Σήμερα Τετάρτη 20 Απριλίου 2022, ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος F-16 πραγαμτοποίησε υπερπτήση στις 11:11 πμ άνωθεν της N. ZOYPAΦA στα 11.000 πόδια, συνεχίζοντας το τουρκικό κρεσέντο προκλήσεων όλων των προηγούμενων ημερών.
Επιπρόσθετα, στις 14:57 μια τετράδα τουρκικών αεροσκαφών F16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις άνωθεν Ν. Παναγιάς και Ν Οινουσσών στα 10.000 πόδια και στην συνέχεια, στις 15:06 ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις άνωθεν Ν. Παναγιάς και Ν. Οινουσσών στα 1.000 πόδια.
Στις 17:22 ζεύγος Τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήσεις άνωθεν Ν. Παναγίας και Ν. Οινουσσών στα 23.000 πόδια.
Επίσης η περιοχή στην κεντρική-ανατολική Μεσόγειο σήμερα είχε πολύ κίνηση. Τις πρωινές ώρες ένα αμερικανικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος USN Boeing P-8 επέστρεψε στη Sigonella μετά από ολονύκτια αποστολή στην ανατολική Μεσόγειο.
Λίγο πριν, ένα αεροσκάφος της καναδικής πολεμικής αεροπορίας RCAF Lockheed CP-140 (reg. 140103) πέταξε (11:30 πμ) νότια της Κρήτης.
Στον ίδιο χώρο υπάρχει και ένα ελληνικό Embraer EMB-135 AEW&C (αρ. 729) που απογειώθηκε από την Ελευσίνα.
Όλα αυτά τα αεροσκάφη ερευνούν όπως δείχνει η κατάσταση, την παρουσία ρωσικών υποβρυχίων νότια της Κρήτης, κοντά στην βάση της Σούδας.
Χθες τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16C, πέταξαν και συνεκπαιδεύτηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο με αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη FA-18E Super Hornet , που ανήκουν στο αεροπλανοφόρο USS Harry S.Truman, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, ενώ ρωσικά καταδρομικά πλέουν στην ίδια περιοχή.
Η Τουρκία, η οποία μας απασχολεί, πιθανότατα ετοιμάζεται να κάνει πράξη “ θερμό επεισόδιο” στο ελληνικό Αρχιπέλαγος, πριν το Καλοκαίρι, με στόχο να καθίσει την χώρα μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους δικούς της όρους.
Το 4ο τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο Cobalt Explorer, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το Πενταπόσταγμα, όχι μόνο θα φτάσει στην Τουρκία νωρίτερα αλλά προορισμός του είναι λιμάνι της Ανατολικής Μεσογείου, ενδεικτικό των προθέσεων των Τούρκων.
“Η Τουρκία είναι έτοιμη να κατευθύνει κάποια γεωτρύπανα του στόλου της στις περιοχές που εντοπίστηκε φυσικό αέριο στη Μεσόγειο, σε περίπτωση που κλιμακωθούν περαιτέρω «οι δράσεις από Ελλάδα και Ελληνοκυπρίους», αναφέρει ο τουρκικός τύπος.
Eμπόδια στο πρόγραμμα ερευνών της Ελλάδας για υδρογονάνθρακες νοτίως της Κρήτης ενδέχεται να βάλει η Τουρκία σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται από την Άγκυρα.
Όπως επισημαίνουν πηγές στη γείτονα χώρα, μπορεί η ίδια ως Τουρκία να μην έχει διεκδικήσεις νοτίως της Κρήτης ενδέχεται, ωστόσο όπως τόνισαν, να έχουν αντιρρήσεις οι Λίβυοι, που όπως είναι γνωστό, σε σημαντικό βαθμό ελέγχονται από την Άγκυρα.
Ο γνωστός Τούρκος ΥΠΕΣ. Σ.Σοιλού μίλησε για τουρκικό φυσικό αέριο στην Α.Μεσόγειο, ενώ Τούρκος δημοσιογράφος της εφημερίδας yeniakit, με αφορμή το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, αναφέρθηκε σε οθωμανικά εδάφη από το Βελιγράδι και την Σόφια μέχρι την Μοσούλη και το Κιρκούκ.
Το ποσοστό των Τούρκων πολιτών που θέλουν επέκταση του τουρκικού κράτους φτάνει σε τρελά νούμερα, ενδεικτικό του νεο-οθωμανικού εθνικισμού που υπάρχει στην γειτονική χώρα.
Όλα αυτά συνηγορούν στο ότι η Άγκυρα ετοιμάζει πιθανότατα σοβαρή δεύτερη πρόκληση το Καλοκαίρι με την Ελλάδα, μετά το Καλοκαίρι του 2020. Όπως και να έχει, σε οτιδήποτε επιχειρήσουν οι Τούρκοι, θα αντιμετωπίσουν τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις τις οποίες τις σέβονται, ότι και να λένε, και κυρίως τις φοβούνται.