World
Updated at:

Ο Ακάρ έβαλε τέλος στις συζητήσεις για την Συνθήκη του Μοντρέ: Θα εφαρμόσουμε τρία σημεία

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Hulusi Akar επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι και οι δύο χώρες είναι γειτονικές με την Τουρκία δια θαλάσσης σχετικά με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και πήρε την σκυτάλη για την Συνθήκη του Μοντρέ από τις χθεσινές αποφάσεις.

Δηλώνοντας ότι υπήρξαν ανεπιθύμητα γεγονότα, ο Ακάρ είπε, «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις με θλίψη και ανησυχία. Οι θάνατοι που συνέβησαν μας στεναχωρούν. Έχουμε εξαιρετικά θετικές σχέσεις με την Ουκρανία και τη Ρωσία. Σεβόμαστε και συνεχίζουμε να σεβόμαστε την κυριαρχία, τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών, ιδιαίτερα των γειτόνων μας. Ελπίζουμε ότι θα βρεθούν κάποιες ειρηνικές και διπλωματικές λύσεις το συντομότερο δυνατό», είπε.

Υπενθυμίζεται πάντως πως όπως ανέφερε χθες ο Στρατηγός Τζούμης η απόφαση της Τουρκίας να κλείσει τα Στενά είναι ήσσονος σημασίας

Ο Ακάρ μίλησε για τη Σύμβαση για τα Στενά του Μοντρέ, η οποία ήρθε στην ημερήσια διάταξη με τον πόλεμο:

 

– Με τα χρόνια, το καθεστώς Montreux συνεχίστηκε με μεγάλη επιτυχία. Η εν λόγω συμφωνία είναι επωφελής για όλες τις παρόχθιες χώρες, αλλά ρυθμίζει επίσης την είσοδο και την έξοδο άλλων χωρών. Με κάθε τρόπο, η διάβρωση του Μοντρέ και η επιδείνωση του status quo δεν θα ωφελήσουν κανέναν. Βλέπουμε όφελος στην προστασία του Μοντρέ. Συνεχίζουμε το έργο μας σε αυτό το πλαίσιο.

– Θεωρούμε ωφέλιμο για όλα τα μέρη να συμμορφωθούν με τους κανόνες που έχουν τεθεί από τη Συνθήκη του Montreux. Επιθυμία μας είναι αυτά τα προβλήματα να επιλυθούν το συντομότερο δυνατό με ειρηνικές μεθόδους και διπλωματικά μέσα και να επικρατήσει ξανά ειρήνη και ηρεμία στην περιοχή.

– Ως χώρα με τη μεγαλύτερη ακτή στη Μαύρη Θάλασσα, διατηρήσαμε αυτή την αντίληψη ως αρχή. Σε όλες τις συναντήσεις μας, ως Τουρκία, κάναμε μια προσπάθεια να διατηρήσουμε την ειρήνη, την ηρεμία και το ασφαλές περιβάλλον στη Μαύρη Θάλασσα. Ως Τουρκία, έχουμε εξετάσει όλα τα θέματα σε αυτό το πλαίσιο μέχρι σήμερα. Το βλέπουμε με τον ίδιο τρόπο και σε αυτή την περίπτωση. Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα άρθρα 19, 20 και 21 της Σύμβασης για τα Στενά του Μοντρέ, όπως κάναμε μέχρι τώρα.

 

Άρθρο 19 Σε καιρό πολέμου, εάν η Τουρκία δεν βρίσκεται σε πόλεμο, τα πολεμικά πλοία απολαμβάνουν πλήρη ελευθερία διέλευσης και μετ' επιστροφής (μεταφοράς) στα Στενά, υπό τους ίδιους όρους με αυτούς που ορίζονται στα άρθρα 10 έως 18.

Ωστόσο, τα πολεμικά πλοία οποιουδήποτε εμπόλεμου κράτους θα απαγορευόταν να διέρχονται από τα Στενά. στο βαθμό που, σε περιπτώσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 25 αυτής της Σύμβασης, μια αμοιβαία συμφωνία που δεσμεύει την Τουρκία, η οποία συνήφθη σε κράτος που δέχεται επίθεση στο πλαίσιο του Συμφώνου της Κοινωνίας των Εθνών, καταγράφηκε (καταχωρήθηκε) και δημοσιεύθηκε σύμφωνα με με τις διατάξεις του άρθρου 18 του παρόντος Συμφώνου. Εξαιρούνται από αυτό οι περιπτώσεις ενίσχυσης που γίνονται σύμφωνα με τη συμφωνία ενίσχυσης.

Στις εξαιρετικές περιπτώσεις που ορίζονται στην παραπάνω παράγραφο, δεν ισχύουν οι περιορισμοί που ορίζονται στα άρθρα 10 έως 18. Παρά την απαγόρευση διέλευσης στην παράγραφο 2 ανωτέρω, τα πολεμικά πλοία που ανήκουν σε εμπόλεμα κράτη, είτε είναι παράκτια είτε όχι, και τα οποία έχουν εγκαταλείψει τους λιμένες ελλιμενισμού, μπορούν να επιστρέψουν σε αυτούς τους λιμένες. Απαγορεύεται στα πολεμικά πλοία των εμπόλεμων κρατών να επιχειρούν οποιαδήποτε κατάληψη, άσκηση δικαιώματος ελέγχου (επίσκεψη) και οποιαδήποτε άλλη εχθρική ενέργεια στα Στενά.

 

Άρθρο 20 Σε καιρό πολέμου, εάν η Τουρκία βρίσκεται σε πόλεμο, οι διατάξεις των άρθρων 10 έως 18 δεν εφαρμόζονται. Η Τουρκική Κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ενεργήσει πλήρως όπως επιθυμεί σχετικά με τη διέλευση των πολεμικών πλοίων.

 

Άρθρο 21 Η Τουρκία έχει το δικαίωμα να εφαρμόσει τις διατάξεις του άρθρου 20 της παρούσας Σύμβασης εάν η Τουρκία θεωρεί ότι απειλείται από επικείμενη απειλή πολέμου. Πολεμικά πλοία που είχαν περάσει από τα Στενά πριν από την Τουρκία χρησιμοποίησαν την εξουσιοδότηση που χορηγείται από την παραπάνω παράγραφο και έτσι εγκατέλειψαν τα λιμάνια ελλιμενισμού θα μπορούν να επιστρέψουν στα λιμάνια αυτά.

Ωστόσο, αποφασίστηκε επίσης ότι η Τουρκία ενδέχεται να μην μπορεί να απολαύσει αυτό το δικαίωμα από τα πλοία του κράτους του οποίου η συμπεριφορά μπορεί να οδήγησε στην εφαρμογή αυτού του άρθρου. Εάν η Τουρκική Κυβέρνηση ασκήσει την εξουσία που της ανατίθεται από την πρώτη παράγραφο παραπάνω, θα αποστείλει ειδοποίηση για το θέμα αυτό στα Υψηλά Συμβαλλόμενα Μέρη και στον Γενικό Γραμματέα της Κοινωνίας των Εθνών.

Εάν το Συμβούλιο της Κοινωνίας των Εθνών, με πλειοψηφία δύο τρίτων, αποφασίσει με πλειοψηφία δύο τρίτων ότι τα μέτρα που έλαβε κατ' αυτόν τον τρόπο η Τουρκία δεν δικαιολογούνται, και η πλειοψηφία των Υψηλών Συμβαλλόμενων Μερών, που έχουν υπογράψει την παρούσα Σύμβαση, συμφωνεί με την ίδια γνώμη, η Τουρκική Κυβέρνηση, με τα μέτρα αυτά, θα αρνηθεί να αφαιρέσει κάθε μέτρο που μπορεί να έχει ληφθεί σύμφωνα με το Άρθρο 6 της παρούσας Σύμβασης.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR