Ο γαλλικός αμυντικός όμιλος Naval Group ξεκίνησε θαλάσσιες δοκιμές για την όγδοη και τελευταία φρεγάτα FREMM Lorraine του Γαλλικού Ναυτικού, η οποία αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς την παράδοσή της.
Όπως αποκαλύφθηκε, οι θαλάσσιες δοκιμές έχουν προγραμματιστεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες στα ανοικτά των ακτών της Βρετάνης.
Το σκάφος είναι το δεύτερο εξοπλισμένο με προηγμένες δυνατότητες αεράμυνας (FREMM DA).
Αυτή η συνεδρία θα επιτρέψει τη δοκιμή της απόδοσης των συστημάτων πρόωσης και πλοήγησης του πλοίου. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθούν αρκετές αποστολές για τη δοκιμή όλων των συστημάτων.
«Αυτή η πρώτη θαλάσσια δοκιμή είναι μια πολύ σημαντική στιγμή, ειδικά καθώς αυτή είναι η τελευταία φρεγάτα της σειράς FREMM. Είναι η πρώτη φορά που το πλοίο βρίσκεται στη θάλασσα. Αυτό το ορόσημο συμβολίζει επίσης τρία χρόνια προκαταρκτικής εργασίας με τις ομάδες και τους συνεργάτες μας. Χάρη στις ανταλλαγές από την αρχή αυτού του προγράμματος το 2005, το FREMM DA Lorraine φέρει τις πιο πρόσφατες και αποτελεσματικές τεχνολογίες επί του σκάφους», σχολίασε ο Didier Trehin, διευθυντής του Naval Group.
Το πλοίο, το οποίο καθελκύστηκε τον Νοέμβριο του 2020, έχει προγραμματιστεί για παράδοση φέτος.
Το πρόγραμμα FREMM προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ορίζει ο τελευταίος Στρατιωτικός Σχεδιασμός Νόμος (LPM).
Επτά FREMM έχουν ήδη παραδοθεί στο Γαλλικό Ναυτικό μεταξύ 2012 και 2021 (Ακουιτανία το 2012, Προβηγκία το 2015, Λανγκεντόκ το 2016, Ωβέρνη τον Απρίλιο του 2017, Βρετάνη τον Ιούλιο του 2018, Νορμανδία τον Ιούλιο 2 Απριλίου 2019 και η Αλσατία τον Νοέμβριο του 2021).
Η πρώτη φρεγάτα FREMM ενισχυμένης αεράμυνας Alsace
Η πρώτη φρεγάτα πολλαπλών αποστολών με ενισχυμένη ικανότητα αεράμυνας Alsace έγινε δεκτή σε ενεργό υπηρεσία τον Νοέμβριο του περασμένου έτους.
Στις 22 Νοεμβρίου, η πρώτη φρεγάτα πολλαπλών αποστολών με ενισχυμένη ικανότητα αεράμυνας (FREMM-DA) Alsace έγινε δεκτή σε ενεργό υπηρεσία στο Γαλλικό Ναυτικό.
Η Alsace είναι η έβδομη φρεγάτα πολλαπλών αποστολών που εντάχθηκε στις τάξεις του Γαλλικού Ναυτικού. Με μήκος 142 μέτρα και πλάτος 20 μέτρα, η νέα φρεγάτα μπορεί να φτάσει σε μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβων.
Η νέα φρεγάτα διαθέτει προηγμένα οπλικά συστήματα, όπως πολυλειτουργικό Ραντάρ Heracles, Πύραυλους ASTER 15/30, Πύραυλους Exocet MM40, Τορπίλες MU 90, και έχει αυξημένη απόδοση του συστήματος μάχης και των επικοινωνιών.
Η υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Florence Parly παρέλαβε το Alsace στις 16 Απριλίου 2021, όταν η φρεγάτα έφτασε στο λιμάνι της Τουλόν μετά από διαδοχικές δοκιμές στην αποβάθρα και στη θάλασσα.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι το Γαλλικό πολεμικό Ναυτικό είναι άκρως σύγχρονο και οι φρεγάτες του είναι νεότατες φέροντας ότι ποιό σύγχρονο υπάρχει στον τομέα της τεχνολογίας
Το άκρως ενδιαφέρον είναι ότι 2 από τις οκτώ φρεγάτες τύπου FREM, που παραδόθηκαν την τελευταία 10ετία, είναι αυξημένων δυνατοτήτων και ενισχυμένης αεράμυνας, γεγονός το οποίο είναι υπερπολύτιμο σε επιχειρήσεις σε ανοικτές θάλασσες, αφού δύναται να παρέχει προστασία από την εχθρική αεροπορία και σε άλλα φίλια σκάφη τα οποία δρουν στη θαλάσσια περιοχή, το εύρος της οποίας καλύπτει με το βεληνεκές των αντιαεροπορικών πυραύλων τους.
Αυτό αντιλαμβανόμαστε ότι επιχειρησιακά αναβαθμίσει επαγωγικά λόγω της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας και τις ναυτικές δυνατότητες της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στο κεντρικό Αιγαίο και συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Λήμνου-Λέσβου-Χίου- Σάμου-Ικαρίας-Μυκόνου-Άνδρου-Τήνου-Κέας-Εύβοιας -Σποράδων-Αγίου Ευστρατίου-Λήμνου.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα μάλιστα παρατηρούμε διάφορες ασκήσεις να πραγματοποιεί το τουρκικό ναυτικό μαζί με την τουρκική πολεμική αεροπορία στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή του κεντρικού Αιγαίου, ως απότοκο της προσπάθειας της Άγκυρας να θεμελιώσει δικαιώματα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα εκεί.
Επιπλέον η ύπαρξη μιας και μόνο τέτοιας Γαλλικής φρεγάτας στην προαναφερθείσα θαλάσσια περιοχή, σε συγκερασμό με τους Patriot της Σκύρου, αλλά και τα μαχητικά αεροσκάφη μας σε Λάρισα-Νέα Αγχίαλο και Σκύρο, θα δημιουργήσει ένα αδιαπέραστο τείχος για την τουρκική πολεμική αεροπορία και το τουρκικό ναυτικό.
Φυσικά τα παραπάνω εαν και εφόσον απαιτηθεί και μέχρις ότου οι Ελληνικές υπερσύγχρονες Bel@hara, ενταχθούν στο πολεμικό ναυτικό μας.