Politics

Reuters: Tα σενάρια Αγωγού που βλέπουν συνεργασία Τουρκίας-Ισραήλ

Του Γιώργου Γεωργιάδη

Κάθε άλλο παρά τυχαίες φαίνεται να είναι οι πληροφορίες για νέες ενεργειακές συνεργασίες στην περιοχή, που θα βοηθήσουν στην απεξάρτηση της Ευρωπαικής Ένωσης, απο την Μόσχα, σύμφωνα με το alphanews.live.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, παρασκηνιακές συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη για έναν αγωγό αερίου Τουρκίας-Ισραήλ.

Μια ιδέα που είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά, πριν χρόνια, και με βάση την οποία το αέριο θα προέρχεται απο το κοίτασμα Λεβιάθαν, θα περνάει στην Τουρκία, και απο εκεί στις χώρες της νότιας Ευρώπης.

Ωστόσο αξιωματούχοι, επισημαίνουν πως υπάρχουν δυσκολίες.

CONTINUE READING

REUTERS

Οποιοσδήποτε υποθαλάσσιος αγωγός, θα πρέπει να περάσει τα ύδατα είτε της Κυπριακής Δημοκρατίας, που η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει, ή της Συρίας, με την οποία η Αγκυρα, δεν έχει διπλωματικές σχέσεις. Αυτό θα περιέπλεκε την κατασκευή και την χρηματοδότηση, εαν η Τουρκία είχε απευθείας μερίδιο στον αγωγό.

Το βεβαιο είναι πως η διεθνής κοινότητα, έχει στρέψει για τα καλά το βλέμμα στην Ανατολική Μεσόγειο και τον ενεργειακό της πλούτο.

Χαρακτηριστικές και οι δηλώσεις εκπροσώπου του Στέητ Ντηπάρμεντ στην ΕΡΤ.

STATE DEPARTMENT

Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου θα διαδραματίσει έναν αυξανόμενα σημαντικό ρόλο καθώς διευρύνει την δυνατότητα εισαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και προσφέρεται για την κατασκευή υποδομών, όπως διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας, που επιτρέπουν αυξημένη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με το alphanews.live.

Εργα, που όπως είπε, περιλαμβάνουν και τον EuroAsia, ο οποίος θα συνδέει τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ευρώπης.

Την έντονη κινητοποίηση επιβεβαιώνει και η Υπουργός Ενέργειας, με την Νατάσα Πηλείδου να αποκαλύπτει πως ήδη έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις με τον Αιγύπτιο Υπουργό Πετρελαίου, ενώ εντός Απριλίου θα συναντηθεί με την Ισραηλινή ομόλογό της.

Υπουργός Ενέργειας

CONTINUE READING

Σίγουρα, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, λαμβάνουν ήδη υπόψη αυτά τα δεδομένα και προσπαθούν να βρουν τρόπους συνεργασίας ώστε οι επενδύσεις που πρέπει, να γίνουν με τον βέλτιστο δυνατό και οικονομικό τρόπο για να επωφεληθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και η Κυπριακή Δημοκρατία και οι εταιρείες.

Προσθέτοντας πως γύρω στα μέσα Μαΐου ενδεχομένως θα έχουμε τις πρώτες πληροφορίες για τις ποσότητες στο τεμάχιο Γλαύκος.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR