Armed Conflicts

Αυτή είναι η γέφυρα που περνούν τα όπλα στην Ουκρανία-Χάρτης

 Είναι ευρέως γνωστό ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ ενισχύουν την Ουκρανία αποστέλλοντας της πολεμικό υλικό.

Στις εικόνες που ακολουθούν αποκαλύπτουμε και την γέφυρα μέσω της οποίας οι Ουκρανοί προμηθεύονται τα όπλα που φτάνουν.

https://twitter.com/Karmabash/status/1499354877947953153

 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία πραγματοποιείται μέσω αυτής της γέφυρας στο συνοριακό πέρασμα Τσοπ, κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Συγκεκριμένα οι Ολλανδοί  στέλνουν  εκτοξευτές πυραύλων για αεράμυνα, οι Εσθονοί στέλνουν αντιαρματικούς πυραύλους Javelin,  οι Πολωνοί και οι Λετονοί στέλνουν πυραύλους εδάφους-αέρος Stinger, οι Τσέχοι στέλνουν πολυβόλα, τυφέκια ελεύθερου σκοπευτή, πιστόλια και πυρομαχικά.

Ακόμη και πρώην ουδέτερες χώρες όπως η Σουηδία και η Φινλανδία στέλνουν όπλα. Και η Γερμανία, από καιρό αλλεργική στην αποστολή όπλων σε ζώνες συγκρούσεων, στέλνει Stingers καθώς και άλλους πυραύλους που εκτοξεύονται από τον ώμο.

Συνολικά, περίπου 20 χώρες - τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όχι όλες - διοχετεύουν όπλα στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσουν τους Ρώσους εισβολείς και να εξοπλίσουν μια εξέγερση, εάν ο πόλεμος φτάσει σε αυτό το σημείο

Ταυτόχρονα, το ΝΑΤΟ μεταφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό και 22.000 επιπλέον στρατεύματα σε κράτη μέλη που συνορεύουν με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, για να τα καθησυχάσει και να ενισχύσει την αποτροπή τους

Η Ευρώπη ενώνεται απέναντι στη Ρωσική απειλή

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έφερε κοντά τις ευρωπαϊκές χώρες όσο ποτέ άλλοτε, για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης απειλής για την ευρωπαϊκή ασφάλεια που παρουσιάζει η Ρωσία του Προέδρου Βλαντιμίρ Β. Πούτιν.

«Η ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα έχει εξελιχθεί περισσότερο τις τελευταίες έξι ημέρες από ότι τις τελευταίες δύο δεκαετίες», υποστήριξε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος του εκτελεστικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τρίτη.

Οι Βρυξέλλες έχουν κινηθεί για να «ευρωπαϊκοποιήσουν» τις προσπάθειες των κρατών μελών να βοηθήσουν την Ουκρανία με όπλα και χρήματα και να βάλουν μια αφετηρία για το μπλοκ ως σημαντικό στρατιωτικό παράγοντα.

Αλλά το αν τα ευρωπαϊκά όπλα θα συνεχίσουν να φτάνουν έγκαιρα στο πεδίο της μάχης της Ουκρανίας για να κάνουν τη διαφορά δεν είναι βέβαιο. Όσο περήφανες κι αν είναι οι Βρυξέλλες για την προσπάθειά τους, είναι μια στρατηγική που κινδυνεύει να ενθαρρύνει έναν ευρύτερο πόλεμο και πιθανά αντίποινα από τον κ. Πούτιν. Η βιασύνη της θανατηφόρας στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία από την Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ, στοχεύει, τελικά, να σκοτώσει Ρώσους στρατιώτες.

Πως βλέπει ο Πούτιν το ΝΑΤΟ 

Ο  Πούτιν βλέπει ήδη το ΝΑΤΟ ως έναν οργανισμό  δεσμευμένο να απειλήσει ή ακόμα και να καταστρέψει τη Ρωσία μέσω της υποστήριξής του προς την Ουκρανία, όπως έχει επαναλάβει στις πρόσφατες ομιλίες του και έχει θέσει σε  συναγερμό τις Ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις , με σκοπό  να προειδοποιήσει την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες για τους κινδύνους παρέμβασης τους

Οι παγκόσμιοι πόλεμοι έχουν ξεκινήσει για μικρότερες συγκρούσεις και η εγγύτητα του πολέμου με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ εγκυμονεί σημαντικούς και μη δυνάμενους να προβλεφθούν κινδύνους 

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, είπε καθώς επισκέφθηκε μια πολωνική αεροπορική βάση.

«Ο πόλεμος του Πούτιν μας επηρεάζει όλους και οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα στέκονται πάντα μαζί για να αμύνονται και να προστατεύουν ο ένας τον άλλον», είπε. «Η δέσμευσή μας στο άρθρο 5, τη ρήτρα συλλογικής μας άμυνας, είναι σιδερένια».

«Δεν πρέπει να υπάρχει χώρος για λανθασμένους υπολογισμούς ή παρεξηγήσεις», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ την περασμένη εβδομάδα. «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ».

Αλλά προς το παρόν ο αγώνας είναι στην Ουκρανία, και ενώ το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καταστήσει σαφές ότι οι στρατιώτες τους δεν θα πολεμούσαν τη Ρωσία εκεί, συμμετέχουν ενεργά στο να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να αμυνθούν.

Δυτικά όπλα στην Ουκρανία και η σημασία της ταχείας ανάπτυξής τους

Δυτικά όπλα εισέρχονται στην Ουκρανία σε σχετικά μεγάλες αλλά άγνωστες ποσότητες τις τελευταίες μέρες. Εάν μπορεί να αναπτυχθού γρήγορα,  αυτό θα έχει αντίκτυπο στις στρατιωτικές επιχειρήσεις

Η ταχύτητα ανάπτυξής τους  είναι ουσιαστική  παράμετρος καθώς προχωρά η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ενώ τα σύνορα της Ουκρανίας με την Πολωνία παραμένουν ανοιχτά. Τα ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να περικυκλώσουν πόλεις και να αποκόψουν το μεγαλύτερο μέρος του ουκρανικού στρατού ανατολικά του ποταμού Δνείπερου, κάτι που θα έκανε τον ανεφοδιασμό πολύ πιο δύσκολο.

Ενώ 21 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ, η προσπάθεια για ταχεία μεταφορά εξοπλισμού και όπλων στην Ουκρανία από την Πολωνία πραγματοποιείται από μεμονωμένες χώρες και επίσημα δεν είναι ούτε  από το ΝΑΤΟ ούτε από την ΕΕ.

Οι Γάλλοι λένε ότι το στρατιωτικό επιτελείο της ΕΕ προσπαθεί να συντονίσει την προώθηση. Η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν το ίδιο, ιδρύοντας κάτι που ονομάζεται, σκόπιμα μειλίχια και ουδέτερα, Διεθνές Κέντρο Συντονισμού Δωρητών.

Είναι αμφίβολο ότι ο κ. Πούτιν θα ξεγελαστεί από το όνομα.

Στην πραγματικότητα, ακόμα κι αν κανένας στρατιώτης του ΝΑΤΟ δεν περάσει ποτέ στην Ουκρανία, και ακόμη κι αν νηοπομπές υλικού οδηγηθούν στα σύνορα από ανομοιόμορφο προσωπικό ή μισθοφόρους με απλά φορτηγά, οι ευρωπαϊκές προμήθειες όπλων είναι πιθανό να θεωρηθούν στη Μόσχα ως όχι και τόσο συγκαλυμμένη επέμβαση του ΝΑΤΟ.

Η παροχή όπλων  στην Ουκρανία για να επιτρέψει την αντίσταση στη μύτη της ματωμένης Ρωσίας είναι καλή ιδέα, «αλλά όλο περισσότερο αναρωτιέσαι πώς θα απαντήσει ο Πούτιν», δήλωσε ο Malcolm Chalmers, αναπληρωτής διευθυντής του Royal United Services Institute, ενός ερευνητικού ινστιτούτου για την άμυνα.

«Τι θα συμβεί αν επιτεθεί στην άλλη πλευρά των συνόρων; Καταδιώκουμε τρομοκράτες πέρα ​​από τα σύνορα, γιατί όχι και αυτούς;».

Από τη ρωσική σκοπιά, οι στρατιωτικοί βετεράνοι του ΝΑΤΟ που είναι τώρα μισθοφόροι  που βοηθούν τους Ουκρανούς και τους εκπαιδεύουν, είπε ο κ. Τσάλμερς, «μπορεί να θεωρηθούν από τη Μόσχα ως το δυτικό ισοδύναμο των «μικρών πρασίνων», των Ρώσων στρατιωτών χωρίς διακριτικά ο οποίος κινήθηκε για πρώτη φορά για να προσαρτήσει την Κριμαία.

Έπειτα, υπάρχει πάντα η πιθανότητα ρωσικών αεροσκαφών να παρεκκλίνουν στον εναέριο χώρο του ΝΑΤΟ καθώς προσπαθούν να αποτρέψουν συνοδείες ή να κυνηγήσουν ουκρανικά αεροπλάνα.

Κάτι παρόμοιο συνέβη τη μοναδική φορά που μια χώρα του ΝΑΤΟ κατέρριψε ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-24, κοντά στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας το 2020.

Περισσότερες προμήθειες πυραύλων εδάφους-αέρος όπως Stingers και αντιαρματικών όπλων όπως το Javelin είναι ζωτικής σημασίας, όπως και ο ασφαλής εξοπλισμός επικοινωνιών, ώστε η ουκρανική κυβέρνηση να συνεχίσει να βρίσκεται σε επαφή με τον στρατό και τον λαό της, εάν οι Ρώσοι καταργήσουν το Διαδίκτυο. είπε ο Ντάγκλας Λουτ, πρώην αντιστράτηγος και Αμερικανός πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ.

«Στο έδαφος του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να είμαστε  όπως το Πακιστάν», είπε, τροφοδοτώντας τους Ουκρανούς , όπως  το Πακιστάν προμήθευε τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, αποθηκεύοντας υλικό στην Πολωνία και οργανώνοντας γραμμές ανεφοδιασμού.

Το ευρωπαϊκό ταμείο που χρησιμοποιείται για την αγορά θανατηφόρων όπλων ονομάζεται European Peace Facility.
Το ταμείο είναι δύο ετών και έχει σκοπό, τουλάχιστον, να αποτρέψει τις συγκρούσεις και να ενισχύσει τη διεθνή ασφάλεια.

Έχει οικονομικό ανώτατο όριο 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ — περίπου 6,4 δισεκατομμύρια δολάρια — για τον επταετή προϋπολογισμό 2021 έως 2027. Εάν η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερα χρήματα, η Ε.Ε. είπε αξιωματούχος, μπορεί να παρασχεθούν

Η στρατιωτική συμβολή των χωρών στον πολεμο στην Ουκρανία

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Τσεχία, η Εσθονία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Πολωνία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη στείλει ή εγκρίνουν σημαντικές παραδόσεις στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, καθώς και εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ άλλα κράτη μέλη παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια και υποδέχονται πρόσφυγες.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Mateusz Morawiecki, υποσχέθηκε στην Ουκρανία να παράσχει δεκάδες χιλιάδες οβίδες και πυρομαχικά πυροβολικού, αντιαεροπορικούς πυραύλους, ελαφρούς όλμους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναγνώρισης και άλλα όπλα αναγνώρισης. Η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Μολδαβία υποδέχονται επίσης χιλιάδες Ουκρανούς που φεύγουν από τον πόλεμο.

Η Σουηδία, που δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ανακοίνωσε ότι θα στείλει στην Ουκρανία 5.000 αντιαρματικά όπλα, 5.000 κράνη, 5.000 τεμάχια αλεξίσφαιρων γιλέκων  και 135.000 μερίδες τροφίμων συν περίπου 52 εκατομμύρια δολάρια για τον ουκρανικό στρατό.

Η Φινλανδία, ομοίως, δήλωσε ότι θα παραδώσει 2.500 τουφέκια εφόδου και 150.000 φυσίγγια για αυτά, 1.500 αντιαρματικά όπλα και 70.000  μερίδες τροφίμων

Αλλά το ΝΑΤΟ έχει επίσης κινηθεί για να ενισχύσει απότομα την αποτροπή του στα κράτη μέλη στην ανατολική του πλευρά, για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία δεν θα δοκιμάσει τη δέσμευση του ΝΑΤΟ στη συλλογική άμυνα.

Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναπτύξει 15.000 επιπλέον στρατεύματα στην Ευρώπη — 5.000 στην Πολωνία, 1.000 στη Ρουμανία και 1.000 στις Βαλτικές χώρες — ενώ δεσμεύουν άλλα 12.000 στρατεύματα, εάν χρειαστεί, στη Δύναμη Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, που χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στη συλλογική άμυνα.

Η Ουάσιγκτον έχει επίσης αναπτύξει περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα στη Ρουμανία, την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής.

Σε άλλα παραδείγματα της ταχείας προσπάθειας του ΝΑΤΟ να ενισχύσει τα ανατολικά της σύνορα, η Γαλλία έστειλε την πρώτη της δόση στρατευμάτων στη Ρουμανία τη Δευτέρα, για να οδηγήσει ένα νέο τάγμα του ΝΑΤΟ εκεί και παρείχε μαχητικά αεροσκάφη Rafale στην Πολωνία.

Η Γερμανία, η οποία είναι ήδη ηγετικό έθνος ενός τάγματος του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία, έχει στείλει άλλους 350 στρατιώτες και οβίδες εκεί, έξι μαχητικά αεροσκάφη στη Ρουμανία, μερικά στρατεύματα στη Σλοβακία και δύο ακόμη πλοία στις θαλάσσιες περιπολίες του ΝΑΤΟ.

Το Βερολίνο είπε επίσης ότι θα στείλει μια συστοιχία πυραύλων Patriot και 300 στρατιώτες για να τον χειριστούν στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ, αλλά δεν διευκρίνισε πού.

Η Βρετανία, το ηγετικό έθνος του τάγματος του ΝΑΤΟ στην Εσθονία, έχει στείλει άλλους 850 στρατιώτες και περισσότερα τανκς Challenger εκεί, συν 350 επιπλέον στρατεύματα στην Πολωνία.

Έχει επίσης θέσει άλλα 1.000 στρατιώτες σε ετοιμότητα για να βοηθήσει με τους πρόσφυγες και έστειλε άλλα τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη στην Κύπρο, ενώ έστειλε δύο πλοία στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Καναδάς έχει στείλει περίπου 1.200 στρατιώτες, μονάδες πυροβολικού και ηλεκτρονικού πολέμου στη Λετονία, καθώς και άλλη φρεγάτα και αεροσκάφος αναγνώρισης, ενώ θέτει 3.400 στρατιώτες σε ετοιμότητα για τη Δύναμη Αντίδρασης.

Η Ιταλία έστειλε οκτώ μαχητικά αεροσκάφη στη Ρουμανία και έθεσε σε ετοιμότητα 3.400 στρατιώτες, ενώ οι Ολλανδοί έστειλαν 100 στρατιώτες στη Λιθουανία και 125 στη Ρουμανία και ανέθεσαν οκτώ μαχητικά αεροσκάφη στα καθήκοντα του ΝΑΤΟ.

Η Δανία στέλνει μια φρεγάτα στη Βαλτική Θάλασσα και θα στείλει 200 στρατιώτες και θα αναπτύξει τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη στη Λιθουανία και μερικά στην Πολωνία για να υποστηρίξει την αεροπορική αποστολή του ΝΑΤΟ, ενώ η Ισπανία έχει στείλει τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη στη Βουλγαρία και πλοία για θαλάσσιες περιπολίες.

Αυτό δεν είναι η  πλήρης λίστα, αλλά δίνει μια ένδειξη της σοβαρότητας με την οποία το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει την απειλή περαιτέρω ρωσικής επίθεσης ή διάχυσης του πολέμου στο έδαφος του ΝΑΤΟ.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με  καταστάσεις το μέγεθος των οποίων είχε υποεκτιμήσει

Πρώτον δεν εκτιμήθηκε σωστά από τις Ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών η έκταση και η ένταση της Ουκρανικής αντίστασης στα πεδία των μαχών, η οποία αποδεικνύεται ισχυρή και πείσμων

Δεύτερον η Μόσχα δεν πίστευε ότι θα αντιμετώπιζε τέτοια θύελλα  πάσης φύσεως κυρώσεων, οικονομικών, εμπορικών, αθλητικών , πολιτιστικών , πολιτικοστρατιωτικών, κλπ, σε βάρος της από την Δυση

Τρίτον ο Πούτιν υπολόγιζε σε διάσπαση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ βάσει των ενεργειακών και οικονομικών συμφερόντων της κάθε χώρας με τη Ρωσία, γεγονός που όχι μόνο δεν συνέβη αλλά έγινε ακριβώς το αντίθετο, ένωσε όλες τις Δυτικές χώρες εναντίον του

Τέταρτον και πάρα πολύ βασικό για τις μελλοντικές εξελίξεις, η Ρωσία αυτοπαγιδεύτηκε σε έναν πόλεμο πόλεων με την Ουκρανία , με  πολλές απώλειες και με χρονοβόρο έκβαση.

Όσο όμως χρονικά επιμηκείνονται οι επιχειρήσεις, τόσο αυξάνεται η Ουκρανική αντίσταση, κυρίως Δυτικά του Δνείπερου, όπου αναμένεται να φθάσουν οι στρατιωτικές ενισχύσεις που προανάφερα

Τα παραπάνω είτε θα αναγκάσουν τη Ρωσία να οριοθετήσει τις φιλοδοξίες της για κατάκτηση της Ουκρανίας ανατολικά του Δνείπερου συμπεριλαμβανομένου του Κιέβου, είτε  θα προχωρήσει σε κατάληψη όλης  της Ουκρανίας, κάτι που είναι πολύ αμφιβολο αν θα επισυμβεί, αφού θα περιέλθει σε αυξημένο πόλεμο τριβής ακόμη και ανταρτοπόλεμο σε πόλεις της Δυτικής Ουκρανίας που τυχόν  θα μπορέσει να  καταλάβει

Το θέμα είναι μήπως έχοντας ο Πούτιν να αντιμετωπίσει πολλές απώλειες στο στρατότ του από τους Ουκρανούς, μετά  την ενίσχυση με όπλα Ευρωπαϊκών χωρών , στραφεί εναντίον τους απειλώντας τες με στρατιωτικές επιχιερήσεις ή με το μοιραίο πάτημα του λάθος κουμπιού, των Πυρηνικών

 

 

 

 

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR