Armed Conflicts
Updated at:

ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Σε ελληνικά νερά και πάλι το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Χάρι Τρούμαν»

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να συνεχίζεται οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ συνεχίζουν να διατηρούν σημαντικές δυνάμεις στην Ανατολική Μεσόγειο, όλα δείχνουν πως η Ελληνική επικράτεια είναι για τα καλά ενταγμένη στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της Ουάσιγκτον.

CONTINUE READING

Πέρα από τις πτήσεις των μη επανδρωμένων κατασκοπευτικών RQ-4 Global Hawk και των στρατηγικών βομβαρδιστικών Β-52 μέσα από τον εναέριο χώρο της Ελλάδας, δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες από την παρουσία του αμερικανικού αεροπλανοφόρου Χάρι Τρούμαν σε ελληνικά νερά και μάλιστα στο Βόρειο Αιγαίο.

Από εκεί τα 90 μαχητικά F-18, ιπτάμενα ραντάρ Ε-2 και ανθυποβρυχιακά αεροσκάφη, απονηώνονταν φτάνοντας έως τον εναέριο χώρο της Ρουμανίας, όπου διενεργούσαν επί της ουσίας πτήσεις επίδειξης ισχύος και αποφασιστικότητας ώστε να είναι ορατά από τα μέσα συλλογής πληροφοριών της Ρωσίας.

Παράλληλα η Αθήνα είχε δεσμεύσει για ασκήσεις των αμερικανικών F-18 με τη χρήση πραγματικών πυρών, το πεδίο βολής «Καράβια» στο Μυρτώο.

Το μεσημέρι της Κυριακής εντοπίστηκε στα όρια του Κόλπου της Σούδας το αντιτορπιλικό USS Jason Dunham, το οποίο θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πως αποτελεί μέρος της Ομάδας Μάχης του αεροπλανοφόρου Χάρι Τρούμαν.

Την ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου αποτελούν το καταδρομικό USS San Jacinto (CG 56) και τα αντιτορπιλικά USS Bainbridge (DDG 96), USS Cole (DDG 67), USS Gravely (DDG 107), και το USS Jason Dunham (DDG 109), ενώ έχει ενταχθεί σε αυτή και η φρεγάτα HNoMS Fridtjof Nansen (F310).

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο αφού έφυγε από το Βόρειο Αιγαίο, έπλευσε στο Ιόνιο όπου διεξήγαγε ασκήσεις μαζί με το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλς Ντε Γκωλ και στην συνέχεια έπλευσε και πάλι προς νότο, φτάνοντας δυτικά της Πελοποννήσου αλλά σε αρκετά μεγάλη απόσταση από τις ακτές της, σχεδόν στα όρια του FIR Αθηνών με το Ιταλικό.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Πενταπόσταγμα τις επόμενες ημέρες το αμερικανικό αεροπλανοφόρο που χθες κινήθηκε και πάλι νοτίως της Πελοποννήσου και αρκετά κοντά στο Μυρτώο, θα δέσει στη Σούδα αφού πρώτα διενεργήσει μια ακόμα περιπολία δυτικά της Ελλάδας.

Η Αθήνα μάλιστα εξέδωσε την Παρασκευή και την ΝΟΤΑΜ Α0707/22 με την οποία δεσμεύει και πάλι το πεδίο βολής «Καράβια», στο Μυρτώο, έως τις 20 Μαρτίου για πυρά «αέρος-εδάφους» του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Για βολές δηλαδή των μαχητικών του αεροπλανοφόρου.

Η κατάσταση συνεχίζει να είναι σε κάθε περίπτωση για γερά νεύρα και στη Μεσόγειο καθώς οι ρωσικές μονάδες που έχουν «ξεμείνει» στην Ανατολική Μεσόγειο μετά το κλείσιμο των Στενών αριθμούν σε τουλάχιστον 20, μεταξύ των οποίων όπως έχουμε αναφέρει ήδη και σε προηγούμενο δημοσίευμά μας και το βαρύ καταδρομικό Ustinov με τους πυραύλους Basalt που οι ειδικοί χαρακτηρίζουν ως πυραύλους «φονιάδες» αεροπλανοφόρων. Οι ρωσικές μονάδες με μικρές αλλαγές στις τοποθετήσεις τους που έχουν να κάνουν κυρίως με τα καύσιμα που έχουν, είναι ανεπτυγμένες από την περιοχή των ακτών της Συρίας μέχρι νοτιοδυτικά της Κύπρου αρκετά νοτιότερα από το Καστελόριζο.

GALLERY

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR