Russia
Updated at:

Ο Πούτιν ενέκρινε την εισαγωγή ρωσικών στρατευμάτων σε Ντονιέτσκ-Λουγκάνσκ-Που θα οδηγήσει η απόφαση για αναγνώριση (upd)

ΝΕΩΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Πριν αλέκτωρ φωνήσαι το άρθρο επιβεβαιώθηκε! Αφού υπέγραψε τα διατάγματα για την αναγνώριση των Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ, ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να μεταβούν σε αυτονομιστικά εδάφη για ειρηνευτικές αποστολές.

Το Κρεμλίνο δημοσίευσε διατάγματα του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν που αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των «LPR» και «DPR».

Δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

Το βασικό σημείο στα έγγραφα είναι ότι ο Πούτιν έδωσε εντολή να παράσχουν στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ειρηνευτικές λειτουργίες στο "DNR" και στο "LNR".

Δημοσιεύτηκαν τα διατάγματα του Πούτιν για την αναγνώριση του «LDNR». Ενέκρινε την εισαγωγή στρατευμάτων στις «δημοκρατίες».

Αρχικό κείμενο 

Όπως το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ έγραψε νωρίτερα μετά το διάγγελμά του ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε την ανεξαρτησία Ντονιέτσκ-Λουγκάνσκ...

Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του DPR και του LPR ήταν το μόνο δυνατό βήμα εκ μέρους της Ρωσίας στο πλαίσιο της επιδείνωσης της κατάστασης εκεί, η Μόσχα δεν είχε άλλη επιλογή. Αυτό δήλωσε στους δημοσιογράφους  ο επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Κρατικής Δούμας, Λεονίντ Σλούτσκι.

«Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του DPR και του LPR είναι το μόνο δυνατό βήμα εκ μέρους της Ρωσίας στο πλαίσιο μιας ριζικής επιδείνωσης στο Donbass, της απροθυμίας του Κιέβου να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες του Μινσκ και της εστίασης των ουκρανικών αρχών σε μια στρατιωτική λύση Σώζουμε τους συμπολίτες μας από γενοκτονία, από σωματική καταστροφή. Αυτή είναι πραγματικά μια ιστορική στιγμή», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, «στη Ρωσία δεν έμεινε απλώς άλλη επιλογή».

Η Κρατική Δούμα είναι έτοιμη να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό στην επικύρωση των συμφωνιών με το DNR και το LNR.

Την ίδια στιγμή το ρούβλι επιβράδυνε την πτώση έναντι του δολαρίου και του ευρώ...

Πάντως μια σημαντική παράμετρος είναι πως η Ρωσική Ομοσπονδία έχει αναγνωρίσει το "LDNR" εντός των συνόρων που έχουν πλέον "πραγματοποιηθεί". Αυτό ανακοίνωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας για Διεθνείς Υποθέσεις Αντρέι Κλίμοφ. «Δηλαδή, δεν θα υποβάλουν αίτηση για το σύνολο των περιοχών του Ντόνιετσκ και του Λουγκάνσκ», εξηγεί την κατάσταση το κανάλι Strany Politika.

Ποιες είναι όμως οι συνέπειες για την ευρύτερη κρίση, κατά την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες ισχυρίζονται ότι η Ρωσία μπορεί να είναι έτοιμη να εισβάλει στην Ουκρανία με μια δύναμη έως και 190.000 στρατιωτών που έχει συγκεντρώσει κοντά στα σύνορα της γειτονικής της χώρας;

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΠΟΣΧΙΣΘΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ;

Οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ - γνωστοί συλλογικά ως Ντονμπάς - αποσχίστηκαν από τον έλεγχο της ουκρανικής κυβέρνησης το 2014 και αυτοανακηρύχθηκαν ανεξάρτητες «λαϊκές δημοκρατίες», μέχρι πριν λίγο μη αναγνωρισμένες. Από τότε, η Ουκρανία λέει ότι περίπου 15.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις μάχες. Η Ρωσία αρνείται ότι είναι μέρος στη σύγκρουση, αλλά έχει υποστηρίξει τους αυτονομιστές με πολλούς τρόπους, μεταξύ άλλων μέσω κρυφής στρατιωτικής υποστήριξης, οικονομικής βοήθειας, προμηθειών εμβολίων για τον COVID-19 και έκδοσης τουλάχιστον 800.000 ρωσικών διαβατηρίων σε κατοίκους. Η Μόσχα πάντα αρνιόταν ότι σχεδίαζε να εισβάλει στην Ουκρανία.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ;

Για πρώτη φορά, η Ρωσία λέει ότι δεν θεωρεί το Ντονμπάς ως μέρος της Ουκρανίας. Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη Μόσχα να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στις αυτονομιστικές περιοχές ανοιχτά, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι επεμβαίνει ως σύμμαχος για να τις προστατεύσει από την Ουκρανία. Ένας Ρώσος βουλευτής και πρώην πολιτικός ηγέτης του Ντονιέτσκ, Αλεξάντερ Μποροντάι, είπε στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι οι αυτονομιστές θα κοιτάξουν στη συνέχεια από τη Ρωσία για να τους βοηθήσει να πάρουν τον έλεγχο τμημάτων των περιοχών του Ντόνιετσκ και του Λουγκάνσκ που εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων. Εάν συμβεί αυτό, θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανοιχτή στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΙΝΣΚ;

Η ρωσική αναγνώριση ουσιαστικά εξοντώνει τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ του 2014-15, οι οποίες, αν και ακόμη δεν έχουν εφαρμοστεί, μέχρι τώρα θεωρούνταν από όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένης της Μόσχας, ως η καλύτερη ευκαιρία για λύση. Οι συμφωνίες απαιτούν μεγάλο βαθμό αυτονομίας για τις δύο περιοχές εντός της Ουκρανίας.

ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ Η ΔΥΣΗ;

Οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν παραταχθεί εδώ και μήνες για να προειδοποιήσουν τη Μόσχα ότι οποιαδήποτε μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων πέρα ​​από τα ουκρανικά σύνορα θα έφερνε ισχυρή απάντηση, συμπεριλαμβανομένων αυστηρών οικονομικών κυρώσεων.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η αναγνώριση «θα υπονόμευε περαιτέρω την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, θα συνιστούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα έθετε υπό περαιτέρω αμφισβήτηση τη δηλωμένη δέσμευση της Ρωσίας να συνεχίσει να εμπλέκεται στη διπλωματία για την επίτευξη ειρηνικής επίλυσης αυτής της κρίσης».

Είπε ότι θα απαιτούσε μια «ταχεία και σταθερή» απάντηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους.

ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ Η ΡΩΣΙΑ ΑΠΟΣΧΙΣΘΕΊΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ;

Ναι - αναγνώρισε την ανεξαρτησία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, δύο αποσχισμένων γεωργιανών περιοχών, μετά από έναν σύντομο πόλεμο με τη Γεωργία το 2008. Τους παρείχε εκτεταμένη δημοσιονομική στήριξη, επέκτεινε τη ρωσική υπηκοότητα στους πληθυσμούς τους και τοποθέτησε εκεί χιλιάδες στρατεύματα. Αξίζει να σημειωθεί πως λίγα λεπτά μετά την απόφαση και την υπογραφή Πούτιν η Αμπχαζία εξέδωσε ανακοίνωση πως υποστηρίζει την απόφαση του Προέδρου της Ρωσίας να αναγνωρίσει τις Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΣΧΑ;

Στην περίπτωση της Γεωργίας, η Ρωσία χρησιμοποίησε την αναγνώριση των αποσχισμένων περιοχών για να δικαιολογήσει μια απεριόριστη στρατιωτική παρουσία σε μια γειτονική πρώην Σοβιετική δημοκρατία, σε μια προσπάθεια να ματαιώσει επ' αόριστον τις φιλοδοξίες της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ, αρνούμενη τον πλήρη έλεγχο της δικής της επικράτειας. Οι ίδιες σκέψεις θα ισχύουν και για την Ουκρανία.

Από την άλλη πλευρά, η Μόσχα αντιμετωπίζει κυρώσεις και διεθνή καταδίκη για την εγκατάλειψη της διαδικασίας του Μινσκ μετά από πολύ καιρό που υποστήριξε ότι είχε δεσμευτεί σε αυτήν. 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR