Armed Conflicts

Από τον βυθό στον αφρό! Νέα γαλλική στρατηγική με το κέντρο βάρους και στην Ανατολική Μεσόγειο

Η δεύτερη αποκλειστική οικονομική ζώνη στον κόσμο, η Γαλλία, θέλει να είναι σε θέση να εγγυηθεί την ελευθερία δράσης των δυνάμεών της και να προστατεύσει την κυριαρχία, τους πόρους και τις υποδομές της ακόμη και στα βάθη του ωκεανού.

CONTINUE READING

Μια νέα «Στρατηγική Πολέμου στον Βυθό της Θάλασσας» παρουσιάστηκε από την Γαλλίδα Υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων, Florence Parly και τον  Στρατηγό Thierry Burkhard, στις 14 Φεβρουαρίου. Η στρατηγική στοχεύει στη διεύρυνση των δυνατοτήτων πρόβλεψης και δράσης του Γαλλικού Ναυτικού (Marine Nationale) έως και σε 6.000 μέτρα βάθος.

Οι θαλάσσιες περιοχές διέπονται από ένα σύνολο διεθνών προτύπων, το κυριότερο από τα οποία είναι η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS). Αυτό το κείμενο ορίζει ότι τα δικαιώματα των κρατών μειώνονται καθώς απομακρύνεται κανείς από την ακτή. Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, ορισμένα κράτη έχουν αναπτύξει εκτενείς ερμηνείες της σύμβασης, με σκοπό την ιδιοποίηση πόρων (ορυχείων, βιολογικών ή ορυκτών) ή θαλάσσιων περιοχών σε σχέση με τη γεωπολιτική κατάσταση της περιοχής.

Ο βυθός αποτελεί ένα νέο πεδίο σύγκρουσης με τον ίδιο τρόπο όπως ο εξω-ατμοσφαιρικός χώρος, ο κυβερνοχώρος και η σφαίρα πληροφοριών. Το Γαλλικό Ναυτικό διαθέτει ήδη ναρκομαχικές και υδροωκεανογραφικές δυνατότητες που συμβάλλουν στον έλεγχο του βυθού. 

Αλλά για να επεκτείνει τις ικανότητες έρευνας και δράσης στα 6.000 μέτρα βάθος, η Γαλλία πρόκειται να εξοπλιστεί με εξερευνητικές στρατιωτικές ικανότητες βαθέων υδάτων, αποτελούμενες από υποβρύχια drones (AUV – Autonomous underwater όχημα) και ρομπότ (ROV – Remotely operatored όχημα).

Μπροστά σε αυτές τις διεκδικήσεις ισχύος, την αναζωπύρωση των υβριδικών ενεργειών στον βυθό της θάλασσας και την ανάδυση της έννοιας του «πολέμου του βυθού» (mastery of the sebs), η προστασία των στρατηγικών συμφερόντων της Γαλλίας  στην Μεσόγειο και αλλού σε αυτόν τον χώρο είναι ένα αποφασιστικό ζήτημα για: 

1. Εγγύηση της ελευθερίας δράσης των δυνάμεών της, έναντι των υποβρυχίων στρατηγικών επιτήρησης και απαγόρευσης που ενδέχεται να αναπτυχθούν από τον βυθό της θάλασσας.

2. Προστασία των γαλλικών υποθαλάσσιων υποδομών, όπως τα καλώδια επικοινωνίας και μεταφοράς ενέργειας (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο, πετρέλαιο).

3. Προστασία των γαλλικών πόρων. Η γαλλική θαλάσσια επικράτεια φιλοξενεί βιοποικιλότητα και πόρους που πρέπει να είναι γνωστοί, αλλά πάνω απ' όλα να προστατεύονται.

4.ετοιμότητα δράσης και προσδιορισμός μιας αξιόπιστης απειλής ενόψει διαφορετικών, εξελισσόμενων και υβριδικών τρόπων δράσης

Οι Επιχειρήσεις Ελέγχου του Θαλάσσιου Βυθού (OMFM), στοχεύουν να ενσωματώσουν αυτές τις νέες προκλήσεις στην αμυντική στρατηγική του έθνους. Αυτό το δόγμα θα αρθρωθεί γύρω από τρεις λειτουργίες «να γνωρίζει», «να επιβλέπει» και «να ενεργεί».

«Προφανώς δεν είμαστε οι μόνοι που ενδιαφέρονται για τον βυθό. Υπάρχουν πολλές δυνάμεις που επιδεικνύουν λίγο πολύ ξεκάθαρα τις φιλοδοξίες τους, έστω και αν για την πλειονότητά τους είναι κάτω από τη σφραγίδα της μυστικότητας. Η Κίνα είναι γνωστό ότι έχει ένα προηγμένο έργο για ένα μεγάλο υποβρύχιο τείχος, ή πιο ανοιχτά, οι Βρετανοί έχουν εκφράσει τη φιλοδοξία τους για τον βυθό της θάλασσας στην Ολοκληρωμένη Ανασκόπηση του 2021» ανέφερε σε δήλωσή της η Γαλλίδα Υπουργό Ενόπλων Δυνάμεων, Florence Parly.

Η στρατηγική του Υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων θα υποστηρίξει την ανάπτυξη της καινοτομίας με τον ιδιωτικό τομέα και την ανάδειξη ενός εθνικού τομέα, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του στα μεγάλα βάθη των ωκεανών.

https://twitter.com/amiralVandier/status/1493513500634796039?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1493513500634796039%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.navalnews.com%2Fnaval-news%2F2022%2F02%2Ffrance-unveils-new-seabed-warfare-strategy%2F

Οι γαλλικές αμυντικές εταιρείες που ενδέχεται να εμπλακούν στη νέα στρατηγική περιλαμβάνουν τις Alseamar, ECA Group, Elwave, Forssea Robotics, iXblue, Naval Group, RTSys, Thales

Για παράδειγμα, ο Όμιλος ECA σχεδίασε και παρήγαγε τη νέα γενιά AUV βαθέων υδάτων για το IFREMER, (Γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Εκμετάλλευση της Θάλασσας), ένα ωκεανογραφικό ίδρυμα. Το Ulyx θα αναπτυχθεί από γαλλικά και διεθνή ωκεανογραφικά ερευνητικά πλοία για εξερεύνηση και έρευνα βαθέων υδάτων. Μια στρατιωτική παραλλαγή ενός τέτοιου AUV θα μπορούσε, να σχεδιαστεί για τις γαλλικές ένοπλες δυνάμεις στο μέλλον.

Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη φιλοδοξία για τον βαθύ βυθό, με γνώμονα το επενδυτικό σχέδιο «Γαλλία 2030», αυτή η στρατηγική του Υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων θα υποστηρίξει την ανάπτυξη της καινοτομίας και την ανάδειξη ενός εθνικού τομέα, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του στα μεγάλα βάθη των ωκεανών.

 

 

 

 

Follow Pentapostagma on Google news Google News

POPULAR