Armed Conflicts

Αυτά δεν τα έχουν υπολογίσει! Οι απροσδόκητες συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν προκάλεσε μόνο μια ανθρωπιστική καταστροφή σκοτώνοντας χιλιάδες, εκτοπίζοντας εκατομμύρια, καταστρέφοντας πόλεις και φέρνοντας πόλεμο στην Ευρώπη, αλλά έχει επίσης εξαπολύσει πολλούς απροσδόκητους δαίμονες. Δύο συνέπειες που είναι εμφανείς σε όλους, είναι η άνευ προηγουμένου ενότητα και η συντριπτική απάντηση της Δύσης και η ξαφνική συνειδητοποίηση ότι, όχι μόνο η ύπαρξη του ΝΑΤΟ αλλά η επέκτασή του προς τα ανατολικά από το 1999 είναι δικαιολογημένη δεδομένου του στρατιωτικού τυχοδιωκτισμού της Ρωσίας από το 2008. Αυτές οι εξελίξεις έχουν ήδη λάβει μεγάλη προσοχή.

CONTINUE READING

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες σημαντικές συνέπειες που θα έχουν μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην παγκόσμια γεωπολιτική, τη διεθνή συνεργασία και τις σχέσεις Ανατολής-Δύσης, οι οποίες δεν λαμβάνουν την προσοχή που τους αξίζει, ίσως από φόβο ότι η αναγνώρισή τους μπορεί να αποδυναμώσει αυτή τη στιγμή την  δυτική ενότητα . 

Σύμφωνα με το nationalinterest,  οι περισσότερες από τις κυρίαρχες εξηγήσεις για το γιατί συμβαίνει αυτός ο πόλεμος βασίζονται, είτε στον κονστρουκτιβισμό είτε στην ψυχολογία. Οι κονστρουκτιβιστές υποστηρίζουν ότι ο Ρώσος πρόεδρος  Πούτιν, έχει ένα όραμα για μια ρωσική αυτοκρατορία που βλέπει τόσο τους Ρώσους όσο και τους Ουκρανούς ως μέλη του ίδιου εθνοθρησκευτικού πολιτισμού - εθνοτικά Σλάβους και θρησκευτικά χριστιανούς ορθόδοξους - που περιγράφεται ως Ruskiiy Mir (κυριολεκτικά Ρωσικός Κόσμος). 

Η κοσμοθεωρία του Πούτιν σε μεγάλο βαθμό, διαμορφώνεται από αυτή την ιδέα. Ο στόχος αυτής της εισβολής είναι να υλοποιήσει αυτή τη φανταστική ταυτότητα στην πραγματικότητα. Η ενσωμάτωση της Ουκρανίας στη Δύση (Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ), θα την χώριζε από το ρωσικό πολιτισμό. Η ρωσική εισβολή είναι, επομένως, για την υπεράσπιση αυτού του κοινού πολιτισμού. 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν και οι σύμμαχοί της, έχουν διατυπώσει τη θεωρία ότι ο Πούτιν έχει τρελαθεί εν μέρει από την απογοήτευση και εν μέρει από την απομόνωση που σχετίζεται με την πανδημία . Αυτή η εισβολή είναι ενδεικτική, ότι έχασε τη λαβή του στη λογική και την πραγματικότητα . Αλλά αυτό δεν είναι πειστικό. Γιατί αν ο Πούτιν είναι πράγματι ένας τρελός που έχει στην κατοχή του πυρηνικά όπλα, τότε γιατί η Δύση τον προκαλεί με καθημερινές ενέργειες που επιδιώκουν να τον τιμωρήσουν και να βλάψουν τη Ρωσία; Θα μπορούσε να προκληθεί να κάνει κάτι τρελό. 

https://youtu.be/03B93TC9uDI

 Πεποίθηση πολλών είναι  ότι, ακόμη και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που υποστηρίζουν ότι είναι τρελός δεν το πιστεύουν. Αν όντως το έκαναν, τότε θα προσπαθούσαν να  τον ησυχάσουν και να μην τον επιδεινώσουν, να βγάλουν «το δάχτυλο του τρελού» από την πυρηνική σκανδάλη. Υπάρχουν πραγματικοί ψυχολόγοι που αρνούνται επίσης αυτή τη θεωρία.

Πιστεύεται ότι τα κονστρουκτιβιστικά επιχειρήματα έχουν αξία. Οι πολιτισμικές και θεολογικές ανησυχίες παίζουν πράγματι ρόλο στη σκέψη του Πούτιν, για το τι κινδυνεύει από την επέκταση του ΝΑΤΟ. Αλλά φαίνεται να υπάρχει μια προσπάθεια, να μην εξεταστεί πώς η επίμονη επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ανατολή και οι στρατιωτικές σχέσεις της Δύσης με την Ουκρανία, μπορεί να έχουν πυροδοτήσει ένα δίλημμα ασφαλείας και τη ρωσική απάντηση. 

Ο καθηγητής John Mearsheimer του Πανεπιστημίου του Σικάγο, είναι η πιο διάσημη φωνή που διατυπώνει αυτό το επιχείρημα. Οι φιλελεύθεροι μπορεί να είναι ευχαριστημένοι με την αναζωπύρωση του ΝΑΤΟ, αλλά πρέπει να ρωτήσουν γιατί ο αλληλεξαρτώμενος κόσμος στον οποίο ζούμε, που τονίζεται τόσο δραματικά από τις πολλές ευκαιρίες για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, δεν απέτρεψε αυτόν τον πόλεμο και γιατί το διαρκώς διευρυνόμενο ΝΑΤΟ μας έφερε στο χείλος του γκρεμού του πολέμου και όχι της ειρήνης. «Η ρητορική του τρελού αποκλείει τη συζήτηση για τις αποτυχίες της φιλελεύθερης τάξης και των φιλελεύθερων θεωριών IR», αναφέρει.

Οι συνέπειες  δεν είναι και τόσο καλές αλλά είναι αρκετά ανησυχητικές.  Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα δαπανήσει πάνω από 110 δισεκατομμύρια δολάρια για αμυντικές δαπάνες και θα αυξήσει τον αμυντικό προϋπολογισμό της στο 2% του ΑΕΠ. Η λίστα αγορών περιλαμβάνει τριάντα πέντε μαχητικά αεροσκάφη F-35A , τα οποία είναι εξοπλισμένα για να μεταφέρουν πυρηνικές βόμβες. 

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης χαιρετίζουν αυτή την εξέλιξη ως αλλαγή παραδείγματος . Οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες θα καταστήσουν τη Γερμανία, την τρίτη μεγαλύτερη αμυντική δαπάνη στον κόσμο μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα. 

Θα έχουμε σύντομα μια μεγάλη ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη στην Ευρώπη; Θέλουμε μια στρατιωτικά ισχυρή και πυρηνικά οπλισμένη Γερμανία; Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποθηκεύσει είκοσι πυρηνικά όπλα στην αεροπορική βάση Buchel  που θα μπορούσαν να κυβερνηθούν από τη Γερμανία.

Η Δύση έχει οπλίσει την οικονομική αλληλεξάρτηση και τα μέσα διεθνούς συνεργασίας όπως το SWIFT . Οι οικονομικές κυρώσεις που επιβάλλονται κατά της Ρωσίας, αποσκοπούν στην καταστροφή της ρωσικής οικονομίας και την κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων. Τα μη δυτικά έθνη όπως η Κίνα και η Ινδία, παρακολουθούν αυτές τις εξελίξεις συνειδητοποιώντας ότι και αυτές θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι των δυτικών κυρώσεων, εάν ποτέ έχουν διαφωνία με τη Δύση. 

Πολλοί φοβούνται ότι αυτό θα πυροδοτήσει πρωτοβουλίες, που θα χωρίσουν τη Δύση από τις υπόλοιπες και θα δημιουργήσουν παράλληλα συστήματα. Ινδία και Ρωσία μιλούν για εμπόριο ρουπίας-ρούβλι και Κίνας-Σαουδικής Αραβίας συζητούν το εμπόριο που βασίζεται στο γιουάν. 

Αυτή η δυσπιστία προς τους διεθνείς θεσμούς, θα μπορούσε να υπονομεύσει περαιτέρω την παγκόσμια οικονομία και να βλάψει τη συνεργασία κατά της κλιματικής αλλαγής, καθώς οι χώρες θα το σκεφτούν δύο φορές πριν εμπλακούν σε θεσμούς που η Δύση θα μπορούσε να οπλίσει εναντίον τους στο μέλλον.

Μια πραγματικότητα που αποκαλύφθηκε από την άνευ προηγουμένου δυτική ενότητα για την υποστήριξη της Ουκρανίας, είναι ο ρατσισμός ή ο λευκός λαϊκισμός εθνικισμός, και η ηθική υποκρισία που στηρίζει τη λεγόμενη φιλελεύθερη τάξη πραγμάτων. Οι πολιτικές απαντήσεις που δεν ήταν ποτέ διαθέσιμες στα θύματα της ρωσικής βαρβαρότητας στη Συρία ή στην Τσετσενία, είναι τώρα διαθέσιμες στους Ουκρανούς. 

Όταν οι Ρώσοι βομβαρδίζουν νοσοκομεία, επιβάλλονται κυρώσεις μετά τις κυρώσεις. Όταν το Ισραήλ βομβαρδίζει ιατρικά κέντρα, οι κυρώσεις ή ακόμα και οι συζητήσεις για κυρώσεις θεωρούνται μη χρήσιμες. Η υποκρισία είναι εμφανής και αναγνωρισμένη . 

Το nationalinterest αναφέρει: «Ουγγαρία και η Πολωνία έχτισαν συρματοπλέγματα για να κρατήσουν έξω τους Σύρους πρόσφυγες, αλλά υποδέχονται τους Ουκρανούς με ανοιχτές αγκάλες. Δηλώσεις από ΜΜΕ και ηγέτες εκφράζοντας αγωνία για τα βάσανα των «πολιτισμένων», μορφωμένων, γαλανομάτηδων Ουκρανών που δεν μοιάζουν με τους Ιρακινούς ή τους Αφγανούς ακούγονται συχνά και συχνά χωρίς καμία απώθηση. Ενώ η δυτική ηγεσία ανέχεται αυτές τις εμφανείς περιπτώσεις φυλετικής υποκρισίας, ο υπόλοιπος κόσμος το λαμβάνει υπόψη. Ενώ η φιλελεύθερη τάξη πραγμάτων μπορεί να λειτουργεί για τους Ουκρανούς τώρα, η αξιοπιστία και η ανθεκτικότητά της, ωστόσο, θα μπορούσαν να μειώνονται παγκοσμίως».

Υπάρχει μια ανησυχητική νέα εξέλιξη που αντιμετωπίζεται θετικά. Η εμφάνιση του δυτικού τζιχαντιστή, του ξένου μαχητή που ταξιδεύει στον κόσμο για να πολεμήσει σε πολέμους με κίνητρο την πολιτική ταυτότητας. Υπάρχουν τώρα πάνω από 20.000 ξένοι μαχητές ήδη στην Ουκρανία. Τι θα γίνει με αυτούς τους μαχητές όταν τελειώσει ο πόλεμος. 

Μερικοί μπορεί να πεθάνουν, να τραυματιστούν και να υποφέρουν από διαταραχή μετατραυματικού στρες. Τι ρόλο θα παίξουν όταν επιστρέψουν σε έθνη που μαστίζονται από φυλετικές διαφορές, αριστερό και δεξιό λαϊκισμό, παρακμάζουσες δημοκρατίες και προβληματικές οικονομίες; Ανοίγουμε μπουκάλια και αφήνουμε ελεύθερα τζίνι που δεν θα είναι εύκολο να τα ξαναβάλουμε.

Ενώ ο παγκόσμιος ορίζοντας φαίνεται ζοφερός, υπάρχει μια ευνοϊκή εξέλιξη για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στο τέλος αυτής της σύγκρουσης, θα έχουμε μια πολύ μειωμένη Ρωσία και  μια πολύ φοβισμένη Ευρώπη. Η πρώτη θα είναι λιγότερο πρόκληση για τις Ηνωμένες Πολιτείες και η δεύτερη θα είναι πιο σταθερά δεσμευμένη στο ΝΑΤΟ, θα έχει περισσότερη ανάγκη από την αμερικανική στρατιωτική παρουσία και ηγεσία. Και μην ξεχνάτε, την αυξανόμενη ζήτηση για αμερικανικά όπλα . Μόνο μεταξύ Φινλανδίας και Γερμανίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη λάβει παραγγελίες για ενενήντα εννέα μαχητικά F-35. 

Ας ελπίσουμε ότι ο πόλεμος θα τελειώσει σύντομα, θα επικρατήσει η λογική και οι απελευθερωμένοι δαίμονες πεθάνουν προτού γίνουν ανεξέλεγκτες κρίσεις.

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR