Το Κίεβο έστειλε στο Βερολίνο μια λίστα με όπλα, οπλικά συστήματα και βοηθητικά όπλα που απαιτούνται για την υπεράσπιση της Ουκρανίας από τη ρωσική εισβολή. Οι πληροφορίες δημοσιεύτηκαν στη γερμανική εφημερίδα SPIEGEL.
Η Ουκρανία ζητά από τη Γερμανία να παράσχει τα ακόλουθα:
- τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, μηχανολογικά τεθωρακισμένα οχήματα, οχήματα αποναρκοθέτησης
- Διάφορα πυροβόλα όπλα, οβιδοβόλα, αυτοπροωθούμενα οβιδοβόλα, όλμοι, αυτοπροωθούμενοι όλμοι.
- Πυραυλικά συστήματα και αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, καθώς και ελαφρά πυραυλικά συστήματα μικρού και μεσαίου βεληνεκούς
- Τεθωρακισμένα οχήματα αναγνώρισης, ελαφρά τεθωρακισμένα οχήματα, σταθμοί αναγνώρισης, οχήματα πολλαπλών χρήσεων, κινητήρες
- Ελικόπτερα μάχης και υποστήριξης, μη επανδρωμένα αεροσκάφη επίθεσης και αναγνώρισης.
- Υποβρύχια, φρεγάτες, κορβέτες, αντιτορπιλικά.
Γερμανία, ΝΑΤΟ και συμμάχους
Η προμήθεια όπλων στην ουκρανική αντίσταση κατά του Ρώσου επιτιθέμενου, δεν είναι το μόνο πράγμα που αποφάσισε να κάνει το Βερολίνο. Αναλύοντας την περίπλοκη κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπίσει η Ευρώπη κάποια στιγμή και για να αποτρέψει την κλιμάκωση της σύγκρουσης, το Βερολίνο έχει εντείνει την υποστήριξή του προς τους Ανατολικούς Συμμάχους.
Αυτή η υποστήριξη περιλαμβάνει τη Λιθουανία, τη Ρουμανία, τις χώρες γύρω από τον Βορρά, τη Βαλτική και τη Μεσόγειο. Στη Λιθουανία, για παράδειγμα, το Βερολίνο έστειλε 900 στρατιώτες για να ενισχύσουν την ανατολική πλευρά. Η Γερμανία είναι σημαντικός δωρητής σε στρατεύματα στη Δύναμη Αντίδρασης του Σώματος του ΝΑΤΟ με 13.700 στρατιώτες.
Η Ρουμανία έχει λάβει υποστήριξη από τη Γερμανία με έξι μαχητικά Eurofighters, τα οποία μαζί με τους Ρουμάνους ομολόγους τους εξασφαλίζουν τον ουρανό πάνω από τη Ρουμανία. Τα θαλάσσια εδάφη ασφαλίστηκαν με πλοία και φρεγάτες που στάλθηκαν από το Βερολίνο, τα οποία εκχωρήθηκαν και πάλι στις Ναυτικές Δυνάμεις του ΝΑΤΟ.
Η Σλοβακία θα λάβει επίσης υποστήριξη από τη Γερμανία. Το Βερολίνο σχεδιάζει να στείλει επιπλέον γερμανικά στρατεύματα στη Σλοβακία, μαζί με ένα πυραυλικό σύστημα αεράμυνας Patriot.
Την προηγούμενη εβδομάδα η Γερμανία αποφάσισε να ανοίξει αποθήκες με παλιά σοβιετικά όπλα από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και το Τείχος του Βερολίνου και να βοηθήσει τους Ουκρανούς στον πόλεμο τους, εναντίον της Ρωσίας με 2.700 μονάδες φορητών συστημάτων αεράμυνας 9K32 Strela-2 που θα παραδοθούν αμέσως στο Κίεβο.
Είναι επίσης γνωστό ότι η Γερμανία συμφώνησε να οπλίσει την Ουκρανία με 1.000 αντιαρματικά όπλα Panzerfaust 3 και 500 πυραύλους Stinger.
Το 9K32 Strela-2 είναι ένας θρύλος στον σοβιετο-αφγανικό πόλεμο, ο οποίος έληξε το 1989 με την αποχώρηση των σοβιετικών στρατευμάτων από την ασιατική χώρα. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, η Αίγυπτος και η Κίνα, καθώς και άλλες τρίτες χώρες με τη βοήθεια της CIA, προμήθευσαν σοβιετικά 9K32 Strela-2 στους μουτζαχεντίν.
Το 9K32 Strela-2 άρχισε να καταρρίπτει σοβιετικά ελικόπτερα Mi και αεροσκάφη χαμηλής πτήσης κατά τη διάρκεια του Σοβιετικού-Αφγανικού πολέμου. Αυτό ενθάρρυνε τους μουτζαχεντίν, και παρόλο που πολλά από τα 9K32 Strela-2 που τους δωρίστηκαν ήταν παλιά ή σπασμένα, η ισορροπία δυνάμεων άρχισε να γέρνει υπέρ των μουτζαχεντίν.
Αυτό το όπλο είναι ένας θρύλος. Έχει συμμετάσχει σε 30 περιφερειακές συγκρούσεις και πολέμους σε όλο τον κόσμο. Το 9K32 Strela-2 MANPADS παράγεται από το 1968 και χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα. Σχεδιάστηκε τέσσερα χρόνια νωρίτερα.
Το 9K32 Strela-2 MANPADS έχει διάμετρο 72 mm και ζυγίζει μεταξύ 10 και 15 kg ανάλογα με τις παραλλαγές. Η μέγιστη εμβέλεια κυμαίνεται από 3.700 έως 4.200 μέτρα. Η μέγιστη ταχύτητα του βλήματος μπορεί να φτάσει τα 500 m / s σε ύψος έως και 2.300 μέτρα.
Η κεφαλή του πυραύλου που εκτοξεύτηκε από το 9K32 Strela-2 MANPADS ζυγίζει ακριβώς 1,15 κιλά. Η κεφαλή εκρήγνυται με κατευθυνόμενη ενέργεια.