στη συνέχεια συνεχάρη τα μέλη των Διοικήσεων Ναυτικών, Χερσαίων, Αεροπορικών Δυνάμεων, Στρατοχωροφυλακής και Ακτοφυλακής και άλλων φορέων που πήραν μέρος στην Άσκηση Γαλάζια Πατρίδα 2022.
Οι δηλώσεις Ακάρ
Τέλος πριν περάσει μία ημέρα από το πέρας της άσκησης "Γαλάζια Πατρίδα 2022", ο συνήθης ύποπτος Τούρκος ΥΠΑΜ Ακάρ προέβη σε δηλώσεις κατά της χώρας μας μιλώντας για πολλοστή φορά για την υποτιθέμενη υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών μας , επικαλούμενος Διεθνείς Συνθήκες, διαστρεβλώνοντας τες πλήρως ως συνήθως.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Είναι γνωστό ότι οι τουρκικές ασκήσεις στο Αιγαίο αποτελούν δοκιμή μέρους ή αυτοτελών επιχειρησιακών σχεδίων τους, για εξασφάλιση της αεροναυτικής κυριαρχίας τους στο Αιγαίο και την εκδήλωση αποβατικής και αεροκίνητης ενέργειας για κατάληψη των νησιών μας, τα οποία επιθυμούν να είναι αποστρατικοποιημένα, προκειμένου να αποτελέσουν εύκολο στόχο.
Είναι βέβαιο επίσης ότι δοκιμάζουν την αποτελεσματικότητα οπλικών συστημάτων τους κατά περίπτωση, ενώ τεστάρουν και τα αντανακλαστικά των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ωστόσο τα πολλαπλά μέσα επιτηρήσεως που διαθέτει η χώρα μας δεν επιτρέπουν τη δυνατότητα επίτευξης στρατηγικού αιφνιδιασμού από την Τουρκία , με αιφνίδια συγκέντρωση πολλών δυνάμεων, γεγονός που είναι προαπαιτούμενο για την εκδήλωση μιας μείζονος κλίμακα επιχείρησης στο Αιγαίο.
Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί η εν ειρήνη στρατιωτική μετατόπιση του κέντρου βάρους των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στα παράλια της Μικράς Ασίας, από τη Σάμο και νοτιότερα, από το 1996 και εντεύθεν.
Κοινώς η εν ειρήνη διάταξη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΔ) στα μικρασιατικά παράλια και εγγύς αυτών πριν από το 1996, δεν έχει καμία σχέση με το σήμερα και εξηγώ.
Έναντι Σάμου ναι και νοτιότερα παρατηρούμε ότι οι Τούρκοι έχουν μεταφέρει πολλά επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα, καταδρομείς του Στρατού και της Στρατοχωροφυλακής αλλά και με UAV , ναυτικές δυνάμεις και μονάδες SAT, δείχνοντας σαφώς τον προσανατολισμό τους στην περιοχή των Δωδεκανήσων.
Κλείνουμε λέγοντας ότι, η στρατικοποίηση των νησιών μας και η περαιτέρω ενίσχυσή τους ,σε συγκερασμό με τον εξοπλισμό του πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας μας , του υψηλού επιπέδου παρεχομένης εκπαίδευσης και του υψηλού ηθικού των Ενόπλων Δυνάμεών μας, αποτελούν την καλύτερη εγγύηση διασφάλισης της εδαφικής ακεραιότητας της Πατρίδας μας ενάνται στην τουρκική επιθετικότητα.