Την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022 ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Chairman of the Joint Chiefs of Staff (CJCS) των ΗΠΑ General Mark A. Milley.
Κατά την διάρκεια της επικοινωνίας, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση στην Ουκρανία, ενώ έγινε αναφορά στα μέτρα που λαμβάνει το ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της Ανατολικής του Πτέρυγας, καθώς και στην επαύξηση της ετοιμότητας των δυνάμεων του προκειμένου να ενισχυθεί η διάταξη και η αποτρεπτική ικανότητα της Συμμαχίας.
Η ουσία της συζήτησης για την χώρα μας αφορούσε την “ προοπτική και τις δυνατότητες περαιτέρω εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδος και ΗΠΑ, στο πλαίσιο της υπογραφής της Εφαρμοστικής Διευθέτησης [Implementing Arrangement (IA)] της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας [Mutual Defence Cooperation Agreement (MDCA)], η περαιτέρω αύξηση της συχνότητας και της διάρκειας κοινών δράσεων μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) των δύο Χωρών, αλλά και η προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τα αποθέματα αμυντικού υλικού των ΗΠΑ (Excess Defense Articles – EDA), καθώς και το ενδεχόμενο χρηματοδότησης του εκσυγχρονισμού τους με χρήση κονδυλίων «Foreign Military Financing» (FMF).
Πληροφορίες στον ελληνικό τύπο ανέφεραν την πιθανή παραχώρηση από τις ΗΠΑ, περίπου 150 αυτοκινούμενων πυροβόλων M109A5 μέσω EDA.
Δεν γνωρίζουμε τι μέλει γενέσθαι το θέμα αυτό, αλλά ο ελληνικός στρατός έχει ανάγκη οπωσδήποτε, τροχοφόρα οχήματα Μεταφοράς Πεζικού Stryker (8×8),ΤΟΜΑ Bradley M2A2, Τεθωρακισμένων Οχημάτων Αμφιβίου Εφόδου AAV7A1 , κα.
Παλαιότερες πληροφορίες στον ελληνικό τύπο είχαν αναφέρει για την πιθανότητα απόκτησης άγνωστου αριθμού πυραυλικών συστημάτων (MLRS) από τα αποθέματα των ΗΠΑ στην Αριζόνα, ενώ κάποια στιγμή συζητήθηκε η αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων ελληνικών συστημάτων με ταυτόχρονη αύξηση του βεληνεκούς των πυραύλων σε 250 χλμ.
Οι πύραυλοι όμως Μ270 (MLRS), είναι ζωτικής σημασίας για την άμυνα των νήσων, αφού θα έχουμε την τρομερή δυνατότητα να στοχοποιήσουμε τουρκικούς ναυστάθμους, αεροδρόμια και στρατηγικά κέντρα στη μικρασιατική ακτή.
Και οι δυο προτάσεις μαζί πάντως, θα ήταν πιθανόν η καλύτερη εξέλιξη στο φλέγον θέμα της αναβάθμισης και απόκτησης επιπλέον συστημάτων (MLRS), τα οποία σε περίπτωση πιθανής ελληνοτουρκικής κρίσης, θα έκριναν πολλά στο πεδίο της μάχης.
Από την πλευρά του Αιγαίου έχουμε την περιβόητη τουρκική στρατιά του Αιγαίου, η οποία διαθέτει και πυραύλους BORA, με βεληνεκές 270 χλμ. σύμφωνα με αυτά που προπαγανδίζουν οι Τούρκοι βέβαια.
Η τουρκική βαλλιστική απειλή απέναντι από τα νησιά μας δεν πρέπει και δεν μπορεί να μένει αναπάντητη, αφού θα κινδυνεύσουν άμεσα όλες οι κρίσιμες εγκαταστάσεις μας ( πολιτικές και στρατιωτικές).
Ο φόβος της αναβάθμισης και της μεταφοράς ελληνικών συστημάτων Μ270 (MLRS), στοιχειώνει την τουρκική ηγεσία, αφού θα την αναγκάσει να “τραβήξει” βαθιά στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας τις δυνάμεις της.
Για αυτόν ακριβώς τον λόγο εδώ και μήνες οι Τούρκοι “γκαρίζουν” συνεχώς, για την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών, έχοντας όμως πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού τους, το σενάριο της Κύπρου το 1974.
Οφείλουμε να κινηθούμε το ταχύτερο δυνατό σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για να καλύψουμε με συμφωνίες όλα τα κρίσιμα ζητήματα, αφού μια πιθανή τουρκική δράση γίνεται πιθανότερη ημέρα με την ημέρα στην γειτονική χώρα από το καθεστώς Ερντογάν. h
Παρουσία αμερικανικού υποβρυχίου στο Κόλπο της Σούδας
Από την Task Force των ΗΠΑ, το αμερικανικό υποβρύχιο USS Georgia ευρίσκεται κοντά στον κόλπο της Σούδας Ελλάδα, για να υλοποιήσει ειδική εκπαίδευση, αναφέρουν αμερικανικές πηγές.
Η Σούδα μαζί με την Αλεξανδρούπολη, αποτελούν τις δύο κύριες βάσεις των ΗΠΑ στην χώρα μας, και οφείλουμε να το εκμεταλλευθούμε όσο γίνεται δυνατό, για να εξοπλίσουμε με σύγχρονο υλικό τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, ειδικά αυτήν την κρίσιμη περίοδο κατά την οποία οι Τούρκοι κοιτούν προς το Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο.