Ξένα ΜΜΕ, αναφέρουν ότι οι ΗΠΑ, μετά την χθεσινή ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου για αναγνώριση των αυτοαποκαλούμενων Ρωσόφωνων δημοκρατιών, και την ταχεία προέλαση ρωσικών δυνάμεων, ανησυχούν σοβαρά για "ύποπτα" σχέδια των Ρώσων σχετικά με τον Ουκρανό πρόεδρο Β.Ζελένσκι.
Στον εναέριο χώρο της Πολωνίας, σε κοντινή απόσταση από τα σύνορα με την περιοχή Lviv της Ουκρανίας, το βράδυ της 22ας Φεβρουαρίου, καταγράφηκε αυξημένη δραστηριότητα της αμερικανικής αεροπορίας.
Δυτικοί χρήστες του Διαδικτύου ανακάλυψαν αμερικανικά μεταφορικά αεροσκάφη Bell V-22 Osprey (αεροσκάφος που συνδυάζει τα ατομικά πλεονεκτήματα ενός αεροσκάφους και ενός ελικοπτέρου ενώ θεωρείται ότι μεταφέρουν ειδικές δυνάμεις).
Συγκεκριμένα, ένα Boeing C-17 Globemaster III και ένα ζευγάρι Lockheed Martin MC-130J Super Hercules έκαναν κύκλους κοντά στα Πολωνο-Ουκρανικά σύνορα.
Πολλοί “ειδικοί” που παρακολούθησαν τα γεγονότα με ενδιαφέρον ανέφεραν ότι δύο μεταφορικά αεροσκάφη MC-130J Super Hercules έκαναν κύκλους στα ουκρανικά σύνορα.
Την ίδια στιγμή ελικοφόρα αεροσκάφη V-22 Osprey βρίσκονταν επίσης στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με τον λογαριασμό στο Twitter του Κάιλ Γκλεν.
Όλο αυτό το σκηνικό ελάμβανε χώρα αμέσως μετά από συνεδρίαση του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας και την υπογραφή διαταγμάτων από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την αναγνώριση της ανεξαρτησίας των ρωσόφωνων δημοκρατιών όπως αυτοαποκαλούνται.
Δυτικές πηγές ανέφεραν ότι τα αμερικανικά στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη είναι τάνκερ που παρέχουν καύσιμα σε άλλα αεροσκάφη.
Ρωσικά ΜΜΕ, αναφέρουν με εύσχημο τρόπο, την πιθανή διεξαγωγή ειδικής επιχείρησης από αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στο έδαφος της Ουκρανίας.
Υπάρχουν πληροφορίες ότι η Ουάσιγκτον φοβάται για την ζωή του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelensky και ως εκ τούτου τον προτρέπουν να εγκαταλείψει επειγόντως το Κίεβο, μετακομίζοντας στο Lviv το συντομότερο δυνατό για λόγους ασφαλείας, καθώς μια γενικευμένη « ρωσική εισβολή πρόκειται να ξεκινήσει».
Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς ισχύει σε όλα αυτά, αλλά είναι πολύ πιθανό οι ΗΠΑ, να ανησυχούν για την ουκρανική πολιτική ηγεσία, λόγω της παρουσίας Ρώσων κατασκόπων στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με τις πραγματικές προθέσεις του Κρεμλίνου, και σταματάμε εκεί καθώς δεν υπάρχουν νέες πληροφορίες.
Ρωσικές βάσεις στις ρωσόφωνες περιοχές θα είναι το επόμενο βήμα της Μόσχας
Ο Γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι δεν γνώριζε τίποτα για την εικαζόμενη προέλαση ρωσικών δυνάμεων στις ρωσόφωνες δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ τη νύχτα, ενώ δεν επιβεβαίωσε αυτές τις αναφορές.
«Αυτή η απόφαση θα ληφθεί ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης, ανάλογα με τις εκκλήσεις των αρχηγών αυτών των δημοκρατιών, με βάση τη σκοπιμότητα», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει ανάγκη για τέτοιες ενέργειες τώρα.
"Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά: ο κύριος στόχος είναι να σωθούν ζωές και να διασφαλιστεί η ασφάλεια του πληθυσμού ο οποίος υπόκειται συνεχώς σε προκλήσεις και επιθετικές ενέργειες από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας", τόνισε ο ίδιος αφήνοντας ουσιαστικά όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη, εάν χρειαστεί, να αναπτύξει στρατιωτικές βάσεις στις ρωσόφωνες περιοχές, προκαλώντας οργή στην δύση.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής του ρωσικού ΥΠΕΞ Αντρέι Ρουντένκο, η συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και των αυτονακυρηχθέντων δημοκρατιών DPR και LPR, συνεπάγεται την παροχή στρατιωτικής βοήθειας και τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων.
“Η Ρωσία είναι έτοιμη, εάν χρειαστεί, να αναπτύξει στρατιωτικές βάσεις στις Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ (DNR και LNR)”, δήλωσε ο Αντρέι Ρουντένκο, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας στους δημοσιογράφους την Τρίτη.
«Δεν έγινε ακόμη λόγος για βάσεις, αλλά αν χρειαστεί θα γίνει ό,τι απαιτείται», είπε ο ίδιος, τονίζοντας ότι το διάταγμα για την αναγνώριση των DPR και LPR συνεπάγεται μια τέτοια πιθανότητα.
Σημείωσε ότι η συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και των Ρωσόφωνων προβλέπει το δικαίωμα κατασκευής στρατιωτικών βάσεων στο έδαφος των δύο μερών, καθώς και την παροχή στρατιωτικής βοήθειας από την Μόσχα.
«Ένα σημαντικό σημείο, είναι ότι η συμφωνία ορίζει την πρόθεση των μερών να συνεργαστούν στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, για την προστασία της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ασφάλειας, μεταξύ άλλων παρέχοντας αμοιβαία την απαραίτητη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής, καθώς και την παροχή του δικαιώματος να κατασκευαστούν και να χρησιμοποιηθούν στρατιωτικές υποδομές και στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός της», είπε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Rudenko, η συμφωνία προβλέπει τη σύναψη χωριστών συμφωνιών για στρατιωτική συνεργασία.
«Τα συμβαλλόμενα μέρη δεσμεύονται να μην συμμετέχουν σε κανένα μπλοκ ή συμμαχία που στρέφεται εναντίον κανενός από αυτά», πρόσθεσε.
Τα μέρη καθόρισαν επίσης την ανάγκη σύναψης χωριστών συμφωνιών για τα κρατικά σύνορα μεταξύ και την προστασία τους.
Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι περισσότεροι από 80.000 κάτοικοι της “Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ”, αναχώρησαν για τη Ρωσία στο πλαίσιο της εκκένωσης.
“Επίσης η συνθήκη της Ρωσίας με τις “Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ” προβλέπει τη χρήση του ρωσικού ρουβλίου από αυτές”, πρόσθεσε ο Ρουντένκο.
«Προβλέπεται ότι η Ρωσική Ομοσπονδία θα λάβει αποτελεσματικά μέτρα για τη διατήρηση και τη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών και τραπεζικών συστημάτων του DPR και του LPR, με βάση το γεγονός ότι το ρωσικό ρούβλι είναι το μέσο πληρωμής στην επικράτεια των δημοκρατιών», τόνισε ο Ρώσος διπλωμάτης, αφήνοντας την σαφή εντύπωση μιας προετοιμασίας για προσάρτηση της Α.Ουκρανίας στην Ρωσία.
Η Μόσχα θα το πάει το σχέδιο της μέχρι τέρμα, σε μια επανάληψη της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014, ενώ οι αντιδράσεις της δύσης “φουντώνουν” συνεχώς, και αναμένονται να είναι σκληρές στην ρωσική οικονομία.
Το πιο επικίνδυνο όμως θα ήταν να ξεφύγει αυτή η σύγκρουση από τις ρωσόφωνες δημοκρατίες και να επεκταθεί σε ουκρανικό έδαφος, αφού τότε όλα τα σενάρια θα ήταν μέσα στο παιχνίδι.