Armed Conflicts

Γιατί και με ποιό τρόπο η Ρωσία είναι πιθανό να κάνει χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία;

Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχει μια περιρέουσα ατμόσφαιρα και φρασεολογία για το ενδεχόμενο χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων από Ρωσικής πλευράς στην Ουκρανία

Στο πλαίσιο αυτό άρθρο των eurasiantimes.com, αναφέρει τα εξής:

"Η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εάν η χώρα «προκληθεί» από το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο αναπληρωτής πρέσβης της Μόσχας στον ΟΗΕ στο Sky News στις 24 Μαρτίου.

«Αν η Ρωσία προκληθεί από το ΝΑΤΟ, εάν η Ρωσία δεχθεί επίθεση από το ΝΑΤΟ, γιατί όχι, είμαστε μια πυρηνική δύναμη», είπε ο Ντμίτρι Πολυάνσκι όταν ρωτήθηκε αν ο Πρόεδρος Πούτιν είχε δίκιο  στο να υποστηρίξει την προοπτική ενός πυρηνικού πολέμου με αντίκτυπο σε όλο τον  υπόλοιπο κόσμο.

Ο ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης έκανε αυτές τις παρατηρήσεις αφού ο επικεφαλής εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε σε συνέντευξή του στο CNN, ότι ο Πούτιν θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα εάν υπάρχει υπαρξιακή απειλή για τη Ρωσία.

«Δεν είναι σωστό να απειλείς τη Ρωσία και να προσπαθείς να παρέμβεις. Έτσι, όταν έχετε να κάνετε με μια πυρηνική δύναμη, φυσικά και θα  πρέπει να υπολογίσετε όλα τα πιθανά αποτελέσματα της συμπεριφοράς σας», είπε συνεχίζοντας ο Polyanskiy.

Στα τέλη Φεβρουαρίου, ο Πούτιν σε μια τηλεδιάσκεψη με κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους άμυνας, έδωσε εντολή να θέσουν τις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις σε υψηλό επίπεδο συναγερμού  στο πλαίσιο των «επιθετικών σχολίων» που έγιναν από «ανώτατους αξιωματούχους σε κορυφαίες χώρες του ΝΑΤΟ» για τη Ρωσία.Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken καταδίκασε την κίνηση ως «προκλητική» επισημαίνοντας «το ύψος της ανευθυνότητας » αυτής

Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί τους πιστεύουν ότι η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία έδωσε τη δυνατότητα στο Κίεβο να αντισταθεί σκληρά ενάντια στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και ότι ο Πούτιν μπορεί να καταφύγει στην πυρηνική επιλογή λόγω της απογοήτευσής του για τις μεγάλες απώλειες του ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού και την εξάντληση ικανότητας ανανέωσής τους.

Στρατηγικά και Τακτικά Πυρηνικά

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο κίνδυνος στην Ουκρανία δεν είναι η χρήση «στρατηγικών» πυρηνικών όπλων, αλλά «τακτικών» πυρηνικών όπλων με μικρότερες κεφαλές που θα προκαλέσουν τοπική καταστροφή.

Τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα χρησιμοποιούνται για να σπάσουν τη βούληση του εχθρού καταστρέφοντας την ικανότητά του να διεξάγει πόλεμο στοχεύοντας στρατηγικά πλεονεκτήματα όπως σημαντικές πόλεις όπου εδρεύει η κορυφαία ηγεσία μιας χώρας ή βασικές τοποθεσίες παραγωγής, πηγές πρώτων υλών, αποθέματα, μεταφορές και επικοινωνία συστήματα κ.λπ.

Ενώ, τα τακτικά πυρηνικά όπλα αναπτύσσονται για να επιτύχουν γρήγορα κέρδη στο πεδίο της μάχης ενάντια σε αντίπαλες δυνάμεις και επομένως περιορίζονται στην περιοχή των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Οι δύο τύποι όπλων διαφέρουν επίσης ως προς τα συστήματα παράδοσης.

Τα στρατηγικά όπλα παραδίδονται χρησιμοποιώντας πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ενώ τα τακτικά αναπτύσσονται χρησιμοποιώντας συστήματα παράδοσης μικρότερου βεληνεκούς, όπως πυροβολικό, βαλλιστικούς πυραύλους μικρής εμβέλειας, πυραύλους κρουζ ή αεροσκάφη.

Η ισχύς των πυρηνικών κεφαλών  των τακτικών όπλων, μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 1 κιλοτόνου ή λιγότερο ,που ισοδυναμεί με χίλιους τόνους εκρηκτικού TNT και 100 κιλοτόνους.

Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά για να  διαρήξει την άμυνα της Ουκρανίας καταστρέφοντας βασικούς στόχους, όπως αεροδρόμια ή βασικές περιοχές αντίστασης.

Επίσης, μπορεί να είναι δύσκολο για τις ΗΠΑ ή το ΝΑΤΟ να εντοπίσουν ακόμη και τις προετοιμασίες από τη ρωσική πλευρά για μια  επίθεση με τακτικά πυρηνικά όπλα, επειδή αυτά μπορούν να εκτοξευθούν από πολλά οπλικά συστήματα που  χρησιμοποιούν οι ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία, όπως πύραυλοι Iskander, πλοία ή υποβρύχια

Επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι  πύραυλοι κρουζ Kalibr ή ακόμα και τα συμβατικά συστήματα πυροβολικού, όπως το αυτοπροωθούμενο πυροβόλο «Malka» είναι «διπλής ικανότητας», πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να εκτοξεύσουν συμβατικά και πυρηνικά βλήματα

Υπάρχουν ποικίλες εκτιμήσεις για το οπλοστάσιο τακτικών πυρηνικών κεφαλών της Ρωσίας.

Μια πιο πρόσφατη εκτίμηση από ειδικούς από την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων (FAS) υποδηλώνει ότι η Μόσχα έχει περίπου 1.912 τακτικές πυρηνικές κεφαλές που έχουν εκχωρηθεί για παράδοση από τον αέρα, το ναυτικό και το έδαφος.

Από αυτές υπολογίζουν ότι το ρωσικό ναυτικό διατηρεί περίπου 935 κεφαλές, η Πολεμική Αεροπορία μπορεί να έχει περίπου 500 και ο Στρατός μπορεί να έχει 70 κεφαλές για πυραύλους μικρού βεληνεκούς και πυροβολικό

Επίσης, περίπου 380 κεφαλές μπορεί να έχουν διατεθεί στις δυνάμεις αεράμυνας και πυραυλικής άμυνας της Ρωσίας.

Πόσο σοβαρή είναι η απειλή;

Τούτου λεχθέντος, τα ερωτήματα παραμένουν εάν ο Πρόεδρος Πούτιν θα καταφύγει πραγματικά στη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες λένε ότι η Ρωσία έχει μια θεωρία που ονομάζεται «κλιμάκωση για αποκλιμάκωση», η οποία περιλαμβάνει το να κάνεις κάτι δραματικό, όπως η χρήση ενός τακτικού όπλου στο πεδίο της μάχης ή ως επίδειξη κάπου. ή απλώς απειλώντας να το πράξει, φοβίζοντας έτσι την άλλη πλευρά, προκειμένου αυτή να υποχωρήσει.

Τον Ιούνιο του 2020, η Ρωσία δημοσίευσε ένα έγγραφο που περιγράφει την κρατική πολιτική για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Σημειώνει ότι «σε περίπτωση στρατιωτικής σύγκρουσης, η παρούσα Πολιτική προβλέπει την αποτροπή κλιμάκωσης στρατιωτικών ενεργειών και τον τερματισμό τους υπό όρους που είναι αποδεκτοί για τη Ρωσική Ομοσπονδία και/ή τους συμμάχους της».

Ο Πάβελ Λούζιν, ειδικός στη δεξαμενή σκέψης Riddle που μελετά τη Ρωσία, πρότεινε ότι ένα τακτικό όπλο θα χρησιμοποιηθεί πρώτα πάνω από τη θάλασσα ή μια ακατοίκητη περιοχή, ως πράξη εκφοβισμού.

«Μετά από αυτό, εάν ο αντίπαλος εξακολουθεί να θέλει να πολεμήσει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον του αντιπάλου με άμεσο τρόπο», είπε ο Λούζιν.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτό είναι απλώς εκφοβισμός, καθώς η χρήση πυρηνικών όπλων θα είχε ως αποτέλεσμα η  Ρωσία  να χάσει ακόμη και τη μικρή πολιτική υποστήριξη που έχει παγκοσμίως από χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα.

Τέλος ο Ven Bruusgaard του Πανεπιστημίου του Όσλο επεσήμανε  ότι η ανησυχία του Πούτιν για τη δική του θέση στην ιστορία μπορεί να τον αποτρέψει από τέτοιου είδους ενέργεια"

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι όντως υφίσταται ενδεχόμενο χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία από τον Πούτιν και εξηγώ:

Αρχικά η Μόσχα θα μπορούσε να αναγγείλει μια τέτοια πυρηνική δοκιμή στη Σιβηρία σε ακατοίκητη περιοχή ή σε θαλάσσια περιοχή, στον Ειρηνικό λόγου χάρη,  με τα ΜΜΕ της να το προβάλλουν συνεχώς ως πρόβα τζενεράλε για χρήση μελλοντικά στην Ουκρανία.

Παράλληλα η Ρωσική ρητορική στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία θα γινόταν ακόμη ποιό σκληρή σε ορισμένα ζητήματα, ικανοποιώντας ωστόσο τον Ζελένσκι σε άλλα, δίνοντας του περιθώρια διαπραγμάτευσης και διεξόδου, προκειμένου αυτός να  μπορεί  να υπαναχωρήσει υπό την Ρωσική πυρηνική απειλή.

Αν με αυτόν τον τρόπο δεν πετύχαινε ο Πούτιν την επίτευξη συμφωνίας με τον Ζελένσκι που να τον ικανοποιεί ενδεχομένως να προχωρούσε σε δομική τακτικού πυρηνικού όπλου μικρής ισχύος  στην Ουκρανία, χωρίς να στοχοποιήσει μάζα στρατευμάτων ή κατοικημένη περιοχή

Οπωσδήποτε σε αυτήν την περίπτωση, σημαντικότατη ένδειξη θα αποτελούσαν δύο παράμετροι:

Ο πρώτος θα ήταν η μη ύπαρξη ρωσικών στρατευμάτων και Ουκρανικών Ενόπλων δυνάμεων και  ύπαρξη πόλεων-χωριών στην περιοχή που θα γινόταν η ρίψη του χαμηλής ισχύος ρωσικού τακτικού πυρηνικού όπλου.

Η δεύτερη ένδειξη θα ήταν η λήψη μέτρων αυτοπροστασίας των Ρωσικών Ενόπλων δυνάμεων που βρίσκονται στην Ουκρανία από τη χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου , αλλά και η διάταξη μάχης τους, αφού η "αραίωσή τους" από ένα μέτωπο επιχειρήσεων θα υποδήλωνε την πιθανότητα χρήσης τακτικού πυρηνικού όπλου.

Ίδωμεν...

 


 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR