Για την ανάγκη να βρεθεί διπλωματική λύση στην κρίση στην Ουκρανία συμφώνησαν ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να κάνουν τα πάντα για να επιτευχθεί γρήγορα μια κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.
Σε αυτό το πλαίσιο οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συναντηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες με αυτό τον στόχο και θα εργαστούν στην κατεύθυνση διεξαγωγής μιας πιθανής διάσκεψης σε ανώτατο επίπεδο με τη Ρωσία, την Ουκρανία και συμμάχους ώστε να εγκατασταθεί μια νέα τάξη ασφαλείας στη Ευρώπη, πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.
«Οι προβοκάτσιες του Κιέβου κλιμακώνουν την ένταση στην Ανατολική Ουκρανία»
Νωρίτερα, ο ρώσος πρόεδρος είχε πει στον Μακρόν ότι η πρόσφατη κλιμάκωση είναι αποτέλεσμα των ενεργειών των δυνάμεων του Κιέβου, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
«Ο ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι οι προβοκάτσιες των ουκρανικών δυνάμεων είναι ο λόγος της κλιμάκωσης», ανέφερε το Κρεμλίνο και πρόσθεσε ότι στην επικοινωνία τους ο Πούτιν εξέφρασε στον Μακρόν την «σοβαρή ανησυχία» του για την κλιμάκωση κατά μήκος της γραμμής επαφής στην ανατολική Ουκρανία.
Σε ξεχωριστή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρόεδρος Μακρόν σήμερα με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι οι δύο άνδρες συζήτησαν για τους πιθανούς τρόπους διασφάλισης της άμεσης αποκλιμάκωσης.
Στην Ουκρανία
Ήρθε η ώρα η Δύση να εφαρμόσει τουλάχιστον ένα τμήμα των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα - Την άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ανατολική Ουκρανία φέρεται να ζητά – ή να διατάσσει – ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Την είδηση μεταδίδουν με έκτακτα δελτία τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αλλά προς ώρας δεν έχει επιβεβαιωθεί από άλλες πηγές.
Παραμένει άγνωστο τι σηματοδοτεί η κίνηση Ζελένσκι κι αν αφορά μόνον στον ουκρανικό στρατό που καταγγέλλεται από τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι βομβαρδίζει πόλεις και «στρατηγικά» σημεία στα ανατολικά της χώρας ή αποτελεί μέρος κάποιας ευρύτερης συμφωνίας.
Υπενθυμίζεται πως ο Ζελένσκι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Εμανουέλ Μακρόν, αφού προηγουμένως ο Γάλλος Πρόεδρος μίλησε για μία ώρα και 45 λεπτά με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.
Η ώρα των κυρώσεων
“Πρέπει να σταματήσουν τη Ρωσία αυτή τη στιγμή. Βλέπουμε πως εξελίσσονται τα γεγονότα”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός της Ουκρανίας.
Η δήλωση του Κουλέμπα ακολούθησε την ανακοίνωση της Ρωσίας και της Λευκορωσίας για παράταση των στρατιωτικών τους ασκήσεων κοντά στα ουκρανικά σύνορα με τους δυτικούς ηγέτες να προειδοποιούν για επικείμενη ρωσική εισβολή ενώ οι συγκρούσεις εντείνονται στην ανατολική Ουκρανία.
“Ηρθε η ώρα να δράσουμε. Λέω επισήμως ότι υπάρχουν όλοι οι λόγοι για την εφαρμογή τουλάχιστον τμήματος των κυρώσεων που έχουν προετοιμαστεί εις βάρος της Ρωσίας τώρα”, είπε ο Κουλέμπα σε τηλεοπτική του ενημέρωση από τη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.
Πληροφορίες για ρωσική εισβολή στις 22 Φεβρουαρίου – «Προβοκάτσια» της Δύσης λέει η Ρωσία
Στις 22 Φεβρουαρίου αναμένει η Δύση την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες
Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ πληροφορίες από την περιοχή αναφέρουν πως η πιθανότερη ημερομηνία για εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι η 22 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα η Βρετανία έκανε λόγο για άμεση ρωσική εισβολή που θα γίνει «πολύ, πολύ σύντομα».
Ωστόσο, η στάση αυτή της Δύσης εξόργισε το Κρεμλίνο με τον εκπρόσωπό του, Ντμίτρι Πεσκόφ να δηλώνει πως η συνεχής πρόβλεψη από τις δυτικές χώρες ημερομηνιών για μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι προβοκατόρικη και μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν δίνει καμία σημασία σε τέτοιες δηλώσεις από τη Δύση, δήλωσε ο Πεσκόφ στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 1 και πρόσθεσε ότι η Μόσχα κάνει επίκληση στη λογική των δυτικών εταίρων.
“Το γεγονός είναι ότι αυτό οδηγεί απευθείας σε μια αύξηση της έντασης. Και όταν κλιμακώνεται στο μέγιστο η ένταση, όπως συμβαίνει τώρα για παράδειγμα στη γραμμή της επικοινωνίας (στην ανατολική Ουκρανία), τότε κάθε σπίθα, κάθε απρόοπτο περιστατικό ή κάθε μικρής κλίμακας προσχεδιασμένη προβοκάτσια μπορεί να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτες επιπτώσεις. Επομένως όλο αυτό, πιθανόν να έχει, επιζήμιες επιπτώσεις. Η καθημερινή άσκηση ανακοινώσεων μιας ημερομηνίας που εκτιμάται ότι θα εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία είναι μια πολύ κακή πρακτική”, είπε ο Πεσκόφ.
Ερωτηθείς σε τι κλίμα διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις του Πούτιν με τους δυτικούς ομολόγους του ο Πεσκόφ απάντησε ότι αυτές διεξάγονται σε μια ατμόσφαιρα διπλωματίας και εποικοδομητικού διαλόγου.”Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια τεράστια αντίθεση ανάμεσα στην υστερία που παρατηρείται στα μέσα ενημέρωσης αυτών των χωρών και στη φύση των διαπραγματεύσεων. Ναι, τίθενται ερωτήματα όπως ‘σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, υπάρχουν σχέδια επιθετικότητας’, αλλά με έναν πολύ διπλωματικό τρόπο”.
Είπε ακόμη ότι στη διάρκεια των συνομιλιών ο Πούτιν μεταφέρει τις ανησυχίες της Ρωσίας. Παρότι, διαφέρουν οι θέσεις τους, οι ηγέτες επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει χώρος για περαιτέρω συζητήσεις.
“Ο Πούτιν έχει μια ευκαιρία να επικοινωνήσει τις ανησυχίες μας. Και πολλοί ηγέτες διαφωνούν μαζί του, είτε σε όλα ή σε μερικά. Αλλά κάθε φορά όλοι λένε ότι υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις. Και αυτό είναι πιθανόν το πιο σημαντικό πράγμα”, είπε ο Πεσκόφ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή πεπεισμένος ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει λάβει την απόφαση να εισβάλει στην Ουκρανία και ότι παρότι υπάρχει ακόμη χώρος για την διπλωματία αναμένει ότι η Ρωσία θα εισβάλει στη χώρα μέσα στις επόμενες ημέρες.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένως διαψεύσει ότι ετοιμάζει επίθεση εις βάρος της Ουκρανίας.