Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε σήμερα Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022, στη Συζήτηση και Ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του Σχεδίου Νόμου του ΥΠΕΘΑ για τις κυρώσεις Συμφωνιών και Τεχνικής Διευθετήσεως μεταξύ Ελλάδος, Κύπρου και Υπουργείων Ιταλίας και Ισραήλ.
Ειδικότερα εξετάσθηκαν:
«Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση ασφάλειας, προστασίας και υπηρεσιών σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και λοιπά αθλητικά γεγονότα».
«Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης στον τομέα του Αθλητισμού μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν».
«Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας στον τομέα του αθλητισμού μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κινεζικής Ομοσπονδίας ατόμων με αναπηρίες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας».
«Κύρωση της Τεχνικής Διευθέτησης στον τομέα της ακαδημαϊκής έρευνας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας, εκπροσωπούμενου από τη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ), και του Υπουργείου Άμυνας της Ιταλικής Δημοκρατίας, εκπροσωπούμενου από το Στρατιωτικό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών (CEMISS)».
«Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με την ανταλλαγή και αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών».
«Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Άμυνας του Κράτους του Ισραήλ σχετικά με τη συνεργασία στους τομείς της υδρογραφίας και της ωκεανογραφίας».
Κατά την ομιλία του, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης επεσήμανε τα εξής:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.
Σέβομαι απολύτως την Κοινοβουλευτική διαδικασία. Το ξέρετε, αλλά επιτρέψτε μου να κάνω την εκτίμηση ότι μία μέρα μετά από μία εκτενέστατη εφ’ όλης της ύλης συζήτηση σχετικά με την εισβολή στην Ουκρανία και τη γεωπολιτική αναταραχή που πλέον έχει επιφέρει στο απόλυτο αυτή η δραματική εξέλιξη και αναφορικά με τον προσανατολισμό των γεωπολιτικό της χώρας, σε επίπεδο Πολιτικών Αρχηγών και μάλιστα σε ένα απολύτως σωστό ως προς την κρισιμότητα της περίστασης ύφος από όλους, εκτιμώ ότι μία μέρα μετά να ερχόμαστε με αφορμή την κύρωση τριών Συμφωνιών που είναι μια πολύ τεχνική συζήτηση εξ αντικειμένου την αναπτύσσουμε όλα αυτά τα ζητήματα σε επίπεδο βέβαια κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, είναι περιττή. Είναι λίγο πλεονασματική διαδικασία.
Εκτιμώ, σέβομαι το δικαίωμα της κάθε παράταξης να αναπτύξει τα επιχειρήματά της. Δεν θα υπεισέλθω σε αυτά. Θα γίνω λίγο πιο βαρετός, για να ολοκληρωθεί η συζήτηση και να αποφανθεί το Σώμα εάν κυρώνει αυτές τις τρεις συμφωνίες.
Θα πω μόνο κάτι σχετικά με το ζήτημα που αναφέρθηκε, σχετικά με τις καθυστερήσεις στη διαδικασία κύρωσης αυτών των συνθηκών. Ναι, είναι γενικότερα ένα πρόβλημα.
Έκανα την πρότασή μου χθες στη συζήτηση στην Επιτροπή, να ορίζετε ένα ανώτατο χρονικό όριο εντός του οποίου να έρχονται οι συνθήκες στη Βουλή για να κυρώνονται.
Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να το συζητήσει και να το αποφασίσει το Σώμα. Απλά θα πω, θα δώσω τα στοιχεία της περιόδου 2015 – 2019, όπου κυρώθηκαν συνολικά είκοσι διεθνείς Συμφωνίες αρμοδιότητας Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Μία διεθνής συμφωνία το 2015, δώδεκα το 2016, τρεις το 2017 και τέσσερις Διεθνείς Συμφωνίες το 2018. Παράλληλα την εν λόγω περίοδο υπεγράφησαν εξήντα μία Διεθνείς Συμφωνίες. Άρα εξήντα μία διεθνείς συμφωνίες υπογεγραμμένες αρμοδιότητας του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι να έρθουν το Σώμα προς κύρωση. Επομένως, η καθυστέρηση ήταν ένα πρόβλημα που υπήρχε ανέκαθεν.
Θα έλεγα ότι έγινε ίσως λίγο πιο έντονο το πρόβλημα κατά το έτος 2021 όταν λόγω “Covid” τηρήθηκαν μέτρα περιορισμού του νομοθετικού έργου στο απολύτως απαραίτητο. Το καταλαβαίνετε και γιατί άλλωστε και αυτό επέτεινε την καθυστέρηση, αλλά οι διαδικασίες άλλες φορές είναι χρονοβόρες διότι απαιτείται μια επικαιροποίηση των οικονομικών στοιχείων σε ετήσια βάση με βάση τον εκάστοτε προϋπολογισμό, άλλος ένας λόγος καθυστέρησης.
Αν συμφωνήσουμε όμως θεωρώ σε επίπεδο κοινοβουλευτικής διαδικασίας να βάλουμε ένα απώτατο χρονικό όριο θα αποφύγουμε δυσάρεστες και ολίγον κωμικές περιπτώσεις συμβάσεων που έρχονται προς κύρωση έξι και επτά χρόνια και οκτώ μετά την υπογραφή τους. Αυτό δεν περιποιεί τιμή στη νομοθετική μας διαδικασία και στην, αν θέλετε, αξιοπιστία του ίδιου του ελληνικού κράτους δεδομένου ότι οι συμβάσεις έχουν και αντισυμβαλλόμενα μέρη, άλλους διεθνείς δρώντες αντισυμβαλλόμενους και όπως καταλαβαίνετε δεν χαίρονται ιδιαίτερα για αυτές τις καθυστερήσεις.
Σε κάθε περίπτωση σπεύδω να σας εξηγήσω όπως έκανα και εχθές κάπως συνοπτικά τις τρεις Διεθνείς Συμφωνίες αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας που εισάγονται πλέον σήμερα προς ψήφιση στην Ολομέλεια. Αφού εχθές αποφάνθηκε η Διαρκής Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας.
Πρώτον, η τεχνική διευθέτηση του τομέα της ακαδημαϊκής έρευνας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας εκπροσωπούμενο από την ΣΕΘΑ, Σχολή Εθνικής Άμυνας, με το Υπουργείο Άμυνας της ιταλικής Δημοκρατίας εκπροσωπούμενο από το Στρατιωτικό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών. Είχε υπογραφεί στις 29/11/17 στην Αθήνα.
Όσον αφορά λοιπόν στην πρώτη αυτή εδώ επιδιώκεται ο καθορισμός των όρων και της διαδικασίας που θα διέπει τη συνεργασία στον ακαδημαϊκό τομέα της ΣΕΘΑ αφενός και του Στρατιωτικού Κέντρου Στρατηγικών Μελετών της Ιταλίας αφετέρου. Είναι μια τεχνική διευθέτησης η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει συνεργασία και αμοιβαία ενημέρωση για τα αμυντικά προγράμματα μεταξύ των δύο μερών.
Επίσης τονίζεται η προσήλωση των μερών σε ένα κοινό ακαδημαϊκό όραμα και αξίες. Παρέχεται η δυνατότητα ανταλλαγής προσκλήσεων για διάφορων ειδών εκδηλώσεις, διαφόρων ειδών εκδηλώσεις με σκοπό την περαιτέρω προώθηση συνεργασίας τους.
Καθιερώνεται η υποχρέωση παροχής υποστήριξης και κάθε δυνατής συνδρομής και διευκόλυνσης από αμφότερα τα μέλη σε κάθε ερευνητή που έχει αναλάβει την διεξαγωγή έρευνας στο άλλο μέρος.
Ρυθμίζονται ζητήματα χρηματοδότησης της συνεργασίας αυτής, κάλυψη των εξόδων των πραγματοποιούμενων αμυντικών δραστηριοτήτων. Καθορίζεται το νομικό καθεστώς Στρατιωτικού και Πολιτικού προσωπικού του Κράτους αποστολής κατά την παραμονή του στο κράτος υποδοχής για την εκτέλεση κάποιου έργου στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας.
Είναι προφανές ότι μέσα από αυτή τη συμφωνία αναβαθμίζεται ο ρόλος της ΣΕΘΑ ως κορυφαίος επιστημονικός φορέας επί θεμάτων, εκ των κορυφαίων μάλλον φορέων επιστημονικών επί θεμάτων αμυντικής πολιτικής και εθνικής στρατηγικής.
Αναβαθμίζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο και το κύρος των Ενόπλων Δυνάμεών μας, τα κορυφαία στελέχη των οποίων ως γνωστόν φοιτούν στη ΣΕΘΑ. Επίσης από τη δραστηριότητα που θα αναπτυχθεί μεταξύ των μερών αναμένεται βάσιμα να ληφθούν χρήσιμες γνώσεις, εμπειρία και τεχνογνωσία που θα μπορούν όλα αυτά να αξιοποιηθούν από τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Τέλος, ασφαλώς πρόκειται για μία δραστηριότητα εξωστρέφειας των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν νομίζω ότι η συνεργασία με την Ιταλία που σας είπα είναι κακό ή βλαπτικό για το εθνικό συμφέρον ζήτημα, δεδομένου ότι οι Ιταλοί είναι και εταίροι στη Μεσόγειο, είναι και εταίροι και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ και όπως και να το κάνουμε πρέπει να ζητούμε κάθε τρόπο προσέγγισης με αυτές τις χώρες με τις οποίες λίγο – πολύ μοιραζόμαστε αυτές τις αντιλήψεις για την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.
Το επιχείρημα ότι μιλούν με τους Τούρκους άρα να μην συνεργαζόμαστε μαζί τους για εμένα δεν ευσταθεί. Αντιθέτως ένας λόγος παραπάνω να επιδιώκουμε προσέγγιση και συνεργασία μαζί τους είναι και αυτός, το ότι δηλαδή έχουνε σχέσεις με την Τουρκία ή εμπορικές συναλλαγές. Ο καθένας άλλωστε προωθεί τα δικά του συμφέροντα και εμείς προωθούμε τα δικά μας και η προσέγγιση με την Ιταλία νομίζω τα εξυπηρετεί.
Όσον αφορά στη δεύτερη συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία όπου επιδιώκεται η εξειδίκευση κανονισμών προστασίας των ανταλλασσόμενων διαβαθμισμένων πληροφοριών μεταξύ της χώρας μας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εδώ καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και οι προϋποθέσεις που διέπουν την αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών, πρέπει να δημιουργείται και δημιουργείται ένα κοινό πλαίσιο μεταξύ των μερών προς τη διαβάθμιση ασφαλείας, τα λαμβανόμενα μέτρα προστασίας, διαβίβαση, πρόσβαση, αναπαραγωγή, μετάφραση αλλά και καταστροφή όταν χρειάζεται των διαβαθμισμένων εγγράφων και εν γένει πληροφοριών.
Θεσπίζονται ειδικότεροι κανόνες σχετικά με τη σύναψη διαβαθμισμένων συμβάσεων από τα μέρη. Καθορίζεται η ακολουθητέα διαδικασία σε περίπτωση που διαπιστωθεί τυχόν παραβίαση ασφαλείας.
Προφανώς στη Συμφωνία αντικατοπτρίζονται οι άριστες σχέσεις μεταξύ της χώρας μας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Καλύπτεται ένα σημαντικό νομικό κενό που υφίσταται στον τομέα, τον ιδιαίτερα νευραλγικό τομέα της αμοιβαίας προστασίας και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των δύο χωρών.
Και προφανώς η υπογραφή, νομίζω δεν αμφιβάλει κανείς για αυτό, συμβάλλει καταλυτικά στην εδραίωση στενότερης συνεργασίας αναφορικά με θέματα ανταλλαγής πληροφοριών και εκτιμήσεων επί γεγονότων κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ των δύο χωρών.
Έτσι αναβαθμίζονται περαιτέρω οι σχέσεις μας την Κύπρο. Είναι γνωστή η αδερφική, όχι η στρατηγική σχέση, η αδερφική σχέση μεταξύ των δύο χωρών στη γεωπολιτική σκακιέρα και στο σύνθετο γεωπολιτικό περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου. Και προφανώς διά αυτής της συμφωνίας προάγονται επιπλέον και οι επιδιώξεις και οι στοχεύσεις της στρατιωτικής διπλωματίας όπως έχουν καταγραφεί στο πλαίσιο της Πολιτικής Εθνικής Άμυνας.
Τρίτη και τελευταία η Συμφωνία, υπόσχομαι ότι θα μιλήσω λιγότερο από τον κύριο Παπαναστάση που έκανε 10 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα για να πει τρία όχι. Σεβαστό. Εντάξει, έπρεπε να πει τα δικά σας.
Τρίτη Συμφωνία, η Συμφωνία με το κράτος του Ισραήλ. Καθορισμός πλαισίου και γενικών όρων που διέπουν τη συνεργασία Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και του Υδρογραφικού Κλάδου του Ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού. Προφανώς αφορά στον καθορισμό των επί μέρους τομέων συνεργασίας των μερών. Στη ρύθμιση ζητημάτων διακίνησης και ανταλλαγής πληροφοριών. Συμβάλει στην ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας και στην προστασία του περιβάλλοντος στην ευρύτερη και ευαίσθητη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, διευκολύνει ανταλλαγή πληροφοριών και υλικού μεταξύ των μερών και από κοινού ανάπτυξη και εκτέλεση προγραμμάτων στα πεδία της ωκεανογραφίας και υδρογραφίας.
Προφανώς μέσα από αυτή τη Συμφωνία αντικατοπτρίζεται για άλλη μία φορά η άριστη σχέση, η στρατηγική σχέση Ελλάδας και Ισραήλ και θεσπίζεται συνεργασία σε έναν επιπλέον τομέα, πέραν των υφισταμένων.
Και νομίζω ότι είναι καλό γενικώς ότι, καθότι αυτές οι υπηρεσίες θα έλεγα, διοικητικά υπάγονται στο Πολεμικό Ναυτικό των δύο χωρών, είναι άλλη μία, να το πω έτσι, ευκαιρία προσέγγισης των αντιστοίχων κλάδων των δύο χωρών.
Επομένως, συνολικά εκτιμούμε και νομίζω απέδειξα όσο καλύτερα μπορούσα ότι από τις Συμφωνίες αυτές προάγονται και ικανοποιούνται τόσο οι επιδιώξεις της Στρατιωτικής Διπλωματίας, της ιδιαίτερα εντατικής Στρατιωτικής Διπλωματίας, που άλλωστε αποτυπώνεται για το αποτέλεσμα στις συμφωνίες αυτές, αλλά και της Εξωτερικής Πολιτικής της χώρας, όπως αυτές έχουν ήδη καταγραφεί στο πλαίσιο της Π.Ε.Α, (Πολιτικής Εθνικής Άμυνας).
Οι ανωτέρω συμφωνίες και οι διευθετήσεις ως εκ τούτου κρίνονται προφανώς ωφέλιμες για τη χώρα μας και γι’ αυτό σας καλώ χωρίς να επεκταθώ σε άλλα ζητήματα, να ψηφίσουμε τα Σχέδια Νόμου που τις κυρώνουν.