Society

Κορονοϊός: Πώς θα μάθουμε να συνυπάρχουμε μαζί του

Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μετά από 2 χρόνια πανδημίας βρισκόμαστε πλέον σε μία άλλη φάση διαχείρισής της και θα πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορονοϊό. Αυτό που ουσιαστικά αλλάζει είναι ότι τα μέτρα παραμένουν, χωρίς να είναι υποχρεωτικά και εναπόκειται στον καθένα από εμάς να τα εφαρμόζει, προκειμένου να προστατεύσει τον εαυτό του και τους γύρω του.

Τα μέτρα δεν καταργούνται αλλά μόνο η υποχρεωτικότητά τους

Η νέα καθημερινότητα των πολιτών θα έχει περισσότερα δικαιώματα αλλά και πολλές υποχρεώσεις. Κι αυτό, γιατί η ανθρωπότητα βρίσκεται σύμφωνα με τον ΠΟΥ στα μισά της πανδημίας και βασικός στόχος όλων παραμένει να μην μολυνθούν. Η μεγάλη διαφορά με το παρελθόν συνίσταται στο ότι στην μάχη αυτή διαθέτουμε αποτελεσματικά «όπλα». Τα μέτρα ατομικής προστασίας έχουν γίνει κτήμα του καθενός, ενώ υπάρχουν εμβόλια αλλά και φάρμακα. Με απλά λόγια, δεν κινούμαστε σε αχαρτογράφητα νερά.

Αυτό που τονίστηκε αρκετές φορές ήταν ότι καθένας πρέπει να λειτουργεί γνωρίζοντας τις αδυναμίες αλλά και τις αντοχές του και να παίρνει μέτρα αυτοπροστασίας, τα οποία θα λειτουργήσουν ως ασπίδα προστασίας για τον ίδιο και τους γύρω του και χωρίς να επικρέμεται η απειλή ενός προστίμου.

CONTINUE READING

Το μοντέλο λοιπόν αλλάζει και επιτρέπει πλέον στους πολίτες να έχουν πιο ελεύθερη καθημερινή κινητικότητα.

Ο πιο κρίσιμος δείκτης

Εδώ και 2 χρόνια αυτό το οποίο περιμένουν όλοι καθημερινά είναι ο αριθμός των κρουσμάτων. Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, ο δείκτης των κρουσμάτων στην επόμενη φάση θα είναι λιγότερο σημαντικός από ό,τι ήταν στο παρελθόν, επειδή έχουν αλλάξει όλα τα κράτη τη μεθοδολογία που κάνουν τα τεστ. Δηλαδή, ο απόλυτος αριθμός κρουσμάτων πλέον δεν θα είναι ο πιο σημαντικός δείκτης και την πανδημία θα παρακολουθούμε κυρίως μέσω τριών άλλων δεικτών.

Ο πρώτος είναι οι συνολικές εισαγωγές σε κλίνες Covid. Στη χώρα μας έχουμε την τελευταία εβδομάδα 37% μείωση στις νέες νοσηλείες.

Ο δεύτερος είναι ο συνολικός αριθμός διασωληνωμένων. Την τελευταία εβδομάδα είχαμε σημαντική μείωση 7% και έχουμε κάτω από 300 διασωληνωμένους.

Και ο τρίτος είναι ο ημερήσιος αριθμός θανάτων. Στη χώρα μας την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται επίσης σημαντική μείωση.

Θνησιμότητα και πανδημία

Η υπερβάλλουσα θνησιμότητα σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί τον πιο αξιόπιστο δείκτη της επίδρασης της πανδημίας στο συνολικό αριθμό θανάτων.

Σύμφωνα με διεθνείς Οργανισμούς, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συγκρίσεις της επίδρασης της πανδημίας στη θνησιμότητα μεταξύ διαφορετικών περιοχών και κρατών. Ορίζεται ως η διαφορά μεταξύ του αριθμού των θανάτων από κάθε αιτία σε μια χρονική περίοδο, π.χ. την πανδημία αυτή τη στιγμή και του αναμενόμενου αριθμού θανάτων στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Έτσι, ο αριθμός των θανάτων από Covid δεν αποτελεί αντικειμενικό δείκτη για συγκρίσεις μεταξύ διαφορετικών χωρών, επειδή ο τρόπος καταγραφής τους δεν είναι ενιαίος στην Ευρώπη και παγκοσμίως. Εξαρτάται από το στάδιο της πανδημίας που βρίσκεται ένα κράτος, δηλαδή ο αριθμός κρουσμάτων ανά μονάδα του πληθυσμού σε κάθε χρονική περίοδο. Και οι προγνωστικοί παράγοντες για θάνατο από Covid, όπως η ηλικία, οι συνοσηρότητες, η εμβολιαστική κάλυψη και οι δυνατότητες του συστήματος υγείας διαφέρουν σημαντικά ανά κράτος και γεωγραφική περιοχή.

Πώς θα λειτουργούν τα σχολεία

CONTINUE READING

Η χώρα μας από το περασμένο φθινόπωρο, προσπάθησε να θωρακίσει την εκπαιδευτική κοινότητα με ένα πρωτόκολλο λειτουργίας που κύριο στόχο είχε την διατήρηση της σχολικής ζωής. Τρία ήταν τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για να επιτευχθεί αυτός ο σκοπός. Τα self test, με στόχο να εντοπίζονται τα κρούσματα έγκαιρα, πριν την έναρξη των συμπτωμάτων, την τακτική σχολαστικής ιχνηλάτησης επαφών αλλά και την σωστή χρήση της μάσκας από μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Τώρα η πανδημία φαίνεται να αποκλιμακώνεται και πλέον στην επόμενη φάση τόσο στον γενικό πληθυσμό όσο και στα σχολεία ο έλεγχος για κορονοϊό θα επικεντρώνεται μόνο στα άτομα με συμπτώματα.

Πλέον ζητείται από γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς εκτός από την συστηματική χρήση μάσκας και αερισμού των αιθουσών να κάνουν και το εξής: Με το που θα εντοπίζουν κάποιον σύμπτωμα το παιδί θα πρέπει να μένει στο σπίτι, να επικοινωνούν οι γονείς με τον παιδίατρο και να προχωρά σε τεστ.

Στην περίπτωση δηλαδή που ένα παιδί θα διαγιγνώσκεται με Covid, θα εφαρμόζεται άμεσα έλεγχος σε όλους τους συμμαθητές με τη χρήση δύο τεστ, δύο αυτοδιαγνωστικών τεστ στην πρώτη και την τέταρτη μέρα μετά τη διάγνωση του κρούσματος.

Το παιδί θα επιστρέφει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR