Armed Conflicts
Updated at:

Λεπτές γεω-οικονομικές ισορροπίες- Πόσο...παγωμένος τελικά είναι ο Nord Stream 2;

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς ουσιαστικά πάγωσε τη διαδικασία έγκρισης του συνδέσμου ύψους 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ζητώντας από το Υπουργείο Οικονομικών, να αποσύρει την εκτίμησή του ότι το έργο δεν αποτελεί απειλή για την ασφάλεια του εφοδιασμού. Χωρίς αυτό, ο φορέας εκμετάλλευσης του αγωγού που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία παρακάμπτοντας την Ουκρανία, δεν μπορεί να λάβει την πιστοποίηση που απαιτείται για την έναρξη λειτουργίας.

Η γερμανική αντασφαλιστική εταιρεία Munich Re ακύρωσε τη σύμβαση του Nord Stream 2 όπως ανέφερε προ ολίγου το Bloomberg.

CONTINUE READING

Η Γερμανία υποστηρίζει εδώ και καιρό ότι ο αγωγός είναι εμπορικό έργο, αλλά άλλαξε πορεία αφότου ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε ότι αναγνωρίζει δύο αυτοαποκαλούμενες αυτονομιστικές δημοκρατίες στην ανατολική Ουκρανία. Υπέγραψε επίσης μια διαταγή για να στείλει αυτό που αποκάλεσε «ειρηνευτικές δυνάμεις» στις δύο αποσχισθείσες περιοχές, μια δραματική κλιμάκωση της αντιπαράθεσης της Ρωσίας με τη Δύση για την Ουκρανία.

«Η κατάσταση σήμερα είναι ριζικά διαφορετική», είπε ο Σολτς σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο την Τρίτη. «Οπότε πρέπει να επανεκτιμήσουμε την κατάσταση δεδομένων των τελευταίων εξελίξεων, όσον αφορά το Nord Stream 2».

Στη Γερμανία όμως δεν πέρασε καλά – καλά ένα εικοσιτετράωρο και παραδέχτηκαν, ότι το πάγωμα του έργου Nord Stream 2, δεν σημαίνει ότι δεν θα τεθεί ποτέ σε λειτουργία! Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας και αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ.

«Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Γερμανίας να αναστείλει την πιστοποίηση του Nord Stream 2, δεν σημαίνει ότι δεν θα δρομολογηθεί ποτέ», δήλωσε ο επικεφαλής του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας.

Ο Nord Stream 2 έχει διχάσει τις ευρωπαϊκές χώρες, με τα ανατολικά έθνη να εκφράζουν ανησυχίες ότι θα έδινε στη Ρωσία ακόμη μεγαλύτερη πολιτική μόχλευση στην περιοχή και θα εξαλείψει την Ουκρανία για έσοδα από τη μεταφορά φυσικού αερίου. Η Ρωσία είναι ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, με τυπικά περίπου το ένα τρίτο των ροών να διακινούνται μέσω ουκρανικών αγωγών.

Η Ευρώπη παλεύει με μια ενεργειακή κρίση, με τη Ρωσία να διατηρεί περιορισμένες ροές από το καλοκαίρι και να περιορίζει τις πωλήσεις στην αγορά spot. Η Gazprom PJSC επίσης απέτυχε να γεμίσει τους αποθηκευτικούς της χώρους στην ΕΕ πριν από το χειμώνα και χωρίς το Nord Stream 2, το μπλοκ μπορεί να δυσκολευτεί να δημιουργήσει ξανά αποθέματα.

Στο Πενταπόσταγμα αναφέραμε : Γερμανία: Δεν μπορεί να προχωρήσει ο αγωγός Nord Stream 2-Β. Κοψαχείλης: Πρακτικά δεν σημαίνει κάτι.

Βέβαια όπως μας διευκρινίζει, ο γνωστός αναλυτής επί θεμάτων γεω-επιχειρηματικότητας κ. Βασίλης Κοψαχείλης αυτό στην παρούσα φάση δεν σημαίνει πρακτικά τίποτα!

"Η έννοια "λεπτοί διπλωματικοί χειρισμοί" στην πράξη.

Ανακοινώθηκε μόλις, ότι η Γερμανία αναστέλλει την πιστοποίηση του αγωγού NordStream II.

1. Ο αγωγός δεν είναι μέρος ακόμα της ενεργειακής τροφοδοσίας της Ευρώπης, άρα πρακτικά δεν σημαίνει κάτι.

2. Είναι νομικά τόσο σύνθετο ζήτημα και πολιτικά τόσο απρόθυμοι οι Ρώσοι, που ο αγωγός για να πιστοποιηθεί και να δοθούν οι σχετικές άδειες θα χρειάζονταν πολλοί μήνες, ίσως και χρόνια...

Αυτό που φαίνεται ωστόσο, είναι η αποφασιστική στάση των Γερμανών για σκληρά μέτρα.

Το διεθνοπολιτικό θέατρο σε όλο του το μεγαλείο!!!" 

αναφέρει σε σχόλιό του.... 

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας με τίτλο : Τι σημαίνει για τον East Med το γερμανικό "φρένο" στον Nord Stream 2, αναφέραμε ότι οι Τούρκοι από την πλευρά τους  αισθάνονται πολύ ικανοποιημένοι από την απόσυρση της στήριξης των ΗΠΑ στην κατασκευή του East-Med, δίνοντας ως εξήγηση ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν ως κύριο μέλημα την Τουρκία, αλλά  το πως να σταματήσουν την ισχυροποίηση της Ρωσίας στη Μεσόγειο λόγω της Συρίας, την ώρα που προετοιμάζονταν για τον πραγματικό αγώνα τους ενάντια στην  Κίνα.

Ο εν λόγω αγωγός εφόσον κατασκευαζόταν θα έλυνε σε σημαντικό βαθμό το ενεργειακό πρόβλημα της ΕΕ, ανεξαρτητοποιώντας της ενεργειακά από την Ρωσία ,αλλά και από το υγροποιημένο αέριο το οποίο με πλοία μέσω λιμανιών θα την εφοδίαζαν Αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες, είτε από την Αίγυπτο, η οποία δεν ανήκει στην ΕΕ, είτε από αυτές τις ίδιες τις ΗΠΑ, όπως έπραξαν πρόσφατα .

Η άρση της στήριξης των ΗΠΑ  προς τον East-Med εξάλλου , είχε διαφανεί νωρίτερα, λόγω  της ενεργειακής ώσμωσης Αιγύπτου-Ιορδανίας-Λιβάνου και Αιγύπτου-Ισραήλ, την οποία πατρονάρουν οι ΗΠΑ. 

Οι ΗΠΑ δεν θέλουν όπως και η Ρωσία μια ανεξάρτητη ενεργειακά ΕΕ και αυτός είναι ο βασικότερος ίσως  λόγος απόσυρσης της στήριξης τους στον East-Med, με δεύτερο την μη διασάλευση της ειρήνης στη ΝΑ Μεσόγειο μεταξύ Τουρκίας -Ελλάδας-Κύπρου λόγω της κατασκευής του υποψιών αγωγού.

Η Ελλάδα θα πρέπει να προσεγγίσει άμεσα την Αίγυπτο για κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου Αιγύπτου-Κρήτης, ως εναλλακτική λύση σε περίπτωση μη ευόδωσης του East-Med.

Να αναφέρουμε, ότι  αν η ΕΕ θέλει να θεωρείται υπερδύναμη θα πρέπει να διασφαλίσει δύο βασικά πράγματα:

Το πρώτο είναι η ενεργειακή της ανεξαρτησία-ίδε East-Med και το δεύτερο είναι ο δικός της ανεξάρτητος αμυντικός βραχίονας, ο Ευρωστρατός. Διαφορετικά θα σέρνεται πίσω από ΗΠΑ και Ρωσία, ακολουθώντας τις εξελίξεις και υπομένοντας τις συνέπειες, χωρίς να χαράσσει την δική της Παγκόσμια πολιτική.

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR