World
Updated at:

Ομάδες αεροπλανοφόρων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Ιταλίας στη Μεσόγειο αντιμετωπίζουν ρωσικά καταδρομικά (Βίντεο)

Τρία ρωσικά καταδρομικά κατευθυνόμενων πυραύλων έχουν παραταχθεί σε όλη τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο Θάλασσα για να αντιμετωπίσουν τρεις ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων του ΝΑΤΟ, προκαλώντας ανησυχία στο Πεντάγωνο, δήλωσε την Τρίτη αξιωματούχος της αμερικανικής άμυνας στο USNI News.

Από τη Δευτέρα, τα τρία καταδρομικά κλάσης Slava επιχειρούσαν στο Αιγαίο Πέλαγος και γύρω από αυτό - το RTS Moskva (121) στη Μαύρη Θάλασσα, το RFS Varyag (011) νότια της Ιταλίας και το RTS Marshal Ustinov (055) στα ανοικτά των ακτών της Συρίας, κοντά στη ναυτική βάση της Ρωσίας στην Ταρτούς.

Το Moskva εδρεύει στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ το Marshal Ustinov ταξίδεψε από τον Βόρειο Στόλο και το Varyag από τον Στόλο του Ειρηνικού. Το Ustinov και το Varyag εισήλθαν στη Μεσόγειο από τα αντίθετα άκρα νωρίτερα αυτό το μήνα.

Τα τρία 11.500 τόνων Slavas σχεδιάστηκαν γύρω από εκτοξευτές που μπορούν να φιλοξενήσουν 16 αντιπλοϊκούς πυραύλους κρουζ SS-N-12 Sandbox - ο καθένας έχει περίπου το μέγεθος ενός τηλεφωνικού στύλου. Αναπτυγμένα τη δεκαετία του 1970, τα Slavas και τα Sandbox σχεδιάστηκαν για να αντιμετωπίζουν τα αεροπλανοφόρα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, κατακλύζοντάς τα με έναν καταιγισμό πυραύλων κρουζ υψηλής ταχύτητας για να βυθίζουν τα πλοία.

Η θέση των καταδρομικών γύρω από το Αιγαίο αποτελεί επιπλοκή για τις αμερικανικές, ιταλικές και γαλλικές ομάδες κρούσης αεροπλανοφόρων που επιχειρούν στη Μεσόγειο τις τελευταίες εβδομάδες.

Το USS Harry S. Truman (CVN-75), τα συνοδευτικά του και η Carrier Air Wing 1 έχουν λάβει εντολή από τον υπουργό Άμυνας Lloyd Austin από τα τέλη Δεκεμβρίου να παραμείνουν σε σταθμό στην περιοχή, καθώς οι εντάσεις μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας έχουν αναζωπυρωθεί λόγω των ρωσικών στρατευμάτων που συγκεντρώνονται στα ρωσικά σύνορα. Στη Μεσόγειο επιχειρούν επίσης το αεροπλανοφόρο ITS Cavour (CVH-550) του Ιταλικού Ναυτικού F-35B και το αεροπλανοφόρο FS Charles de Gaulle (R 91) του Γαλλικού Ναυτικού και τα συνοδευτικά τους.

Καθώς οι Ρώσοι έχουν συγκεντρώσει ναυτικά μέσα στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, οι ΗΠΑ έχουν διοχετεύσει επιπλέον καταδρομικά και αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων στον 6ο Στόλο των ΗΠΑ. Από την Τρίτη, οι ΗΠΑ έχουν περίπου δώδεκα πολεμικά πλοία κατευθυνόμενων πυραύλων που επιχειρούν στην περιοχή, όπως καταλαβαίνει το USNI News.

Τέσσερα αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων της ανατολικής ακτής - τα USS Donald Cook (DDG-75), USS Mitscher (DDG-57), USS The Sullivans (DDG-68) και USS Gonzalez (DDG-66) - έφυγαν από τις ΗΠΑ τον περασμένο μήνα ως ανεξάρτητες αποστολές.

"Καθ' όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής τους, θα συμμετάσχουν σε μια σειρά θαλάσσιων δραστηριοτήτων για την υποστήριξη του 6ου Στόλου των ΗΠΑ και των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ", δήλωσε το Ναυτικό στο USNI News.

Τα πλοία αυτά εντάχθηκαν στα προωθημένα USS Ross (DDG-71), USS Roosevelt (DDG-80), USS Porter (DDG-78) και USS Arleigh Burke (DDG-51), καθώς και στις συνοδείες του CSG Harry S. Truman.

Ενώ τα ρωσικά όπλα φαίνονται επιβλητικά, τα καταδρομικά και τα αντιτορπιλικά Aegis διαθέτουν πιο εξελιγμένα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας που υπερτερούν των ρωσικών όπλων της δεκαετίας του 1970 και του 1980. Ο κίνδυνος για τα πλοία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ είναι εάν τα αντιπυραυλικά συστήματα υπερασπίσεως υπερφορτωθούν με τον αριθμό των όπλων που εκτοξεύουν οι Ρώσοι και τα πλοία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ξεμείνουν από αναχαιτιστικά, όπως αναφέρει το USNI News.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αρχηγός Ναυτικών Επιχειρήσεων Ναύαρχος Μάικ Γκίλντεϊ δήλωσε ότι το αμερικανικό Ναυτικό είναι προετοιμασμένο να αλληλεπιδράσει με το ρωσικό Ναυτικό στην περιοχή.

"Επιχειρούμε μέσα και γύρω από τους Ρώσους και τους Κινέζους όλη την ώρα. Οπότε αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο", δήλωσε την Παρασκευή, όταν ρωτήθηκε για τα ρωσικά καταδρομικά από δημοσιογράφους.
"Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, η πιθανότητα για λάθος υπολογισμό είναι μεγαλύτερη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο εκπαιδεύουμε με πολύ υψηλά πρότυπα, ώστε όταν βρίσκουμε τα πλοία μας σε τέτοιες καταστάσεις οι [διοικητές] να ενεργούμε με τρόπο που δεν είναι προκλητικός και να επικοινωνούμε πολύ ξεκάθαρα ότι δεν είμαστε καουμπόηδες εκεί έξω. Οι προθέσεις μας είναι να είμαστε υπεύθυνοι επαγγελματίες εκεί έξω".

Εν τω μεταξύ, ως απάντηση στη δήλωση της Ρωσίας ότι οι ουκρανικές περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ είναι ανεξάρτητες δημοκρατίες, το Πεντάγωνο στέλνει περισσότερες δυνάμεις στο ανατολικό μέτωπο του ΝΑΤΟ.

 

https://www.youtube.com/watch?v=Hnl1FwocQAU

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR