Greek-Turkish Relations

Βάρβαρος διακανονισμός! Ρωσικά ΜΜΕ στρώνουν αιγαιοπελαγίτικο τραπέζι σε Τουρκία και Ελλάδα

“Άγκυρα και Αθήνα βρίσκονται επιτέλους στο δρόμο για έναν  φιλικό διαμοιρασμό των παράκτιων υδάτων τους” αναφέρει η Ρωσίδα δημοσιογράφος Σόνα Ρουστάμοβα για ΜΜΕ της χώρας της.

Η ίδια επικαλείται εκτός όλων των άλλων και τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, με την πρόταση της από κοινού εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων του Αιγαίου από την Ελλάδα και την Τουρκία.

“Μια τέτοια πρωτοβουλία των δύο μερών προκάλεσε ανάμικτες αντιδράσεις στο πλαίσιο των υφιστάμενων αντιθέσεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, συμπεριλαμβανομένης της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών και θαλάσσιων περιοχών στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα, όπου έχουν ανακαλυφθεί μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου τα τελευταία χρόνια.

Τώρα, Ελλάδα και Τουρκία, προσπαθούν να βελτιώσουν τις σχέσεις, για τις οποίες, διεξήχθησαν «θετικές και εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις για τρέχοντα θέματα».

Η Τουρκία έχει επανειλημμένα δηλώσει την ετοιμότητά της να «συμφιλιωθεί» και να επιλύσει όλες τις υπάρχουσες αντιθέσεις με την Ελλάδα.

Η χρονιά που πέρασε ήταν  σημαντική στο θέμα της δημιουργίας διμερών σχέσεων. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Τουρκία έχει ξεκινήσει κοινή δουλειά με την ελληνική πλευρά, κύριος στόχος της οποίας είναι η συνεργασία και η υλοποίηση συγκεκριμένων….σχεδίων”, γράφει η ίδια.

“Μια τέτοια κατάσταση φαινόταν αδύνατη χθες, αλλά σήμερα μια τέτοια συνεργασία έχει δυνατότητες”, δήλωσε ο πολιτικός επιστήμονας Yuri Mavashev σε συνέντευξή του στο NEWS.ru.

Παράλληλα, ο ίδιος σημείωσε ότι “αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να είναι κανείς αισιόδοξος σε αυτό το θέμα. Το βασικό ερώτημα είναι εάν τα δύο μέρη θα μπορέσουν να συμφωνήσουν για τους ενεργειακούς πόρους. Υπάρχει μια ευκαιρία για αυτό. Αλλά εγώ δεν θα ήμουν υπερβολικά αισιόδοξος, αφού Τουρκία και  Ελλάδα είναι ανταγωνιστές και μόνο….ειδικές περιστάσεις θα μπορούσαν να τις ωθήσουν την μία προς την άλλη», είπε ο Mavashev.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Άγκυρα επιδιώκει να δημιουργήσει σχέσεις με άλλες χώρες και να ελαχιστοποιήσει τις αντιθέσεις με τα γειτονικά κράτη.

“Σήμερα, παρατηρούνται νέες πραγματικότητες στην περιοχή του Αιγαίου”, δήλωσε ο Oytun Orhan, ειδικός από το Κέντρο Στρατηγικών Μελετών της Μέσης Ανατολής.

CONTINUE READING

Ο ίδιος πιστεύει ότι με φόντο τη σύναψη σχέσεων με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, η Τουρκία δεν ξέχασε την Ελλάδα, αλλά, αντίθετα, άνοιξε τον δρόμο για την έναρξη της συνεργασίας. Μπορούμε να πούμε ότι η Τουρκία δημιουργεί τώρα σχέσεις με εκείνες τις χώρες με τις οποίες είχε πολιτικές διαφωνίες για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε ο Ορχάν.

Ο Ορχάν τόνισε επίσης ότι “βελτιώνονται και οι σχέσεις με την αρμενική πλευρά, ειδικά μετά τη νίκη του Αζερμπαϊτζάν στον δεύτερο πόλεμο στο Καραμπάχ”.

Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένα ζητήματα επιλύονται με στρατιωτική αντιπαράθεση και άλλα με διπλωματία και διαπραγματεύσεις.

Οι ίδιοι ειδικοί σημείωσαν ότι “η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας είναι δυνατή στο πλαίσιο της κλιμάκωσης της έντασης στην Ουκρανία. Αυτό θα μπορούσε να ωθήσει την Άγκυρα, η οποία να ενεργά ως ο κύριος διαπραγματευτής στην περιοχή, ο ρόλος της οποίας αναγνωρίζεται από ολόκληρο τον κόσμο”.

Για ποιες ειδικές καταστάσεις μιλάνε οι συγκεκριμένοι ειδικοί, οι οποίες θα φέρουν δήθεν Ελλάδα και Τουρκία...κοντά και εμείς δεν τις ξέρουμε;

Ποιος είπε άραγε στους Ρώσους ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να μοιραστεί το Αιγαίο με την Τουρκία;

Μήπως οι Τούρκοι προωθούν τον εαυτό τους με τρόπο που προκαλεί το κοινό αίσθημα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και την δύση;

Γιατί η Μόσχα προωθεί την Άγκυρα ως ηγέτιδα δύναμη στην Α.Μεσόγειο και ποια συμφέροντα κρύβονται από πίσω;

ΟΙ ΗΠΑ τι ρόλο παίζουν μαζί με τους Ρώσους ειδικά στο Αιγαίο όλο αυτό το διάστημα;  

Η σχέση Ρωσίας-Τουρκίας, ειδικά μετά το 1920, δυστυχώς μας δείχνει ότι οι δύο πλευρές συμπλέουν σε πολλά ζητήματα στην περιοχή μας, με θύμα τον ελληνισμό.

Τώρα η ρωσική πλευρά, λόγω των εξοντωτικών κυρώσεων της δύσης, και των προβλημάτων διέλευσης ρωσικών πλοίων στα Στενά του Βοσπόρου, επιζητά στενότερη συμμαχία με την Τουρκία, η οποία παίζει το δικό της παιχνίδι με τις ΗΠΑ, πατώντας σε δύο βάρκες.

Η επιτακτική απαίτηση αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών πάντως, από ότι φαίνεται, δεν είναι μόνο τουρκικό αίτημα αλλά υποκρύπτει πιθανότατα και ρωσική σύμπνοια με την Άγκυρα, για ευνόητους λόγους.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR