Economy

Πιο κοντά στην Τουρκία τα Εμιράτα κι εμείς ζούμε....στο "μικρό σπίτι στο λιβάδι"

Προ ημερών στην Βουλή ο κ. Δένδιας είπε πως "χαιρόμαστε οι σύμμαχοί μας να κάνουν συμφωνίες με την Τουρκία" συζητώντας για τα Εμιράτα. 

Και κατά πως φαίνεται η Άγκυρα είπε να μην του χαλάσει χατίρι...

Η Διεθνής Συνομοσπονδία Επενδύσεων και Επιχειρήσεων της Τουρκίας (ULUSKON) επισκέφθηκε το Εμπορικό Επιμελητήριο του Άμπου Ντάμπι. Συζήτησαν για την "αύξηση του εμπορίου και των κοινών επενδύσεων" μέσω της γνωριμίας των επιχειρήσεων του Εμιράτου και της Τουρκίας μεταξύ τους. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στους τομείς της ενέργειας, των κατασκευών, της γεωργίας, της άμυνας, της κλωστοϋφαντουργίας, του ιατρικού εξοπλισμού, των φαρμακευτικών προϊόντων και της εφοδιαστικής, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων των Εμιράτων. 

Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΑΕ ήταν τεταμένες μέχρι πρόσφατα, καθώς οι δύο χώρες βρέθηκαν στις αντίθετες πλευρές πολλών περιφερειακών συγκρούσεων. Υποστήριξαν αντίθετες πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης. Στην Αίγυπτο, η Τουρκία υποστήριξε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα και τον καθαιρεθέντα πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι. Τα ΗΑΕ είναι αντίπαλος της ισλαμιστικής ομάδας και σύμμαχος της σημερινής κυβέρνησης του προέδρου Αμπντέλ αλ-Φάταχ αλ-Σίσι. Η Τουρκία είναι επίσης στενός σύμμαχος του Κατάρ, ενώ τα ΗΑΕ συμμετείχαν στον περιφερειακό αποκλεισμό του κράτους υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας. Η Τουρκία συνεχίζει επίσης να υποστηρίζει τις συριακές ομάδες ανταρτών, ενώ τα ΗΑΕ ευνοούν πλέον την εξομάλυνση με την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. 

Πέρυσι, η Τουρκία και τα ΗΑΕ εξέφρασαν ενδιαφέρον για την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων. 

Τον Φεβρουάριο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε το Άμπου Ντάμπι. Ένα από τα κίνητρα της επίσκεψης ήταν η προσέλκυση χρηματοδότησης από τον Κόλπο για την προβληματική τουρκική οικονομία, ανέφερε τότε ο Amberin Zaman στο Al-Monitor. 

Παρά τις πολιτικές διαφορές, τα ΗΑΕ και η Τουρκία είχαν σημαντικούς οικονομικούς δεσμούς αυτόν τον αιώνα. Οι τουρκικές εταιρείες κατασκευών, ακινήτων και logistics έχουν ισχυρή παρουσία στα ΗΑΕ. Υπάρχει "ανεκπλήρωτη ζήτηση" για την αύξηση των διμερών επενδύσεων, σύμφωνα με έκθεση του Μαρτίου του Ατλαντικού Συμβουλίου με έδρα την Ουάσιγκτον. 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR